Persoon

Keppens, Adolf

ID
3084
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3084

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw

Drieputtenstraat 73 (Zele)
Appartementsgebouw, opgetrokken in rode baksteen met verwerking van imitatienatuursteen, volgens bouwplan naar ontwerp van architect Adolf Keppens van 1928.


Architectenwoning Keppens Adolf

Dendermondebaan 110 (Zele)
Eigen woning van architect Adolf Keppens (Zele) in romantisch-kubistische stijl, gedateerd 1931 op een gesculpteerde gevelsteen met uil boven de voordeur en gesigneerd "Keppens Ad. Bouwk." in de afgeronde rechter deurpost.


Bankkantoor met woning

Langemuntstraat 2-4 (Zele)
Straathoek markerend voormalig bankkantoor met bestuurderswoning in art-decostijl, gelegen tegenover de likeurstokerij Rubbens en in opdracht van de uitbaters Jean en Benoit Rubbens in 1925 door architect Adolf Keppens ontworpen.


Bedrijfsgebouw met bakstenen fabrieksschoorsteen

Van Hesedreef 51A (Zele)
In binnenblok gelegen bedrijfsgebouw met beeldbepalende ronde bakstenen fabrieksschoorsteen, toegankelijk via twee toegangen met oude bakstenen hekpijlers verfraaid met een beraping. Aanvankelijk onderdeel van het voormalig textielbedrijf de N.V. Zeelsche Weverij dat werd opgericht in april 1927. Villa, fabriek en burelen werden gelijktijdig als een totaalproject door architect Adolf Keppens in 1927 ontworpen.


Brouwerswoning met brouwerij

Langemuntstraat 11-13 (Zele)
Aanvankelijk brouwershuis van drie traveeën van circa 1870, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect Adolf Keppens aangepast, uitgebreid en dak verhoogd. Heden ruim herenhuis met L-vormige plattegrond van zes traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl en lagere aanbouw. Vrijstaand bakstenen bedrijfsgebouw deels uit het begin en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Burgerhuis

Kouterstraat 84 (Zele)
Verzorgd eerder traditioneel rijhuis, gelijktijdig met de aanpalende woningen nummer 86 en 88 gebouwd door de Zeelse architect Adolf Keppens in 1933.


Burgerhuis

Kouterstraat 139 (Zele)
Burgerhuis met fraaie voorgevel uitgewerkt in art-decostijl en opgericht naar ontwerp van architect Adolf Keppens van 1926, in opdracht van vlashandelaar Cesar Fiers.


Burgerhuis

Alois De Beulelaan 6 (Zele)
Burgerhuis met ommuurd voortuintje en dieper gelegen garage, gevelparement van gele baksteen met decoratief metselverband, ontworpen in 1941 door architect Adolf Keppens.


Burgerhuis

Dendermondebaan 46 (Zele)
Eenvoudig verzorgd rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag evenals aanpalend rijhuis nummer 44 in 1928 door architect Adolf Keppens ontworpen.


Burgerhuis

Dendermondebaan 108 (Zele)
Eenvoudig rijhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, ontworpen door architect Adolf Keppens, volgens bouwaanvraag van 1935.


Burgerhuis

Dendermondebaan 122 (Zele)
Rijhuis met enkelhuisopstand, van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldak, volgens de bouwaanvraag van 1933, naar ontwerp van architect Adolf Keppens.


Burgerhuis

Dendermondebaan 185 (Zele)
Zeer markant burgerhuis met platte daken, volgens bouwaanvraag van 1935 opgericht als buitengoed. Dubbelhuis van twee - drie bouwlagen en vier traveeën, behorende tot één van de meest toonaangevende realisaties in modernistische stijl van architect Adolf Keppens.


Burgerhuis

Lokerenbaan 37 (Zele)
Beeldbepalend hoekhuis in art-decostijl, in 1930 gebouwd naar plan van 1928 van architect Adolf Keppens in opdracht van nijveraar Achiel Temmerman. Zeer markante realisatie van twee bouwlagen onder een half mansardedak met dakkapellen.


