Persoon

Bruyenne, Justin

ID
530
URI
https://id.erfgoed.net/personen/530

Beschrijving

De bijzonder productieve architect Antoine Justin Joseph Bruyenne verwezenlijkte in Henegouwen zowel wereldlijke als religieuze gebouwen in een historische of eclectische stijl. Naast kastelen en kloosters bouwde hij talrijke neoromaanse kerken (Obigies, 1862; Jumet-Gohissart, 1863; Hérinnes-lez-Pecq, 1865; Seneffe, 1877). Hij was lid van de KCM en tevens een actief en vaak 'inventief' restaurateur, bv. van de kathedraal van Doornik (1849) waar hij zijn vroegere meester Bruno Renard opvolgde.

Bron: Luc-Francis Génicot, Bruyenne, Justin, in: Van Loo, A. (red.): Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, 186.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Godshuis

Dorpsstraat 11-57 (Sint-Laureins)
Opgericht in 1843 door juffrouw Antonia Van Damme van Sint-Laureins, die haar omvangrijk fortuin gebruikte om een hospice voor ouderlingen, een tehuis voor wezen en een hospitaal voor zieken te laten bouwen. Imposant neoclassicistisch gesloten bakstenen complex op rechthoekige plattegrond met verschillende, symmetrische vleugels gegroepeerd rondom twee binnenhoven, oorspronkelijk een afdeling voor mannen en vrouwen, aan de oostzijde gemarkeerd door een uitspringende kapel met neorenaissancekoepel en belvedère.


Heilig Hartkapel

Kleibeekstraat (Sint-Niklaas)
Ruime kapel, in neoromaanse stijl opgetrokken in 1875 naar ontwerp van architect Justin Bruyenne en ingeplant te midden van een beboomd grasveld met aan de straatzijde een monument ter nagedachtenis aan de boerenkrijg. Dit monument van 1899 is uitgewerkt in de vorm van een arduinen kruis met ingebeitelde tekst


Hospitaal voor Mannen

Abdijstraat 45-57 (Sint-Truiden)
Complex in eclectische stijl met neobarokelementen, gelegen aan de Hoge Veser, die door platanen is afgezoomd. Gebouw van 1875-1888 naar ontwerp van architect J. Bruyenne.


Klein Spinhuis en kapel

Kalkstraat 46 (Sint-Niklaas)
Heden moderne straatgebouwen waarachter ruime, neoromaanse kapel, volgens jaarsteen in 1875 gebouwd naar ontwerp van de Doornikse architect Justin Bruyenne.


Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


School en klooster der zusters van liefde van Jezus en Maria

Molendreef 16 (Lievegem)
Ruim gebouwencomplex met een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Aan de straatkant, lange vleugel van zestien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend van 1896. De aanpalende kloosterkerk dateert van 1865 en werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect J. Bruyenne.


School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bruyenne [online], https://id.erfgoed.net/personen/530 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.