Persoon

De Ruddere, Ferdinand

ID
7551
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7551

Beschrijving

Ferdinand De Ruddere studeerde architectuur aan het Sint-Lucas te Gent en Brussel vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Stadsarchitect

Ferdinand De Ruddere was stadsarchitect van Dendermonde van 1922 tot 1950. Bij de wederopbouw van de in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoeste stad bepaalde hij sterk het stadsbeeld. Zijn bouwstijl was erg divers: naast ontwerpen in regionalistische stijl en traditionele neo-Brabantse barok, vooral in de eerste interbellumjaren, tekende hij ook huizen in art deco, expressionistische stijl en zelfs romantisch kubisme. Het overgrote deel van zijn oeuvre is te vinden in Dendermonde, maar De Ruddere bouwde ook huizen in Brussel, Antwerpen, Gent, Aalst, en elders.

Heropbouw van Dendermonde

In de jaren 20 van de vorige eeuw werden vooral de historisch significante panden op de Grote Markt en elders in het stadscentrum heropgebouwd. De Rudderes grootste nevenprojecten waren de reconstructie van het Statieplein en de Koningin Astridlaan, waarvan dat tweede door lange discussies over het (al dan niet) omleiden van de Dender pas in 1935 werd aangevat. Voor de bouw van het Sint-Blasiushospitaal (1924-1926) werkte hij samen met J.N. Cloquet, zoon van Louis Cloquet.

  • BULLOCK N. & VERPOEST L. 2011: Living with History 1914 1964: Rebuilding Europe after the First and Second World Wars and the Role of Heritage Preservation, Leuven University Press, 245 – 261.

Aanvulling op de lijst met realisaties:

De woning Villa Neptune op Briel 30, Baasrode-Dendermonde, werd ontwerpen in 1926 in opdracht van Louis De Gendt-De Wilde.

  • Informatie verkregen van Kathleen Van Steen-Deceuninck, september 2022.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw met kantoor in art-decostijl

Lange Noordstraat 38 (Antwerpen)
Appartementscomplex in art-decostijl, naar een ontwerp door de architect Fernand De Ruddere uit 1927, uitgevoerd in 1928. Het geheel bestaat uit twee volumes die haaks op elkaar aansluiten, met het hoofdgebouw in de Hoornstraat en de annex in de Lange Noordstraat.


Bastion V, met laboratorium, kazemat en watertoren

Leopoldlaan 10-12, 12A (Dendermonde)
Geheel van laboratorium, kazemat, holtraverse met watertoren, deels gekasseid terreplein, aarden wal én hoofdgracht met rest van lunet met brugpijlers en kruitmagazijn. Van de aarden wallen van het Bastion V zijn nog belangrijke, zij het met bomen en struikgewas begroeide resten bewaard.


Borstbeeld van Koningin Astrid

Koningin Astridlaan (Dendermonde)
Nadat in mei 1938 de straat omgedoopt was tot Koningin Astridlaan als hommage aan de op 29 augustus 1935 in tragische omstandigheden omgekomen koningin, werd op het pleintje op 17 juli 1938 een bronzen borstbeeld van Koningin Astrid onthuld, gesigneerd en gedateerd Joseph De Decker, 1938.


Brouwerij en gemeenteschool

Visstraat 49/5 (Lebbeke)
Voormalige brouwerij en mouterij "La Dendre", opgericht in 1902 en bedrijvigheid stopgezet omstreeks 1925. Ter vervanging van de te klein geworden aanvankelijke gemeenteschool aan het dorpsplein in 1927 omgevormd tot gemeenteschool van Denderbelle naar ontwerp van architect De Ruddere.


Burgerhuis

Kerkstraat 16, 16A (Dendermonde)
Neorococo burgerhuis naar een ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere van 1924. Dit gebouw verving een breder herenhuis in neoclassicistische stijl. De natuurstenen neorococogevel van dit breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen werd opgetrokken op een hoge blauw hardstenen plint onder een mansardedak met leien of kunstleien.


Burgerhuis

Kalendijk 25 (Dendermonde)
Deels vrijstaand burgerhuis in art-decogetinte stijl, opgericht naar ontwerp van 1935 van architect F. de Ruddere. Schuin ten opzichte van de straat ingeplant breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met een halfondergrondse garage, onder kunstleien zadeldak.


Burgerhuis

Kazernestraat 20 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere van 1938. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansarde- en zadeldak met kunstleien, voorzien van twee dakvensters met gestrekte kroonlijst.


Burgerhuis

Oude Vest 138 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd volgens ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere. Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met kunstleien. Art-decogetinte lijstgevel voorzien van twee rechthoekige dakvensters, geaccentueerd door driehoekig uitspringend deel van de brede daklijst.


