Persoon

Charels, Louis Ernest

ID
732
URI
https://id.erfgoed.net/personen/732

Beschrijving

Louis Ernest Charels werd te Gent geboren in 1875, en studeerde vanaf 1892 bouwkunde aan de Kunstacademie van Brugge. Zijn geboorteakte vermeld de familienaam Charles, later gecorrigeerd tot Charels, de naam die hij gedurende zijn gehele loopbaan zou gebruiken. Hij debuteerde als architect in 1898, en maakte vooral naam met burger- en herenhuizen in ‘Brugse’ neogotische en neorenaissancestijl. Ingeplant langs de invalswegen en nieuwe lanen. Van deze ‘boulevardarchitectuur’ werden meerdere woningen bekroond met een stadspremie.

Edgard Gevaert looft de architectuur van de jonge Charels in 1906 in het Bulletin des Métiers d’Art: “Il n’en demeure pas moins vrai que ses maisons sont brugeoises et modernes, que leurs façades sont plus originales, dans le bon sens du mot, que bien d’autres façades de Bruges et qu’elles sont à placer fort au-dessus de tant d’élucubrations architectoniques qu’on a l’habitude de vanter. Examinez les plans et dites s’ils ne représentent pas des types de bonnes habitations bourgeoises. Tous les services y sont de plain-pied et leur éclairage est bien assuré, leurs places sont bien proportionnées. L’habitant de ces demeures y vit confortablement et les façades font éprouver au passant une distraction agréable. Ces maisons remplisent, en un mot, leur mission d’art, parce qu’elles particpent à notre vie en répondant à nos besoins et en satisfaisant nos sentiments. Nos félicitations à M. Charels, don’t le jeune talent donne tant d’espérances.

Daarnaast ontwierp de architect ook de pastorie van Asseboek, enkele scholen en landhuizen, ook buiten Brugge. Charels bleef vrijgezel en overleed in 1912 op 37-jarige leeftijd aan een langdurige ziekte, na een succesvolle loopbaan die amper vijftien jaar had geduurd. Zijn architectuurarchief werd later gedeponeerd in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen.

  • BEAUPREZ, T. 2010: Inventaris van het archief van het Brugse architectenbureau Charels, Charels en Hamel bewaard in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen, onuitgegeven verhandeling Vrije Universiteit Brussel.
  • GEVAERT, E. 1906-1907: Renaissance, Bulletin des Métiers d'Art, 6.6-7, 201.
  • GEVAERT, E. 1910: Conversation, Bulletin des Métiers d'Art, 9.15, 458.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Basisschool met klooster

Sint-Katarinastraat 132 (Brugge)
Basisschool met klooster, opgericht in 1908 door de zusters van Spermalie, ten behoeve van de nieuwe Sint-Katarinaparochie (erkend in 1910). Ontwerp door de architect Louis Ernest Charels.


Burgerhuis

Otegemstraat 63 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1903 in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Onderkelderd enkelhuis met parement van gediversifieerde baksteen en; geblokte arduinen sokkel. Licht vooruitspringende venstertraveeën uitlopend in trapgevel en een markant tweezijdig erkertje. Benedenvensters later verbouwd tot winkelpui.


Burgerhuis

Noordstraat 103 (Maldegem)
Eclectisch rijhuis met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-inslag, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912 door weduwe Blomme-Teirlinck, modiste, naar een ontwerp van architect Louis Ernest Charels.


Burgerhuis De Reiger

Generaal Lemanlaan 196 (Brugge)
Burgerhuis, vermoedelijk van 1905 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge). Baksteenbouw met traditioneel gebruik van natuursteen voor de ornamentiek.


Burgerhuis Den Ghecroonden Hamere

Koningin Elisabethlaan 36 (Brugge)
Neogotisch getint enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het zadeldak, mechanische pannen), gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge). Gewijzigd in 1937 naar ontwerp van architect H. Van Acker.


Burgerhuis gedateerd 1905

Generaal Lemanlaan 194 (Brugge)
Breedhuis volgens jaarankers "1905", naar een ontwerp door de architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Burgerhuis in eclectische stijl van 1906

Guido Gezellelaan 38 (Brugge)
Pand in eclectische stijl van 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Burgerhuis naar ontwerp van Louis Charels

Guido Gezellelaan 36 (Brugge)
Pand met natuurstenen gevel in neorenaissancestijl van 1908 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Burgerhuis van 1905

Generaal Lemanlaan 192 (Brugge)
Woonhuis van 1905 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Burgerhuis van 1906

Baron Ruzettelaan 55 (Brugge)
Burgerhuis van 1906, vermoedelijk woonhuis van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


De Wapens van Bourgondië

Filips de Goedelaan 8 (Brugge)
Neo-Brugse trapgevel van 1908 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Directeurswoning van 1911

Wijnenburgstraat 7 (Brugge)
Directeurswoning van 1911 en naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge) bij de toenmalige blekerij "De Zon".


