Persoon

Vercoutere, Walter

ID
6319
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6319

Beschrijving

Oudste zoon van de Izegemse architect Jules Vercoutere. Beiden vormden het 'Bureau Technique Vercoutere', gevestigd in Gent met een bijhuis (agence) in Izegem. Het bureau was met name actief in de wederopbouw van de Westvlaamse frontstreek, waarbij het de gemeente Woesten (Vleteren) kreeg toegewezen. De overige realisaties van het bureau tijdens het interbellum waren van de hand van Walter. Hij ontwierp vooral woningen voor kapitaalkrachtige burgers en industriëlen, alsook bedrijfsgebouwen. Het architectenbureau van Walter Vercoutere werd begin 1925 overgenomen door de Kortrijkse architect Carlos Beyaert (1901-1974), naar verluidt na het overlijden van Walter.

Bron: CORNILLY J. 2011: Architect Jules Vercoutere en Izegem, In de steigers. Erfgoednieuws uit West-Vlaanderen 18.4, 95-108.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Kasteelstraat 8 (Izegem)
Rijwoning aansluitend bij de cottage-architectuur. Burgerwoning gebouwd in 1921 in opdracht van borstelfabrikant A. de Ryckere, naar opdracht van ir.arch. Walter Vercoutere (Izegem)


Directeurswoning

Luipaardstraat 8 (Kortrijk)
Voormalige directeurswoning van 1923, naar ontwerp van Walter Vercoutere. Vrijstaande villa geïnspireerd door de landelijke en Engelse cottage-architectuur verweven met elementen uit de traditionele baksteenarchitectuur.


Directeurswoning

Kapel ter Bede 119 (Kortrijk)
Directeurswoning van 1928, vermoedelijk eveneens naar ontwerp van W. Vercoutere (Izegem). Vrijstaande villa gelegen te midden van beboomde tuin.


Eclectisch herenhuis

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 40 (Izegem)
Eclectisch herenhuis gedateerd anno/ 1921, zie rolwerkcartouches en naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem) voor borstelfabrikant Jules Sintobin.


Eclectisch herenhuis

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 62 (Izegem)
Deels vrijstaand herenhuis van 1924 naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem); rechts, ijzeren hek en recent toegevoegde garage.


Eenheidsbebouwing

Verbieststraat 9-11 (Pittem)
Huizen in eenheidsbebouwing, heropgebouwd in 1920-1921 naar ontwerp van architect Walter Vercoutere uit Izegem. Twee resterende enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met korfbogige muuropeningen.


Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning

Luipaardstraat 4-6 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning van 1923, naar ontwerp van architect Walter Vercoutere. Eenvoudige bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, verfraaid door het typisch gebruik van gele sierbaksteen voor de ontlastingsbogen.


Garage in art-decostijl

Wijngaardstraat 8-10 (Izegem)
Garage gebouwd in 1924, naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem). Gebouw in art-decostijl van drie brede venstertraveeën met een smalle deurtravee aan weerszij; twee bouwlagen onder plat dak.


Gemeentehuis van Woesten

Woestendorp 12 (Vleteren)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in een eclectische wederopbouwstijl met neobarokke inslag naar ontwerp van architecten Jules en Walter Vercoutere (Izegem) van 1920. Gele bakstenen halsgevels met arduinen plint en sierelementen.


Gemeentelijke begraafplaats Nieuw Kerkhof

Roeselaarsestraat (Izegem)
Gemeentelijke begraafplaats, zogenaamd "Nieuw kerkhof" aangelegd in 1806 na de uitvaardiging van het decreet van Napoleon (1804), gebaseerd op het edict van Jozef II (1784). De begraafplaats wordt twee maal vergroot: in 1889 in noordelijke richting en in 1944 naar het westen toe.


Herenhuis

Wolvestraat 4 (Izegem)
Herenhuis van 1923, gebouwd in opdracht van schoenfabrikant Bral, naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem). Enkelhuis van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien en pannen).


Herenhuis

Nieuwstraat 7 (Izegem)
Eclectisch getint herenhuis van 1922, zie gevelsteen, naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem), in opdracht van P. Rosseel (brouwer).


Meubelbedrijf Clarysse

Nieuwstraat 3 (Izegem)
Winkel-woonhuis zogenaamd "Clarysse". Meubelbedrijf gesticht circa 1859 en sinds 1905 gevestigd in de Nieuwstraat (nummer 3). In 1923 uitbreiding (nummer 5) met de aankoop van het oude postgebouw, dat verbouwd wordt naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem).


Olieslagerij Vandemoortele

Zuidkaai 25 (Izegem)
Industriële site van de N.V. Oliefabrieken Vandemoortele, die hier in 1922 een nieuwe oliefabriek met bijgebouwen oprichtte naar ontwerp van Walter Vercoutere. Vermeldenswaardig is de olieslagerij van 1922, opgevat als een baksteenbouw getypeerd door de tijdsgebonden industriële bouwstijl. Geaccentueerde hoofdtravee onder gebogen fronton, geflankeerd door doorgetrokken pilasters met dekplaat, casementen van geglazuurde tegels met bedrijfsnaam Van De Moortele.


Parochiekerk Sint-Rectrudis met kerkhof

Woestendorp (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis middenin een omhaagd kerkhof met onder meer Franse oorlogsgraven, ten oosten van dorpsplein. Geplaveid westelijk kerkpad. Hallenkerk van 1921-1923 naar ontwerp van architecten J. en W. Vercoutere, met gotische westtoren van 1447 . De gotische kerk uit begin 15de eeuw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest met uitzondering van de westtoren, waarna ze grosso modo naar vooroorlogs patroon werd heropgericht.


Pastorie Sint-Rectrudisparochie

Woestendorp 8 (Vleteren)
Pastorie, ten noordwesten van de kerk, op de hoek bij de Steenstraat. Omringende tuin afgezet met gietijzeren hek. Neogotisch breedhuis van circa vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit vierde kwart 19de eeuw. Herstellingswerken naar ontwerp van architecten Walter en Jules Vercoutere in de jaren 1920.


Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.


Villa

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 64 (Izegem)
Deels vrijstaande villa aansluitend bij de cottage-architectuur, zie pseudo-vakwerk, puntgevel, erker en dakenspel. Notariswoning gebouwd in 1923, naar ontwerp van W. Vercoutere (Izegem); links, ijzeren toegangshek tussen twee bakstenen pijlers.


Winkel

Sint-Tillostraat 10 (Izegem)
Winkelpand met gevelsteen waarin opschrift g z j c/ 1881/ a v j; drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Winkelhuis

Boterstraat 29 (Ieper)
Winkelhuis naar ontwerp van architect Walter Vercoutere (Izegem) van 1921.


Winkelhuis

Boterstraat 56 (Ieper)
Winkelhuis naar ontwerp van architect Walter Vercoutere (Izegem) van 1920.


Thema's

Ontwerper van

Koning Albertlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vercoutere [online], https://id.erfgoed.net/personen/6319 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.