Persoon

Bollekens, François

ID
394
URI
https://id.erfgoed.net/personen/394

Beschrijving

Enige zoon van Eugène Bollekens en Regina Johanna Hagens, op 1 oktober 1898 gehuwd met Bertha Rosalia Préseau, dochter van Joanna Catharina Préseau. In Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot eind jaren 1920, is over zijn loopbaan en architectuurproductie weinig bekend. Hij voerde meerdere opdrachten uit voor zijn vader Eugène en zijn schoonmoeder Jeanne Préseau. Zijn vader Eugène Bollekens, (°Brussel, 10/03/1840) en diens broer François-Jérôme Bollekens (Antwerpen, 29/09/1849-Antwerpen, 11/11/1905) richtten in 1858 een industriële schrijnwerkerij op in Antwerpen. De Ateliers de Construction E. & F. Bollekens Frères, vanaf 1877 gevestigd in de Pelikaanstraat, was gespecialiseerd in de productie van sierlijsten, jaloezieën, rolluiken en winkelpuien. Omstreeks 1910 werd het bedrijf, inmiddels overgenomen door de zonen van François - Eugène, Isidore en Joseph - onder de naam Jéro ook actief in de vliegtuigbouw.

  • Gegevens Marcel Windey 10/11/2016.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedrijfsgebouw met burelen en opslagplaats

Gijzelaarsstraat 29 (Antwerpen)
Bedrijfsgebouw met burelen en opslagplaats, gebouwd rond 1910 voor rekening van Jos Close naar ontwerp van bouwmeester F. Bollekens.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Sint-Jozefstraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect François Bollekens uit 1911. Opdrachtgever was de schoonmoeder van de architect Jeanne Préseau, die in 1908 al een woning door Bollekens had laten optrekken verderop in de Korte Leemstraat.


Ensemble van drie burgerhuizen in beaux-artsstijl

Korte Leemstraat 7-11 (Antwerpen)
Ensemble van drie burgerhuizen in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect François Bollekens uit 1908-1909. Opdrachtgever van het linker pand (nummer 7) was de schoonmoeder van de architect Jeanne Préseau, de twee overige panden (nummers 9 en 11) werden vermoedelijk voor eigen rekening door Bollekens zelf gebouwd.


Ganterie A. Boon

Lombardenvest 2-4 (Antwerpen)
Winkelpand in art-decostijl gebouwd in opdracht van Arthur Boon, naar een ontwerp door de architect François Bollekens uit 1929. “Ganterie A. Boon” gaat terug op de handschoenenzaak “Maison T. Ghianda”, die in 1884 werd opgericht door Italiaanse immigranten, en omstreeks 1920 overgenomen door Arthur Boon.


Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Isabella Brantstraat 30-34 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de ondernemer Eugène Bollekens, naar een ontwerp door de architect François Bollekens uit 1901. Vader en zoon Bollekens hadden eerder al enkele gelijkaardige vastgoedprojecten gerealiseerd in de Clementinastraat.


Het Torenhuis

Cogels-Osylei 56-58 (Antwerpen)
Eclectisch ensemble van twee burgerhuizen ontworpen in 1905 door architect François Bollekens voor zijn vader Eugène Bollekens.


Twee gekoppelde burgerhuizen

Clementinastraat 56-58 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Eugène Bollekens, naar een ontwerp door de architect François Bollekens.


Thema's

Ontwerper van

Clementinastraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bollekens [online], https://id.erfgoed.net/personen/394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.