Burgerhuis en bedrijfsgebouw

Dokter Armand Rubbensstraat 36, Kapellestraat 2 (Zele)
Burgerhuis uit 1895 met L-vormige plattegrond ingeplant op straathoek, met volledig ingesloten binnentuin. Achterliggende voormalige fabrieksgebouwen, opgetrokken in modernistische stijl in 1932 naar ontwerp van architect Adolf Keppens en bestemd als bierstapelplaats met ijsfabriekje.


Burgerhuizen

Huivelde 184-186 (Zele)
Ensemble van twee in spiegelbeeld gekoppelde enkelhuizen met voortuintje. Burgerhuizen gebouwd naar plan van 1931 van architect Adolf Keppens in eclectische stijl met decoratieve elementen ontleend aan de art deco.


Café De Fontein

Heilig Hartplein 2 (Zele)
Café van 1955 naar ontwerp van architect Adolf Keppens, gelijktijdig met aanpalende pand nummer 3 in nieuwe centrumwijk gebouwd. Gevelontwerp gemarkeerd door een overkragende bovenbouw op klossen en zeer decoratief uitgewerkte puntgeveltop.


Café De Ronde Café

Dendermondebaan 201 (Zele)
Deels vrijstaand café zogenaamd met bijhorend woonhuis, gebouwd in opdracht van Abel Van de Vijvere, volgens bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van Adolf Keppens. Zeer beeldbepalend hoekhuis dat door zijn afgeronde hoekpartij, uitgewerkt met gekoppelde vensters, de gevelrij markeert.


Café en zaal Nova

Kloosterstraat 50 (Zele)
Voormalig café met zaal Nova, gelegen in de straatbocht. Volgens bouwaanvraag van 1947 gebouwd naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele) in opdracht voor de familie Amelot van de nabijgelegen brouwerij "De Klok".


Café Olympia

Markt 26 (Zele)
Café, gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Adolf Keppens. Groot handelspand van drie bouwlagen in modernistisch getinte stijl; gevelopbouw bepaald door de haast gevelbrede horizontaliserende vensterregisters op de bovenverdieping en het halfcirkelvormige middenrisaliet met puntgeveltop.


Café Onder den Toren

Markt 18 (Zele)
Handelspand in de rij, oorspronkelijk gebouwd als café door architect Adolf Keppens volgens bouwplan van 1932.


Directeurswoning N.V. Zeelsche Weverij

Weverijstraat 16 (Zele)
Half vrijstaand villaatje aan het einde van de doodlopende straat, volgens bouwaanvraag gebouwd in 1927 als directeurswoning van de N.V. Zeelsche Weverij naar ontwerp van architect Adolf Keppens en behorende tot één van zijn eerste realisaties.


Dorpswoning

Heilig Hartplein 3 (Zele)
Burgerhuis in rij met enkelhuisopstand, ontworpen in 1955 door architect Adolf Keppens. Gelijktijdig gebouwd met het aanpalende pand nummer 2 en voorzien van dezelfde gevelopbouw, maar iets kleiner, smaller en minder decoratief uitgevoerd.


Fabrikantenwoning bij schoenfabriek De Droom

Kouterstraat 19 (Zele)
Rijhuis in art-decostijl gebouwd als fabrikantenwoning voor Trifon De Beule naar ontwerp van architect Adolf Keppens van 1931. Vroegere directeurswoning opgetrokken in rode baksteen met decoratief metselwerk contrasterend met het witgeschilderde lijst- en pleisterwerk. Bijhorende achterliggende schoenfabriek.


Maalderij Laureys

Molenstraat 89 (Zele)
Maaldershuis met mechanische maalderij, gebouwd in de jaren 1940 naar ontwerp van architect Adolf Keppens, ingeplant op de site van de vroegere Heikant- of Laureysmolen, een houten korenwindmolen die vóór 1774 was gebouwd en in 1929 werd afgebroken.


