Persoon

Van Cauwenberghe, Siméon

ID
4979
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4979

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art deco burgerhuis

Hermes Van Wynghenestraat 27 (Ronse)
Onderkelderd rijhuis verbouwd in art-decostijl; drie bouwlagen en plat dak met gele bakstenen gevel naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1940.


Bakkerij

Ninovestraat 69 (Ronse)
Als bakkerij gebouwd handelspand van 1934 naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe.


Burger- en winkelhuis

Elzelestraat 97-99 (Ronse)
Burger- en winkelhuis in baksteenarchitectuur, nummer 97 volgens bouwplan naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, van 1936.


Burgerhuis

Aatstraat 78 (Ronse)
Enkelhuis naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, confer plintsteentje en bouwaanvraag van 1935. Sobere bakstenen gevel met decoratief metselverband.


Burgerhuis

Veemarkt 27A (Ronse)
Rijwoning van het enkelhuistype, twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (pannen), op de plint gesigneerd: "S. Van Cauwenberghe/ architecte" volgens bouwplan van 1938.


Burgerhuis

Hermes Van Wynghenestraat 51 (Ronse)
Onderkelderd enkelhuis met rode bakstenen gevel met enkelhuisopstand naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1932. Contrasterende en horizontaliserende witte cementbanden en kroonlijsten.


Burgerhuis

Hermes Van Wynghenestraat 54 (Ronse)
Onderkelderd rijhuis met rode bakstenen gevel met enkelhuisopstand naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1932.


Burgerhuis

Hermes Van Wynghenestraat 60 (Ronse)
Onderkelderd burgerhuis ingeplant in de straatbocht; markante plattegrond met spievorm, baksteenbouw met geknikte rode bakstenen gevel naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1935.


Burgerhuis

Hermes Van Wynghenestraat 64 (Ronse)
Onderkelderd enkelhuis met bakstenen gevel naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1933. Voortuintje met ijzeren afsluiting.


Burgerhuis

Ijzerstraat 7 (Ronse)
Eind 19de-eeuwse kern met in 1944 aangepaste voorgevel volgens bouwplan van architect S. Van Cauwenberghe met kenmerkend geel parement en erkervormige vensters.


Burgerhuis

Léopold Sturbautstraat 32 (Ronse)
Woning opgetrokken uit platte gele baksteen in decoratief metselverband, volgens bouwplan naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, van 1936.


Burgerhuis

Nieuwebrugstraat 23 (Ronse)
Rijwoning met nieuwe voorgevel van twee traveeën en drie bouwlagen, deels onder plat en zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberge voor J. Cole van de aanpalende mechanische weverij.


Burgerhuis

Olifantstraat 44 (Ronse)
Rijwoning met vermoedelijk begin 20ste-eeuwse kern (zie aanpalende huizen nummers 42, 46, 48) met vernieuwde voorgevel volgens bouwplan van 1941 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe.


Burgerhuis

Elzeelsesteenweg 33 (Ronse)
Rijhuis van drie bouwlagen en kelder onder plat dak, gebouwd naar ontwerp van de bouwheer architect S. Van Cauwenberghe in 1940.


Burgerhuis en bedrijfsgebouw

Elzelestraat 138 (Ronse)
Achterin, naast de spoorwegbrug gelegen burgerhuis en bedrijfsgebouw van de Firma Gheysens, textielafval, vodden en metalen, opgericht als "Gheysens Frères" in 1925, sinds 1928 "Raoul Gheysens" op deze locatie.


Burgerhuis en hoeve

Leuzesesteenweg 225, 223A (Ronse)
Huis gebouwd in 1933 naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe. Afsluiting van met ijzerzandsteen versierd voortuintje van 1941 naar ontwerp van dezelfde architect.


Burgerhuis en koffiebranderij Sint-Hermes

Zonnestraat 17 (Ronse)
Burgerhuis veranderd naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe volgens plan van 1941. Typische gele bakstenen gevel van drie bouwlagen met enkelhuisopstand; deur met ijzerwerk gesigneerd O. en A. Dufour. Achterliggend bedrijfsgebouw, oorspronkelijk sedert 1933 groothandel van koloniale waren, vanaf de jaren 1950 koffiebranderij.


Burgerhuis en textielfabriek

Rode Broeckstraat 158 (Ronse)
Volgens bouwaanvraag van 1935, "maison de campagne" van V. Verhaeghen naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe, en gebouwd voor een reeds bestaande textielfabriek, thans fabriek van zuurconserven. Rode baksteenbouw onder plat dak, aanleunend bij de art deco.