Burgerhuis

Papiermolenstraat 17-18 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd naar een ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere. Gedeeltelijk vrijstaand enkelhuis van twee bouwlagen deels onder steil zadeldak en plat dak.


Burgerhuis

Ridderstraat 40 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd volgens ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere. Enkelhuis van drie bouwlagen op souterrain, onder plat dak met art-decogetinte bakstenen lijstgevel met wit geschilderde gecementeerde vlakken en elementen.


Burgerhuis

Sint-Jorisgilde 2 (Dendermonde)
Burgerhuis voorheen met achterliggende linnenververij, gebouwd naar ontwerp van 1923 van architect Fernand de Ruddere. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak. Pui met horizontale banden, poort met hanenkam.


Burgerhuis

Statieplein 20 (Dendermonde)
Handelshuis gebouwd naar ontwerp van 1925 van architect Fernand de Ruddere. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak met voorgevel in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-invloed.


Burgerhuis

Statieplein 22, 22A (Dendermonde)
Volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand De Ruddere gebouwd handelshuis voor brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak en voorgevel met symmetrische opstand, in eclectische stijl.


Burgerhuis

Statieplein 24 (Dendermonde)
Rijhuis gebouwd naar ontwerp van 1926 van architect Fernand De Ruddere als woon- en handelshuis. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen en bak- en witstenen tuitgevel in eclectische stijl met onder meer traditionele en gotische stijlelementen.


Burgerhuis

Statieplein 36 (Dendermonde)
Burgerhuis opgericht naar ontwerp van 1936 van architect Fernand de Ruddere. Hoog rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien en bak- en kunststenen voorgevel in eclectische stijl.


Burgerhuis

Ridderstraat 42 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere. Art-decogetint hoekhuis van drie bouwlagen onder plat dak. Enkelhuis van twee traveeën met bakstenen lijstgevels met decoratief metselwerk.


Burgerhuis

Statieplein 18 (Dendermonde)
Burgerhuis met bouwjaar 1925 op cartouche in de bekroning van de gevel. Volgens ontwerp van 1924 van architect Fernand de Ruddere betrof het een herbouw van een woonhuis tot handelshuis in opdracht van brouwer Hector Dubois uit Oudegem. Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak, verlevendigd met twee zinken oeils-de-boeuf.


Burgerhuis

Vlasmarkt 32 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd volgens ontwerp van 1932 van architect Fernand de Ruddere. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak, voorzien van twee rechthoekige houten dakkapellen onder lijsten op consoles.


Burgerhuis

Brusselsestraat 40 (Dendermonde)
Stijlvol burgerhuis, rechts grenzend aan de toegang tot het Sint-Alexiusbegijnhof. Enkelhuis uit het interbellum, gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere. Eclectisch gebouw met asymmetrisch gevelontwerp, opgetrokken in verzorgd uitgewerkte materialen, zeer typerend voor én getuigend van het vakmanschap van de bouwmeester.


Burgerhuis in neobarok

Grote Markt 27 (Dendermonde)
Volgens de literatuur opgetrokken op de plaats van 14de-eeuwse herberg "De Sterre" (1375). Circa 1850 vervangen door een burgerwoning als onderdeel van een ensemble van drie enkelhuizen (nu nummer 25-26-27); van drie bouwlagen en twee en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.


Burgerhuis met café

Statieplein 8-10 (Dendermonde)
Burgerhuis met café, gebouwd naar ontwerp van 1924 van architect F. de Ruddere. Breed huis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder pseudomansardedak met twee houten dakkapellen en voorgevel in neostijl met neobarok getinte elementen.


Burgerhuis met winkel

Grote Markt 24 (Dendermonde)
Monumentale woning met neobarokgevel van 1923, ontworpen door stadsarchitect Ferdinand de Ruddere in opdracht van Alberic Van Stappen, van 1920 tot 1934 burgemeester te Dendermonde. Dit gebouw kwam in de plaats van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde herenwoning van dokter Alfred Van Stappen, vader van Alberic. Door zijn hoogte en verticale accentuering bepaalt het nog steeds de gevelrij aan de Grote Markt. Het breedhuis telt drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak.


Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 35 (Dendermonde)
Deels vrijstaand burgerhuis op de straathoek met de Oude Vest. Eclectisch gebouw gerealiseerd naar ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere, gedateerd 1923 en verbouwd in 1930 naar ontwerp van architect Paul De Taeye. Beeldbepalend hoekpand van twee bouwlagen en twee + vier traveeën onder een mansardedak, gemarkeerd door een meerzijdige hoektorentje met naaldspits en windwijzer.