Magazijnen matrassenfabriek Star

Kouterstraat (Zele)
Bedrijfsgebouwen in binnenblok tussen Kouterstraat en Plezantstraat (naast nummer 10), horende tot matrassenfabriek Star en bereikbaar via de poort aan de Kouterstraat nummer 17.


Stadswoning

Dendermondebaan 2 (Zele)
Schuin tussen rijhuizen achterin gelegen enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met L-vormige plattegrond, bereikbaar via een smalle oprit en gebouwd volgens bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van architect Adolf Keppens.


Textielfabriek NV Zelensis

Gentsesteenweg 142 (Zele)
Voormalig textielfabriekje N.V. Zelensis uit de jaren 1920, volgens bouwplan eertijds horende bij de gelijktijdig ontworpen maar inmiddels afgebroken aanpalende dubbelwoning in chaletvorm van 1926 van architect Adolf Keppens. Vijf één bouwlaag tellende parallel aan de straat ingeplante gewitte bakstenen hangars op een gepikte plint onder pannen raekemdaken.


Twee gekoppelde burgerhuizen

Kouterstraat 86-88 (Zele)
Twee gekoppelde rijhuizen volgens spiegelbeeldschema in modernistisch getinte stijl, naar ontwerp van architect Adolf Keppens van 1933. Twee enkelhuizen van twee maal twee traveeën en bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak.


Villa

Alois De Beulelaan 28 (Zele)
Zeer verzorgde en recent gerenoveerde villa met traditionele vormgeving, omringende tuin, gebouwd in 1938 door architect Adolf Keppens.


Villa

Dendermondebaan 104 (Zele)
Pittoresk villaatje in omhaagde tuin gebouwd naar ontwerp van architect Adolf Keppens; bouwaanvraag van 1959. Diephuisje in landelijke stijl van twee traveeën en twee bouwlagen onder overstekend rieten schilddak met glooiende delen. Vrijstaand wagenhuis achteraan in de tuin.


Villa

Heikant 146 (Zele)
Achterin gelegen villa, gerealiseerd in 1927 door architect Adolf Keppens. Traditionele villa uit het interbellum met art-deco-invloeden met lage gemetste voortuinafsluiting rond uitgespaard perceel van de aan de straat gelegen Heilige Antonius van Paduakapel.


Villa

Raakstraat 19 (Zele)
Villa volgens bouwaanvraag van 1929 naar ontwerp van architect Adolf Keppens voor zijn broer Karel Keppens. In straatbeeld opvallend gebouw in art-decostijl.


Villa

Veldekensstraat 112 (Zele)
Villa met voortuin, volgens bouwaanvraag van 1938, naar ontwerp van de Zeelse architect Adolf Keppens. Wat achterin gelegen geel bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder een overstekend pannen schilddak. Lage gemetste voortuinafsluiting in zelfde materialen en kleur als het woonhuis, met twee gesmeed ijzeren hekkens in art-decostijl.


Villa

Dreef 40 (Zele)
Wat achterin en enigszins hoger gelegen grote villa met ruime omringende tuin. Tuinhek (pvc) in de as van de woning aan twee vierkante gemetste bakstenen hekpijlers met fraai gedecoreerde dekplaatrand.


Villa Vlasbloem

Gentsesteenweg 248 (Zele)
Vrijstaande villa, volgens bouwaanvraag zogenaamd "Villa Vlasbloem" gebouwd naar ontwerp van 1928 door architect Adolf Keppens (Zele) voor vlasser Ch. De Graeve. Gelegen in een omhaagde omringende tuin aan de straatkant afgesloten door twee hekkens aan lage bakstenen pijlers.


Winkelhuis Bakketine

Dr. Victor Van Cauterenstraat 26 (Zele)
Vanouds winkelhuis voor voeding en textiel, volgens bouwaanvraag van 1929 naar ontwerp van architect Adolf Keppens. Bakstenen gevel in art-decostijl met decoratief metselwerk in de verhoogde linkertravee met fronton en in het aflijnende tandlijstje van het rechter zijrisaliet. Originele winkelpui met ingewerkte deurportiek.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Keppens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.