Burgerhuis en weverij

Ninovestraat 127-129 (Ronse)
Halfvrijstaande woning onder overstekend schilddak, daterend van 1944 naar ontwerp van 1941 en gebouwd in opdracht van textielindustrieel H. Demedts-Moreau. Erachter, voormalig bedrijfsgebouw onder sheddaken.


Burgerhuis in Nieuwe Zakelijkheid

Léopold Sturbautstraat 42 (Ronse)
Woning in zakelijke baksteenarchitectuur gesigneerd: "S. Van Cauwenberghe, architecte", volgens bouwplan van 1939. Gele baksteen op arduinen plint.


Burgerhuis met achterliggende weverij

Savooistraat 66 (Ronse)
Rijhuis vernieuwd naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe in 1942-1943, met achterliggende voormalige mechanische weverij, eerst van Gebroeders De Roo later Victor De Roo, gebouwd in 1941 onder leiding van architect B. De Beurme.


Burgerhuis met art-decogevel

Savooistraat 115 (Ronse)
Rijhuis met gele bakstenen gevel in late art-decostijl, als verbouwing van een ouder huis met behoud van zadeldak (pannen), naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1941.


Café Aux trois Colonnes

Hermes Van Wynghenestraat 34 (Ronse)
Voormalig café zogenaamd "Aux trois Colonnes". Rijhuis met bakstenen gevel naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1935. Afgeronde beige en bruin betegelde penanten op de begane grond.


Café en rolschaatsbaan Biarrits

Rotterij 306 (Ronse)
Voormalig café zogenaamd "Biarrits", volgens bouwplan naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe van 1938 gelegen in het zogenaamd "Watsbrugge bosch". In 1941 werd naar ontwerp van dezelfde architect achter de villa een rolschaatsbaan gebouwd, volgens bouwplan zogenaamd "Patinage Biarrits".


Drie burgerhuizen

Pierre D'Hauwerstraat 26, 36-38 (Ronse)
Drie rijhuizen respectievelijk gebouwd in 1935 en 1936 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe.


Eenheidsbebouwing van zeven burgerhuizen

Kruisstraat 33-45 (Ronse)
Eenheidsbebouwing van zeven burgerhuizen in art-decostijl volgens de bouwplannen van 1937 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe. Bakstenen gevels van diverse soorten en kleuren onder geknikte zadeldaken met zolderverdieping.


Ensemble van drie burgerhuizen

Léopold Sturbautstraat 44-48 (Ronse)
Ensemble van drie woningen (nummer 44 en 48 met identieke gevels in spiegelbeeld) volgens plintopschrift en bouwplan naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, van 1938.


Gekoppelde burgerhuizen

Hermes Van Wynghenestraat 67-69 (Ronse)
Twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema. Onderkelderde bakstenen gevels naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1935.


Gekoppelde burgerhuizen

Hermes Van Wynghenestraat 68-70 (Ronse)
Twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema. Onderkelderde bakstenen gevels naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1935.


Gekoppelde burgerhuizen

Pierre D'Hauwerstraat 46-48 (Ronse)
Gekoppelde burgerhuizen in spiegelbeeld, gesigneerd: "S. Van Cauwenberghe, arch.", volgens bouwplan van 1935.


Gekoppelde winkelhuizen

Elzelestraat 19-21 (Ronse)
Twee winkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, drie bouwlagen en plat dak, volgens bouwplan van 1941 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe.


Modernistisch burgerhuis

Hermes Van Wynghenestraat 49 (Ronse)
Onderkelderd rijhuis met gele bakstenen gevel met enkelhuisopstand in opdracht van O. Van Cauwenberghe en naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1937.


Modernistisch ensemble

Hermes Van Wynghenestraat 50-52, 52B (Ronse)
Markant geheel met hoekcomplex en twee aanpalende burgerhuizen met gele bakstenen gevels en platte daken naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1941 voor industrieel L. Piesseveaux.


Neogotisch rijhuis

Ninovestraat 83 (Ronse)
Rijhuis in neogotische stijl uit begin 20ste eeuw. Bakstenen trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen. Witte sierbanden. Begane grond met winkelpui volgens bouwplan verbouwd in 1934 in art deco naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe.


