Persoon

Van Arenbergh, Augustin

ID
7281
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7281

Beschrijving

Augustin Van Arenbergh was de laatste telg van het bekende architectengeslacht, gevormd door Alexander (1799-1877), diens zoon Louis (1834-1888) en kleinzoon Augustin (1870-1937). Augustin werd opgeleid in het atelier van zijn vader Louis van Arenbergh, die - net als grootvader Alexander - provinciaal architect was. In die hoedanigheid voerde hij opdrachten voor openbare besturen uit, onder meer de Rijkswachtkazerne in de Dagobertstraat in Leuven (1866) en de Sint-Lambertuskerk van Heverlee (1876). Daarnaast ontwierp Louis van Arenbergh ook talrijke herenhuizen voor particulieren. Zijn tweede eigen woning in de Blijde Inkomststraat 24 in Leuven - een riant herenhuis uit 1881 - is zonder meer het hoogtepunt uit zijn carrière en tevens een fraai voorbeeld van neo-Vlaamserenaissance-architectuur. Onder de vleugels van zijn vader was Augustins eerste werk eerder traditioneel. Hiervan getuigen de pastorie van de Sint-Engelbertuskerk van Deurne (Diest) uit 1897 en die van de Sint-Bernarduskerk van Lubbeek (1898). Hij is vooral bekend om het Instituut voor Bacteriologie van de Leuvense universiteit uit 1897, met zijn bonte italianiserende gevel. Augustins woningbouw was aanvankelijk sober eclectisch, doch werd algauw beïnvloed door de art nouveau - de overlevering wil dat Augustin in de leer is geweest bij Paul Hankar (1859-1901) - met als hoogtepunt de villa "Les Tilleuls" (Naamsesteenweg, Heverlee). Van 1906 tot 1908 werkte Augustin mee aan het Heliopolis-project van Baron Edouard Empain, een ambitieus stedenbouwkundig project aan de rand van de woestijn ten noordoosten van Caïro onder leiding van architect Ernest Jaspar. Na zijn terugkeer uit Egypte in 1908, ziek en geestelijk uitgeput, verhuisde Augustin Van Arenbergh naar Schaarbeek. Hij zou nog slechts enkele villa's aan de kust ontwerpen en stierf in 1937.

  • COOMANS T. 2003: Van Arenbergh, Alexander; Van Arenbergh, Louis; Van Arenbergh, Augustin, in: Van Loo, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 545-546.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Blijde-Inkomststraat 19 (Leuven)
Door architect Aug. Van Arenbergh in 1893 ontworpen burgerhuis met twee bouwlagen en vier traveeën onder pseudo-mansardedak.


Burgerhuizen in wederopbouwstijl

Naamsestraat 4 (Leuven)
In 1922 naar ontwerp van A. Van Arenbergh opgetrokken breedhuizen van drie bouwlagen onder leien mansardedaken. De gevels in wederopbouwstijl worden gekenmerkt door een neobarokke vormentaal.


Instituut voor Bacteriologie

Vital Decosterstraat 102 (Leuven)
In 1897 naar ontwerp van de Leuvense architect A. Van Arenbergh opgetrokken complex op T-vormige plattegrond, in eclectische stijl met een geknikte straatvleugel.


Villa Les Tilleuls met tuin

Naamsesteenweg 467 (Leuven)
Het betreft een ruime villa met wintertuin, gebouwd in 1905 door architect A. Van Arenberg, heden gelegen in een verkavelde tuin met nog enkele bewaarde bomen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Arenbergh [online], https://id.erfgoed.net/personen/7281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.