Burgerhuis met winkel

Vlasmarkt 12 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1922 naar ontwerp van architecten Alexis Sterck en Fernand de Ruddere. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met kunstleien.


Burgerhuis met winkel ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 16, 16A (Dendermonde)
Winkelhuis, volgens de bouwaanvraag circa 1935 gebouwd naar ontwerp van Fernand de Ruddere in opdracht van de heer Willems. Breedhuis van twee bouwlagen onder geknikt dak met lijstgevel in eclectische stijl.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 2 (Dendermonde)
Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, gebouwd in neorenaissancestijl naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Ferdinand de Ruddere van 1935. Deels vrijstaand woonhuis toegankelijk via aangebouwde portiek tegen de zijgevel, afgesloten aan de straat met ijzeren hekje.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 8 (Dendermonde)
Woonhuis met enkelhuisopstand, volgens een bouwaanvraag van 1935 gebouwd naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere in neostijl. Kleurrijk materiaalgebruik door combinatie van baksteen, natuursteen en simili.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 9 (Dendermonde)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, ontworpen door Dendermonds architect Fernand de Ruddere in 1935. Neobarokke in- en uitgezwenkte gevel gekarakteriseerd door materiaalgebruik en decoratieve elementen ontleend aan de barokstijl.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 11 (Dendermonde)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in eclectische stijl naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere in opdracht van de heer G. Staelens, volgens bouwaanvraag en datering door jaarankers van 1935. Lijstgevel doorbroken door centraal dakvenster in neorenaissancestijl met halsgevel tussen natuurstenen vleugelstukken met pseudofronton als bekroning.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 14 (Dendermonde)
Naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere gebouwd rijhuis, volgens een bouwaanvraag en plintsteen van 1935. Enkelhuis van drie bouwlagen met eclectische in- en uitgezwenkte topgevel.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 15, 15A (Dendermonde)
Burgerhuis met enkelhuisopstand gebouwd in opdracht van de heer Ch. Van Driessche naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere in 1935. Breedhuis van twee bouwlagen onder geknikt dak met twee zinken oeils-de-boeuf.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 17 (Dendermonde)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1949 naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere. Rijhuis in eclectische stijl met in- en uitgezwenkte geveltop en driezijdige erker op de bovenverdieping.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 20 (Dendermonde)
In de geveltop 1938 gedateerd enkelhuis van twee bouwlagen onder pseudomansardedak, gebouwd naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 24 (Dendermonde)
In 1935 naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere opgetrokken woon- en handelshuis van beeldhouwer Jos De Decker. Enkelhuis van drie bouwlagen in eclectische stijl met driezijdige erker op de bel-etage.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 25 (Dendermonde)
Groot burgerhuis met advocatenkantoor, volgens de bouwaanvraag van 1940 gebouwd naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere in neobarokstijl. Bakstenen gevel met verwerking van natuursteen en simili, begane grond met simili-parement.


Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 26 (Dendermonde)
Enkelhuis in eclectische stijl met neorenaissance-invloeden, gebouwd volgens bouwplan van 1935 van architect Fernand de Ruddere. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak.


Burgerhuizen

Dijkstraat 25-27, 25A (Dendermonde)
Nummer 25-25A gebouwd naar een ontwerp van 1922 van architect J. De Cock. Nummer 27 opgetrokken volgens plan van 1921, ontworpen door architect Van der Cruyssen. Twee rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken met bak- en natuurstenen lijstgevels in eclectische stijl.


Dokterswoning ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 12 (Dendermonde)
Woning met dokterspraktijk gebouwd in opdracht van dokter Claessens. Deze woning is het pendant van de tegenoverliggende dokterswoning nummer 23 en markeert het pleintje. Volgens de bouwaanvraag en plintsteen gebouwd in eclectische stijl naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Herberg De Pelikaan

Grote Markt 30 (Dendermonde)
Deze woning, waarvan de vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw, behoort tot de uitzonderlijke gebouwen met een behouden laat 17de-eeuwse kern. De voormalige herberg telt drie traveeën, twee bouwlagen en een hoge in- en uitgezwenkte gevel onder zadeldak. De geveltop in twee geledingen met sierankers en oculus onder het bekronende driehoekig fronton is gedateerd 1685.


Herenhuis

Kerkstraat 49 (Dendermonde)
Deze opvallende woning werd volgens bouwaanvraag circa 1924 gebouwd door stadsarchitect F. de Ruddere in opdracht van textielfabrikant Alex Roos. Het gevelontwerp in neorococostijl is volgens de bouwaanvraag een reconstructie van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde 18de-eeuwse woning.