Reeks burgerhuizen

Olifantstraat 21-29 (Ronse)
Doorsnee rijwoningen uit het interbellum gerealiseerd op de nieuwe rooilijn van 1925. Bakstenen enkelhuizen met twee bouwlagen en mansardedak, volgens bouwplannen 1932 (nummer 23 door Lagache, entrepreneur) en 1936 (nummer 27, naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe, nummer 29).


Slagerij

Jean-Baptiste Dekeyserstraat 26 (Ronse)
Winkelhuis met oudere kern, in 1922 ingericht als slagerij met behouden winkelpui en binneninrichting en volgens bouwplan van 1942 aangepaste voorgevel in Nieuwe Zakelijkheid naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe.


Vier burgerhuizen

Léopold Sturbautstraat 15-21 (Ronse)
Doorsnee bakstenen rijhuizen met drie bouwlagen en twee traveeën met klassieke enkelhuisopstand, smalle linker deurtravee en breed rechter risaliet met erker op de bovenverdieping.


Villa

Viermaartlaan 4 (Ronse)
Villa volgens bouwplan gebouwd voor R. Boursier in 1936 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe. Baksteenbouw met beraapte partijen drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak.


Villa

Ovide Decrolylaan 29 (Ronse)
Ruime villa in beboomde tuin gebouwd in opdracht van textielfabrikant L. Piessevaux in de buurt van zijn bedrijf in de Nijverheidsstraat naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe, confer ook steen in hekpijler, van 1936.


Villa

Ovide Decrolylaan 76 (Ronse)
Villa voor P. Van Coppenolle naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe van 1937. Bakstenen tuinafsluiting en hek van 1941.


Villa

Ovide Decrolylaan 78 (Ronse)
Villa van twee bouwlagen met keldergarage en plat dak naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1937. Voortuin met aangepaste afsluiting en hek.


Villa

Rozenaaksesteenweg 27 (Ronse)
Modernistische villa van S. Van Cauwenberghe van 1939. Baksteenbouw van twee bouwlagen en keldergarage onder schilddak (pannen).


Villa

Ommegangstraat 134 (Maarkedal)
Gele bakstenen villa van één bouwlaag onder steile snijdende pannen zadeldaken, gebouwd naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe van 1948. Representatief voor de doorsnee villabouw uit midden 20ste eeuw.


Villa in art-decostijl

Blauwesteen 54 (Ronse)
Tegenover de weverij gelegen villa van de familie Van Butsele, gebouwd in art-decostijl naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe van 1940. Gelegen in beboomde tuin met ijzeren afsluiting eveneens in art-decostijl op muurtjes, naar ontwerp van Th. Desmet (Gent) van 1935.


Villa Mon Rêve

Kapellestraat 93 (Ronse)
Fraaie villa in Nieuwe Zakelijkheid met volumes van één en twee bouwlagen onder platte daken naar ontwerp van 1936 van S. Van Cauwenberghe. Ontwerp uitgevoerd in spiegelbeeld. Eveneens fraaie tuinafsluiting en hek, steentje in tuinafsluiting met vermelding van architect.


Weverij

Ninovestraat 86 (Ronse)
Voormalige textielfabriek: weverij van G. Vandenbroucke, opgericht in 1908, voorzien van een opeenvolging van achttien sheddaken. Fabrieksgebouwen gebouwd onder leiding van J. Cordier als uitbreiding van bestaande mechanische weverij in 1919.


Weverij O. De Poortere & Cie

Blauwesteen 14, Waatsbrugstraat 18-20 (Ronse)
Voormalige weverij zogenaamd "O. De Poortere en C°", opgericht in eerste kwart twintigste eeuw en naar verluidt stopgezet ca. 1950. Machinegebouw gelegen aan de Waatsbrugstraat met acht traveeën onder sheddaken (kunstleien) met decoratief metselwerk aan blinde straatgevel.


Winkelhuis

Elzeelsesteenweg 37 (Ronse)
Rijhuis voorheen met winkelfunctie gebouwd naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe van 1937.


Winkelhuis

Elzelestraat 85 (Ronse)
Winkelhuis met garage en magazijn volgens bouwplan gebouwd voor eigenaar Vanderkerken in 1936 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe (zie plintsteen).


Thema's

Ontwerper van

Bredestraat

Dammekensstraat

Elzelestraat

Gefusilleerdenlaan

Hermes Van Wynghenestraat

Koningin Astridplein

Poermagazijnstraat

Sint-Ambrosiusstraat

Stefaan Modest Glorieuxlaan

Wijnstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Cauwenberghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/4979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.