Collectief

Gebroeders Caers

ID
604
URI
https://id.erfgoed.net/personen/604

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Beddermolen en molenaarswoning

Molenwijk 72-74 (Westerlo)
De Beddermolen is een Kempische houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die opgericht werd in 1723 na het afbranden van de bestaande standaardmolen. Na een brand in 1967, werd de molen in 1981 heropgebouwd door de Kempense molenbouwers Rik Caers uit Retie naar plannen van architect Paul Gevers, met behoud van zoveel mogelijk van de molenkast. De molen vormt een ensemble met de bijhorende staande wip, molenaarswoning met erf, schuur, stal, losstaand bakhuis, wegenis en weiland.


Graanwindmolen De Eenhoorn

Scheldelaan (Antwerpen)
De Eénhoorn of Witte Molen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd in 1735 in Lillo-Kruisweg en in 1967-1969 verplaatst naar de Scheldelaan.


Heimeulen met maalderij

Heimeulenstraat 11 (Hoogstraten)
De Heimeulen of Heimolen is een stenen koren- en oliewindmolen (later louter korenmolen) van het type bovenkruier (bergmolen), gebouwd in 1851 met onderdelen van een molen nabij de Heihoeve in het gehucht Groot Eyssel in Meerle. Op de site is ook een mechanische maalderij bewaard.


Hogewegmolen

Hoge Weg 5 (Herentals)
De Hogewegmolen is een korenwindmolen van het type houten standaardmolen met gesloten voet, opgericht in 1840 door Guillaume Verlinden.


Kaasstrooimolen met Pandoerenhoeve

Bruggeneindse Heibaan 13 (Heist-op-den-Berg)
De Kaasstrooimolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaardmolen met gesloten voet. In 2000 werd de uit 1624 daterende Pandoerenhoeve op de site heropgebouwd.


Leyssensmolen

Zandstraat (Lommel)
De Leyssensmolen is een houten standerdmolen die werd opgetrokken in 1797 te Olmen. In 2011-2012 werd de molen gedemonteerd en gerestaureerd, en opnieuw opgebouwd op een nieuwe locatie aan het einde van de Zandstraat.


Molen van 't Veld

Zeggendijk (Geel)
De Molen van ’t Veld, vroeger Elsummolen, is een laat 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met halfopen voet. De molen werd een eerste maal verplaatst in 1823 en nogmaals in 1992-1993 gedemonteerd, gerestaureerd en opnieuw opgetrokken op de Zeggendijk in Geel.


Molen van Larum

Velveken (Geel)
De Molen van Larum is een houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met halfopen voet uit 1846 en gerestaureerd in 1976-1977 naar ontwerp van Lou Jansen.


Oranjemolen

Oranjemolenstraat 19 (Turnhout)
De Oranjemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1847 en in 1969 door architect Lou Jansen omgebouwd tot eigen woning met atelier.


Prinskensmolen

Prinskensmolenweg (Meerhout)
De Prinskensmolen is een 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met halfopen voet. De molen werd grondig hersteld of heropgebouwd in 1728 door meester-molenmaker Jan Willems van Dessel en meestersmid Jan Mertens van Meerhout.


Scherpenbergmolen en molenaarshuis

Antwerpsesteenweg 378 (Malle)
De Scherpenbergmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1843 door de gebroeders Joannes en Petrus Mullenbrück. De 19de-eeuwse molenaarswoning bevindt zich aan de straat en is een deels verbouwd woonstalhuis. Het is een verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak.


Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


Site Stermolen

Windmolenstraat (Hechtel-Eksel)
De Stermolen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet. De molen in Eksel is een van de laatste nog bestaande staakmolens afkomstig uit westelijk Henegouwen die zich onderscheiden door de hoge molenkast, de zware constructie en het zadeldak. De molen bevindt zich op deze locatie sinds 1901. Aan straatzijde bevindt zich de molenaarswoning.


Westmolen

Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.


Windmolen Arbeid Adelt

Torenstraat 12 (Ravels)
Arbeid Adelt is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1850, met een aanpalende mechanische maalderij uit 1935-1940.


Windmolen De Nachtegaal der Maatvennen met molenaarswoning

Kerkstraat 42 (Ravels)
De Nachtegaal der Maatvennen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) van circa 1869 met een molenaarshuis van circa 1946.


Windmolen Steenen Molen

Konijnenbergstraat 2 (Boechout)
De Steenen Molen is een intact bewaarde stenen olie- en korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1782, gelegen in landbouwgebied en in de as van de Konijnenbergstraat en het kasteel Hof van Boechout.


Zorgvlietmolen

Oudekerkstraat 12 (Kinrooi)
De Zorgvlietmolen, gebouwd in 1919, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebroeders Caers [online], https://id.erfgoed.net/personen/604 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.