Herenhuis

Brusselsestraat 124, Zuidlaan 2 (Dendermonde)
Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens ontwerp van 1921 van architect Fernand de Ruddere, als woonhuis met veeartspraktijk. Hoofdvolume op de straathoek van drie bouwlagen waarvan drie traveeën aan de Zuidlaan en twee traveeën in de Brusselsestraat onder snijdend schilddak en zadeldak met kunstleien; links aan de Zuidlaan aansluitende travee van twee bouwlagen en een langgerekt volume van één bouwlaag.


Hoekhuis met café

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 27 (Dendermonde)
Hoekhuis voorheen café, opgetrokken naar een ontwerp van 1920 als herbouw van een woonhuis en café van toenmalig Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Interbellumwoning met winkel

Koningin Astridlaan 1 (Dendermonde)
Rijhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, ontworpen als een woon-/winkelhuis door architect de Ruddere in 1938 voor G. Van de Voorde. Roodbakstenen lijstgevel met overstekende kroonlijst. Een gevelbrede over twee verdiepingen doorlopende, rechthoekige erker domineert de voorgevel.


Koninklijke Academie

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.


Lakenhal en stadhuis van Dendermonde

Grote Markt 1 (Dendermonde)
Stadhuis met belfort en voormalige lakenhal. In 1999 door Unesco ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed samen met de 30 best bewaarde belforten in België. De plattegrond ontvouwt een vrijstaand, vierkant complex met vier vleugels geschikt rondom een smalle rechthoekige binnenplaats; de westelijke vleugel bevat de oude lakenhal, het belfort en stadhuis, in kern daterend uit de 14de eeuw; de andere vleugels werden in 1924 opgetrokken ter vervanging van de 19de-eeuwse vleugels.


Oorlogsmonument

Steenweg van Grembergen (Dendermonde)
Het Monument van de Weerstand uit 1947 werd gerealiseerd door Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en beeldhouwer Jos De Decker.


Overdekte groentemarkt, vismijn, stedelijke badinrichting en stadsmagazijn

Vlasmarkt 33-35 (Dendermonde)
Het complex werd opgericht naar ontwerp van 1930 van stadsarchitect Fernand de Ruddere en in 1987-1988 verbouwd tot overdekte winkelgalerij. Gebouw met monumentale voorgevel ingeplant achter een gekasseid pleintje. Complex van één bouwlaag en vijf traveeën onder dak met rode kunstleien.


Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie met tuin

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.


Postkantoor

Kerkstraat 47 (Dendermonde)
Het hoge voormalige Postgebouw bepaalt de zuidzijde van de Kerkstraat door zijn zeven traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakkapellen. Monumentaal 19de-eeuws gebouw in neoclassicistische stijl. Na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gerestaureerd en verbouwd. De rechterpoort geeft toegang tot de voormalige koetsdoorrit die haaks op de voorgevel staat en uitgeeft op een kleine binnenkoer.


Samenstel van burgerhuizen

Kerkstraat 94-96 (Dendermonde)
Gebouwd naar een ontwerp van 1923 van stadsarchitect Fernand de Ruddere. Twee enkelhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën, gebouwd volgens een repetitief schema. Roodbakstenen lijstgevel met witgeschilderde banden, lateien, doorgetrokken onderdorpels, loggia, puilijst en balusters.


Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 113 (Dendermonde)
Het Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Het oorspronkelijke complex werd in 1914 door brand vernield met uitzondering van de kelders uit 1827 aan de straatzijde en enkele kloostergebouwen. Naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en architect Jean Norbert Cloquet werd in 1926 op dezelfde plaats een nieuw ziekenhuis in art-decostijl opgetrokken. Een langsgevel parallel aan de Kerkstraat met ten westen een zuidgeoriënteerde kapel in art-decostijl werden nieuw gebouwd.


Sociale woonwijk van 1931

Donckstraat 43-61, Pater De Smetlaan 1-38 (Dendermonde)
Straat met 48 arbeiderswoningen, van 1929 tot 1931 gerealiseerd door de pas opgerichte sociale huisvestingsmaatschappij Dendermondse Goedkope Woningen (sinds 1958 Dendermondse Volkswoningen) aan de Pater De Smetlaan, naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere.


Stadslagere jongensschool

Begijnhoflaan 1, 1A (Dendermonde)
Huidig complex grenzend aan het bewaarde voormalige Bastion VIII met voorgracht en lunet. Volgens gedateerd en gesigneerd bouwplan nieuwe stadslagere jongensschool met bijhorende bestuurderswoning in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste school in het stadscentrum. Beeldbepalend ensemble in de straatbocht vlakbij de Zuidlaan. L-vormig complex in typische neotraditionele stijl samengesteld uit drie volumes onder halve pannen schilddaken.


