Persoon

Notéris, René

ID
7369
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7369

Beschrijving

Van de Brusselse architect René Notéris (?-?) zijn geen biografische gegevens gekend. De stempel op het bouwplan voor de herenwoning Vander Elst (Tiensevest 100-102) vermeldt "RENÉ NOTÉRIS / ARCHITECTE / GÉOMÈTRE EXPERT / BUREAUX 206, RUE D’AERSCHOT, BRUXELLES". Zijn werk, waarvan slechts zeven realisaties gekend zijn, beperkt zich tot woningbouw - burger- of herenhuizen - met voornamelijk klassiek opgebouwde gevels in een minder of meer uitgesproken art déco-stijl. Uit de recente herinventarisatie van de Leuvense binnenstad, blijkt dat Notéris tussen 1922 en 1924 in Leuven, naast de herenwoning Vander Elst, nog vier andere gebouwen realiseerde: een directeurswoning (1922) en een privé-woning (1923) aan de Tiensevest 132 en 134 - beide met villa-allures en gebouwd in opdracht van Albert de Stordeur, eigenaar van de gelijknamige, in 1911 opgerichte maïsverwerkende fabriek aan de Vaart -, een eerder onopvallend burgerhuis in wederopbouwstijl aan de Tiensevest 166 (1923) en een handelspand aan de Tiensestraat 19 (1924). Voor zover bekend, tekende Notéris ook voor twee burgerwoningen met art déco-inslag in Brussel, nl. een aan de Baron de Castrostraat 10 (1927) en een aan de Antoine Depagelaan 13 (1931).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Handelspand naar ontwerp van R. Notéris

Tiensestraat 19 (Leuven)
Handelspand in 1924 in eigentijdse stijl ontworpen als breedhuis van vier bouwlagen onder zadeldak, onderbouw met parement van similisteen gekenmerkt door een bijna gevelbreed vijflicht.


Herenhuis Vander Elst

Bondgenotenlaan 136 (Leuven)
De beeldbepalende woning werd in 1922 ontworpen door de Brusselse architect René Notéris in art deco en illustreert zeer goed de levenswijze en wooncultuur van de gegoede burgerij in de jaren 1920.


Heropgebouwd burgerhuis

Tiensevest 132 (Leuven)
Het pand dateert van 1923 en werd ontworpen door architect Notéris. Imposante privé-woning met drie bouwlagen, opgetrokken in opdracht van A. De Stordeur, oprichter van de voormalige Usines de Stordeur.


Heropgebouwd burgerhuis

Tiensevest 134 (Leuven)
het pand werd als directeurswoning in 1922 door A. De Stordeur opgetrokken en ontworpen door architect Notéris en is opgevat als een L-vormig volume van drie bouwlagen onder mansardedak.


Thema's

Ontwerper van

Tiensevest


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notéris [online], https://id.erfgoed.net/personen/7369 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.