Persoon

Mariman, Walter

ID
3560
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3560

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Buulmolen

Industrielaan (Olen)
De Buulmolen is gelegen in het Olense gehucht (Hoog)Buul aan de zuidzijde van het Albertkanaal, langsheen de Industrielaan schuin tegenover de Sluizenweg en het bijhorende sluizencomplex. De windmolen betreft een standaardmolen met gesloten voet die fungeert als korenmolen. De molen werd hier heropgebouwd tussen oktober 2002 en juli 2003 naar ontwerp van architect Paul Gevers. Bij de uitvoering werd het 18de-eeuwse uitzicht van de windmolen zoals hij er tot 1937 op zijn oorspronkelijke plaats uitzag, hersteld, maar konden er amper oorspronkelijke molenonderdelen gerecupereerd worden.


Gerardsmolen

Moleneinde (Evergem)
Stenen beltmolen met doorgang uit 1864 met binnenkruiwerk, opgetrokken aan de Burggravenstroom in Wippelgem ter vervanging van een houten staakmolen uit 1645. De molen wordt Gerardsmolen genoemd, naar Gerard Neyt die er de stenen molen liet optrekken. In 1870 werd er een stoommachine in de molen geplaatst.


Huisekoutermolen

Molenstraat (Kruisem)
De Huisekoutermolen is een houten staakmolen die in het eeuwenoude molenlandschap op de heuvelkam tussen Leie en Schelde staat. De molen, die oorspronkelijk in Waregem stond, werd in 1971 aangekocht door molenexpert Paul Bauters en nadien tussen 1972-1975 overgebracht naar Huis en maalvaardig gerestaureerd door Walter Mariman.


Koutermolen

Molenstraat (Sint-Martens-Latem)
De Koutermolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standaardmolen met gesloten voet, de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek, gelegen op de molenkouter ten oosten van de kerk.


Molen van Schulen

Bokrijklaan (Genk)
De molen van Schulen, oorspronkelijk gebouwd circa 1800, is een korenmolen, van het type bovenkruier, meer bepaald een achtkante houten bovenkruier. Deze molen is één van de drie laatste molens van dit type in Vlaanderen, naast de Toremansmolen in Arendonk en de Schaliënmolen in Tessenderlo. De molen, oorspronkelijk opgericht in Berbroek en in 1851 verplaatst naar Schulen, werd in 1954 overgebracht naar het openluchtmuseum in Bokrijk.


Pietendriesmolen

Pietendries 3 (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.


Prinsenmolen

Prinsenmolenstraat 17B (Gavere)
De Prinsenmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, opgericht eind 19de eeuw ter vervanging van een houten staakmolen.


Stenen Molen met rosmolen en molenaarswoning

Stenenmolenstraat 21 (Evergem)
Site met een windmolen, rosmolen, huis en stallen gelegen op een met gras begroeid erf met kasseipaden, afgesloten met ijzeren hek. De windmolen, type grondzeiler op een lage molenberg, zou net zoals de rosmolen en molenaarswoning in 1798 zijn opgetrokken.


Stenen windmolen Ter Rijst en molenaarswoning

Hoogstraat 169-171 (Herzele)
Molen Ter Rijst is een in 1794 opgetrokken stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) met kenmerkende brede kuip en saracenerkap (zetelkap), stalen, gelast gevlucht en drie steenkoppels. De inmiddels aangepaste molenaarswoning uit de 19de eeuw bevindt zich ten noordoosten van de molen.


Westmolen

Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.


Windekemolen

Hettingen (Oosterzele)
De Windekemolen is een vroeg 19de-eeuwse houten korenwindmolen, type standaard met open voet. De teerlingen staan op een kleine molendam. De molen werd op de gemeentegrens van Scheldewindeke en Balegemde opgericht nadat in 1910 een oudere molen werd vernield door brand.


Windmolen De Grote Napoleon

Posthoornplein (Hamme)
Windmolen De Grote Napoleon is een vroeg 19de-eeuwse stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen). De molen is het enige nog volledig bewaarde exemplaar van de 22 windmolens die ooit in Hamme gestaan hebben.


Windmolen Meuleken 't Dal met molenaarswoning en omgeving

Alfred Amelotstraat 62 (Kruisem)
De windmolen Meuleken 't Dal in Zingem is de kleinste en één der oudste korenwindmolens van de provincie Oost-Vlaanderen. De molen bevindt zich op een vierkant met hagen omzoomd erf dat toegankelijk is via een smalle onverharde weg. De molen zou in 1625 opnieuw opgericht zijn Aan de zuidwestzijde is er tegen de molendam een molenaarshuis aangebouwd, alsook een smal gebouw waarin zich de vroegere korenstoommolen bevond. Rondom de molen zijn de percelen nog steeds in gebruik als akker- en weiland en is de historische context bewaard gebleven.


Windmolen Van der Haegen

Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


Windmolen van Sint-Anneke

Jachthavenweg (Antwerpen)
De Molen van Sint-Anneke of de Molen van 't Veertje is een laat 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standerdmolen met een gesloten voet, tijdens het interbellum ingeplant aan de Schelde op een horecapaviljoen. Architect Renaat Braem stond in de jaren 1970 in voor de restauratie van de windmolen en de renovatie van het café-restaurant onder de molen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariman [online], https://id.erfgoed.net/personen/3560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.