Stadswoning

Kerkstraat 13 (Dendermonde)
Zeer eenvoudig enkelhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens bewaard bouwplan van 1922 herbouwd naar ontwerp van stadsarchitect F. de Ruddere. Sobere baksteenbouw overwegend gekenmerkt door rechthoekige vensters onder ijzeren I-lateien met rozetten.


Standbeeld Baron Franz Courtens

Franz Courtensstraat (Dendermonde)
Beeld van de uit Dendermonde afkomstige kunstschilder Franz Courtens, in 1950 opgericht in een groen perkje ten oosten van de haven, tussen de Schelde- en de Denderbrug. Het standbeeld werd in de loop der jaren twee maal omwille van wegwerkzaamheden afgebroken en kreeg na vele jaren een plaats nabij het geboortehuis van Franz Courtens, in de naar hem genoemde straat. Bronzen beeld ontworpen door de derde zoon van Franz Courtens, beeldhouwer Alfred Courtens.


Standbeeld dichter Prudens Van Duyse

Vlasmarkt (Dendermonde)
Standbeeld van dichter Prudens Van Duyse, opgericht in 1893 op initiatief van het Dendermondse stadsbestuur, naar een ontwerp van beeldhouwer Godfried Devreese en architect Victor Horta.


Tuinwijk van 1922 ontworpen door Fernand De Ruddere

Donckstraat 62-92, Nieuwburcht 2-8, Tuinwijk 1-12, 13-15, 16-21, 22-24, 25-32 (Dendermonde)
Tuinwijk ten noordwesten van het historische stadscentrum ingeplant tussen Noordlaan en Bijlokestraat, omvattende de Donckstraat (nummers 62-92), Nieuwburcht (nummers 2-8) en Tuinwijk (nummers 1-21, 2-12, 16-32 en 25-31).


Turn- en feestzaal van de Staats Middelbare Scholen

Leopoldlaan, Zwijvickstraat 8 (Dendermonde)
De voormalige turn- en feestzaal, een vrijstaand bakstenen volume met rechthoekig grondplan aan de Leopoldlaan werd in 1932 ten behoeve van de toenmalige Staats Middelbare Scholen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ontworpen in de stijl van de nieuwe zakelijkheid.


Twee burgerhuizen ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 27-28 (Dendermonde)
Deze burgerhuizen sluiten de gevelwand van de Koningin Astridlaan ter hoogte van de Werf af. De woningen werden volgens de bouwaanvraag van 1935 als ensemble ontworpen door architect Fernand de Ruddere. Bakstenen lijstgevels van drie traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl met elementen geïnspireerd op de renaissancestijl.


Villa

Begijnhoflaan 3 (Dendermonde)
Aanvankelijk gebouwd als bestuurderswoning bij de aanpalende stedelijke lagere jongensschool. Wat achterin gelegen verzorgde villa met diepe tuin, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers op breukstenen plint. Als ensemble met de voormalige jongensschool in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere in een neotraditionele stijl met cottage-invloeden. Bouw zeer waarschijnlijk gelijktijdig met nieuwe schoolgebouwen in 1924 voltooid.


Vleeshuis

Grote Markt 32 (Dendermonde)
Eén van de oudste historische gebouwen, oorspronkelijk vlees- en lakenhal, schepenhuis, vierschaar, gevangenis. Hoekgebouw in 1460-1462 opgericht in gotische stijl op een onregelmatige vierhoekige plattegrond met op de zuidwestelijke hoek een achtzijdige traptoren. De marktgevel en de zijgevel werden door bouwmeester Jan Gueteghem bekleed met witte kalkzandsteen; voor de achtergevel gebruikte hij Mespelaarse baksteen.


Zaal en cinema Belgica

Kerkstraat 24-26 (Dendermonde)
De NV Burgerskring liet op het puin van de in 1914 verwoeste woning van wijlen burgemeester, minister en olieslager Leo De Bruyn volgens een bouwplan van 1925 en naar plannen van stadsarchitect F. de Ruddere, een complex in neobarokstijl optrekken. Dit complex omvatte een schouwburg en een brasserie die elk een aparte toegang hadden. Dit pand vijf traveeën en twee bouwlagen en is opgetrokken uit baksteen en witte natuursteen op een sokkel van blauwe hardsteen.


Thema's

Ontwerper van

Koningin Astridlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Ruddere [online], https://id.erfgoed.net/personen/7551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.