Herenhuis Filips de Goede Maria Van Bourgondië

Filips de Goedelaan 7 (Brugge)
Rijk versierd herenhuis. Ontwerp van 1908 van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Herenhuis van 1907

Baron Ruzettelaan 38 (Brugge)
Herenhuis volgens gevelstenen “ANNO” “1907”. Kan toegeschreven worden aan architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Herenhuis van 1907

Baron Ruzettelaan 131 (Brugge)
Herenhuis van 1907 met imposante, neobarokke, bakstenen zijtrapgevel, naar ontwerp van de architect Louis Ernest Charels.


Herenhuis van 1907

Baron Ruzettelaan 133 (Brugge)
Herenhuis volgens gevelstenen “ANNO” ”1907”, naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels.


Huis Groene Distel

Filips de Goedelaan 3 (Brugge)
"Ghenaemt" "Groene Distel", zie gevelsteen en naamcartouches. Breedhuis van 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Huis Gulden Vlies

Filips de Goedelaan 6 (Brugge)
Breedhuis "Gulden" "Vlies" van 1908 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Huis Het Wielken

Sint-Jakobsstraat 26 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de tweede helft van de 16de eeuw. Historiserende "Kunstige Herstelling" in 1903 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels.


Kasteel Ruddershove

Steenkaai 42 (Brugge)
Huidig gebouwenbestand - Opperhof met kasteel, verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen twee tuitgevels voorzien van schoorsteen. Het opperhof is toegankelijk via een gekasseide brug met metalen leuning en aan de ingang sierlijk smeedwerk Neerhof met recentere gebouwen van circa 1911 gebouwd in vereenvoudigde historiserende stijl.


Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


Kasteeldomein Sint-Hubert

Kortrijksestraat 493 (Oostkamp)
Klein kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd kasteelpark met ommuurde moestuin, koetshuis en bergplaats, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl en neobarok koetsgebouw op U-vormig grondplan. Een bewaard 18de-eeuws bijgebouwtje.


Katholieke Volksbibliotheek

Groeninge 53 (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak, gebouwd in 1904 naar ontwerp van de architect Louis Ernest Charels (Brugge) als Katholieke Volksbibliotheek.


Kunstenaarswoning De Drie Leeuwen

Walplein 38 (Brugge)
Zogenaamd "De Drie Leeuwen". Aan pleinzijde, samenstel van twee naast mekaar gelegen breedhuizen van links één zichtbare travee en twee bouwlagen en rechts een lager poortgebouw van drie/twee traveeën en twee bouwlagen. Huidig neogotisch uitzicht dateert van 1905 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles (Brugge).


Kunstenaarswoning Jules Dobbelaere

Walplein 39 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één en drie traveeën en beide twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Opgetrokken in 1905 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge) als woonhuis van glazenier Jules Dobbelaere.


Landhuis in eclectische stijl

Zandstraat 10 (Brugge)
Kasteeltje van 1909 ontworpen door de architect Louis Ernest Charels, ingeplant op een groot perceel doorlopend tot in de Hogeweg. Imposant eclectisch gebouw met latere uitbreidingen.


Neobarok burgerhuis met traptoren

Pandreitje 8 (Brugge)
Neobarok samenstel van diephuis met souterrain en twee bouwlagen, geflankeerd door een traptoren, gedateerd op gevelstenen "VERNIEUWT/ IN 1904" naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis met tuin

Pastoor Verhaegheplein 11 (Brugge)
Gebouwd in 1902 en ontworpen door architect Louis Ernest Charels (Brugge). Vrijstaande woning gesitueerd aan de noordkant van de kerk en gelegen in een ruime, beboomde en omhaagde tuin.


Samenstel van stadswoningen

Generaal Lemanlaan 184 (Brugge)
Samenstel bestaande uit twee stadswoningen, het linker pand vermoedelijk naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels uit 1903.


Villa des Violettes, Villa des Roses en Villa des Iris

Baron Ruzettelaan 103-107 (Brugge)
Gevelrij bij de Wantestraat, volgens gevelsteen van 1901. Ontwerp door de architect Louis Ernest Charels.


Villa Jean De Nivelles

Generaal Lemanlaan 190 (Brugge)
Burgerhuis van vermoedelijk 1905, naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge).


Villa Josephine

Baron Ruzettelaan 111 (Brugge)
Volgens gevelsteen zogenaamde Villa Josephine van circa 1900, naar een ontwerp door de architect Louis Ernest Charels.


Thema's

Ontwerper van

Cordoeaniersstraat

Gapaardstraat

Gulden-Vlieslaan

Predikherenrei

Sulferbergstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Charels [online], https://id.erfgoed.net/personen/732 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.