Persoon

Sterck, Clement

ID
6128
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6128

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerswoning Van den Bossche

Lijneveldstraat 5 (Buggenhout)
De brouwerswoning van de voormalige brouwerij Van den Bossche, een herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, is ingeplant achter een voortuintje en gesmeed ijzeren hek.


Burgerhuis naar ontwerp van Clement Sterck

Stationsstraat 43 (Sint-Niklaas)
Oorspronkelijk behouden burgerhuis van vier traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, naar ontwerp van architect Clement Sterck van 1886.


Gasthuis, burgerlijk godshuis en kapel

Brusselsesteenweg 47 (Lebbeke)
Oprichting van een godshuis of hospicie met kapel in 1864 naar plannen van architect E. de Perre-Montigny uit Gent. Tegen de westgevel van de kapel aanleunend voormalig ziekenhuisgebouw van 1879 naar de plannen van architect E. Bouwens. Verdere uitbreiding in 1904.


Gemeentehuis Denderbelle

Klein Gent 2 (Lebbeke)
Het gemeentehuis is opgericht in 1902 naar ontwerp van bouwkundige Clement Sterck en beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12.12.2002. .Het sluit stilistisch aan bij het historiserend officieel gebouwentype in neostijl dat sinds de tweede helft van de 19de eeuw in vele centra op het platteland verscheen. De voorgevel is opgetrokken uit bak- en natuursteen in neo-Vlaamserenaissance-stijl.


Gemeentehuis Opdorp

Dries 70 (Buggenhout)
Het gemeentehuis uit 1909 werd opgetrokken in een eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken, naar ontwerp van architect Clement Sterck. Het aanvankelijk vrijstaand gebouw werd eerder als rijwoning geconcipieerd met enkel een uitgewerkte straatgevel. Het gebouw telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak tussen zijtrapgevels.


Gemeenteschool

Brielstraat 29 (Buggenhout)
Gemeenteschooltje, opgericht in 1908 volgens plan van 24 oktober 1906 van architect Clement Sterck. Kleurrijk gebouw van oranjerode baksteen met verwerking van zwarte baksteen voor de plint, speklagen en aflijnende overhoekse muizentandfries onder de gepleisterde daklijst. Brede voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


Herenhuis ontworpen door Clement Sterck

Leo Duboisstraat 22 (Lebbeke)
Imposante rijwoning in neoclassicistische stijl van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, naar ontwerp uit 1888 van architect Clement Sterck van Dendermonde. .


Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.


Schoolhuis van de gemeentelijke jongensschool

Broekstraat 35 (Buggenhout)
Schoolhuis van 1896 naar plannen van architect Cl. Sterck. Haaks op de straat ingeplant bakstenen gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Het voorheen links aanpalend schoolgebouw van dezelfde architect, werd gesloopt.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sterck [online], https://id.erfgoed.net/personen/6128 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.