Persoon

Roelant, Jean

ID
4218
URI
https://id.erfgoed.net/personen/4218

Beschrijving

Jean Roelant werd geboren te Gent op 21 april 1900 als zoon van een nijveraar. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en behaalde in 1924 het diploma van architect. Hij genoot zijn opleiding bij architect Maurice Fétu en werkte later samen met architect François Langeraert. Van 1923 tot 1963 woonde hij zelf aan de De Pintelaan. Tussen 1933 en 1960 was hij leraar aan de Gentse Academie, tussen 1950 en 1974 werkte hij als zelfstandig architect, restaurateur van kerken en deskundige, onder meer voor verzekeringsmaatschappijen. Talrijke realisaties van hem zijn gekend in Gent (onder meer aan de De Pintelaan, Koning Albertlaan), maar ook er buiten (villa in Deurle), in Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen.

  • BOGAERT, Chris 2012: Gemotiveerd advies ter bescherming van 'De villa met inbegrip van de tuin en het tuinhuis, gelegen, De Pintelaan nr. 347 te Gent', s.l.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Hoekhuis ontworpen door J. Roelant

Koning Albertlaan 169 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van architect Jean Roelant in opdracht van J. Troch-Dupuis. Hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel onder een uitkragende houten kroonlijst, doorbroken ter hoogte van de hoek door een hoger oplopende erker.


Rijhuis in zakelijke stijl

Wijngaardstraat 5 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met plat dak. Sobere bakstenen lijstgevel in zakelijke stijl uit midden eerste helft 20ste eeuw naar ontwerp van architect Roelant.


Villa en opslagplaats ontworpen door J. Roelant

De Pintelaan 347, 347A-B (Gent)
Villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect J. Roelant in 1932 in opdracht van textielindustrieel Arthur Baert-De Cock. De villa is duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse architect W.M. Dudok, zichtbaar in de asymmetrische opbouw, de gele baksteen met verwerking van zwarte of blauwe geglazuurde tegels, de kenmerkende diepe horizontale voegen, het spel van kubusvormige volumes, luifels en platte daken met overstekende daklijsten of aflijnende geglazuurde dekstenen. Het vooraanzicht van het magazijn is in dezelfde kwalitatieve modernistische stijl gerealiseerd. Bij de gebouwen is een tuin met tuinhuisje aanwezig.


Thema's

Ontwerper van

Distelstraat

Gustaaf Callierlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roelant [online], https://id.erfgoed.net/personen/4218 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.