Persoon

Neerman, Marc

ID
3783
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3783

Beschrijving

In Sint-Niklaas volgde Meerman de gemeentelijke lagere school en de Rijksmiddelbare school. Neerman startte zijn studie bouwkunde in 1917 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en zette die verder vanaf 1919 aan de Gentse Academie. Hij volgde er ondermeer het vak 'Bouwkunst toegepast aan de versieringskunst' bij Oscar Van de Voorde. Marc Neerman behaalde het diploma van bouwkundige in 1924.

Neerman behield steeds de band met Sint-Niklaas. In 1921 was hij medeoprichter van de 'Waassche Kunstkring', waarvan zijn goede vriend Alfred Bovy stichter-voorzitter was. Op de vergaderingen van de kunstkring legde hij er zijn architectuurontwerpen, gemaakt aan de Gentse academie, ter bespreking voor. Tussen 1922 en 1926 nam hij deel aan de jaarlijkse tentoonstellingen die door de kunstkring werden gehouden. Te Gent was hij tevens actief lid van de 'Kunst en Kennis', de kunstkring van de leerlingen en oud-leerlingen van de Gentse Academie.

De jonge architect Neerman was tussen 1924 tot 1929 bijna uitsluitend actief in Sint-Niklaas. Zijn eerste opdrachten waren winkelpuien, ontworpen in een geometrisch stijl met gebruik van gestileerde letters en met glasramen zonder enig gebruik van florale of zoömorfe motieven. Auteur A. Demey stelt in zijn studie Art Deco in Sint-Niklaas (DEMEY A. 1998, pagina 49-50) dat het voor de allereerste keer was dat een dergelijke vormgeving in het straatbeeld van Sint-Niklaas te zien was, "zodat zonder overdrijving kan worden gesteld dat Marc Neerman degene is die de art deco in Sint-Niklaas heeft geïntroduceerd".

Het eerste volledige werk van Neerman was de bouw in 1925 van een apotheek voor Karel De Rechter, Ankerstraat 40. Zijn twee beste werken te Sint-Niklaas zijn zeker de 'Apotheek Tuypens' aan de Houtbriel en de woning van tandarts Van der Hauwaert in de Kalkstraat. Van 1924 tot eind 1932 realiseerde Neerman vanuit zijn woonplaats te Gent, waar hij eveneens actief was, heel wat werken te Sint-Niklaas in een overwegend romantisch kubistische stijl.

In de jaren 1930 zal het oeuvre van Neerman evolueren naar een meer 'zakelijke' stijl.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/46021/101.1, Winkelpand voormalige Apotheek Tuypens naar ontwerp van Marc Neerman (S.N., 2012).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Apotheek De Rechter

Ankerstraat 140 (Sint-Niklaas)
Apotheek, gebouwd in art-decostijl van circa 1930 naar ontwerp van architect M. Neerman. Rijhuis van drie bouwlagen onder plat dak.


Apotheek Tuypens

Houtbriel 25 (Sint-Niklaas)
De apotheek dateert uit 1929. Het hoekpand in art-decostijl werd ontworpen door architect Marc Neerman. Sterk bij de zogenaamde Amsterdamse school aanleunende expressionistische baksteenbouw, op de hoek verlevendigd door een partij van natuursteen en op de begane grond voorzien van zwarte marmerbekleding rond de brede winkelvensters.


Burgerhuis in art-decostijl

Koningin Elisabethlaan 86 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen met geknikt zadeldak en gevelbrede dakkapel in art-decostijl van 1928 naar ontwerp van architect Marc Neerman.


Burgerhuis naar ontwerp van Marc Neerman

Kalkstraat 23 (Sint-Niklaas)
Burgerhuis van vier bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid van 1931, naar ontwerp van architect Marc Neerman. Functionele baksteenbouw met begane grond van arduin en zwarte tegels. Gevelhoge, erkervormige glasmassa met kleine roedeverdeling en glas in lood in de rechtertravee.


Burgerhuis ontworpen door Marc Neerman

Vrijheidslaan 33 (Gent)
Rijhuis in nieuwe zakelijkheid van oorspronkelijk drie bouwlagen heden vier bouwlagen met plat dak, volgens gevelopschrift op balkon van tweede bouwlaag, naar ontwerp van architect M. Neerman en van 1930.


Burgerhuis ontworpen door Marc Neerman

Vrijheidslaan 35 (Gent)
Rijhuis van drie bouwlagen met plat dak in nieuwe zakelijkheid, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect M. Neerman en daterend van 1928.


Burgerhuis ontworpen door Marc Neerman

Dr. Van Raemdonckstraat 29 (Sint-Niklaas)
Opmerkelijk huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak, in 1925 gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Marc Neerman.


Dokterswoning en privé-kliniek dokter De Maeyer

Kortrijksesteenweg 565, 565A (Gent)
Woning en privé-kliniek van dokter De Maeyer, ontworpen in functie hiervan in 1935-37 door architect M. Neerman in nieuwe zakelijkheid aansluitend bij de puristische, kubistische richting beïnvloed door de Nederlandse architect Dudok.


Kantoorgebouw De Noordstar en Boerhaave

Abdisstraat 1 (Gent)
Kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij De Noordstar en Boerhaave gebouwd in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Marc Neerman (1932) met een uitbreiding naar ontwerp van Henk De Smet (1986).


Meergezinswoning ontworpen door Marc Neerman

Krijgslaan 185-191 (Gent)
Opvallende, gedeeltelijk vrijstaande meergezinswoning met voortuin gebouwd in nieuwe zakelijkheid door architect M. Neerman, in 1936. Strak kubistisch gebouw van gele baksteen met vier bouwlagen en plat dak.


Meergezinswoningen ontworpen door M. Neerman

Sint-Pietersaalststraat 145-151, 161-167 (Gent)
Heden meergezinswoningen in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect M. Neerman, nummer 145-151 volgens bouwaanvraag van 1930. Bakstenen parement, vier bouwlagen en plat dak.


Winkel ontworpen door Marc Neerman

Kalkstraat 9 (Sint-Niklaas)
Winkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, in 1927 ontworpen door architect Marc Neerman als schoenwinkel. Bovenverdieping toegevoegd naar ontwerp van architect H. Faems in 1932.


Thema's

Ontwerper van

Eikeldreef

Nijverheidsstraat

Vaderlandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerman [online], https://id.erfgoed.net/personen/3783 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.