Persoon

Janssens, Charles

ID
3002
URI
https://id.erfgoed.net/personen/3002

Beschrijving

  • Gegevens van Marcel Windey, oktober 2016.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Kloosterstraat 7 (Antwerpen)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissancestijl naar een ontwerp door de architect Charles Janssens uit 1896. Opdrachtgever was Jos. Fierens, koopman in koloniale waren. Later dat jaar liet Fierens door Janssens op het links aanpalende perceel een vandaag volkomen verbouwd herenhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl optrekken.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Lamorinièrestraat 122 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Heuchamps, naar een ontwerp door Charles Janssens uit 1893.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Geertstraat 16 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Charles Janssens uit 1897. Opdrachtgever was Alphonse Dullemans.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Anselmostraat 84 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. De Leest, naar een ontwerp door Charles Janssens uit 1903. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, wiens loopbaan eind jaren 1880 van start ging.


Eenheidsbebouwing

Nederweg 44-48 (Izegem)
Samenstel van twee (voormalige) winkels en woonhuis van 1902, naar ontwerp van Charles Janssens (Antwerpen); elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Hoger opgetrokken woonhuis getypeerd door cementtegelfries. Horizontale gevelbelijning door muurbanden van zwart gesinterde baksteen.


Eenheidsbebouwing van zes burgerhuizen

Kistemaeckersstraat 13-23 (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing van zes volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Fr. De Gyger-Peeraer, naar een ontwerp door de architect Charles Janssens uit 1903.


Gemeentehuis van Edegem

Gemeenteplein 2 (Edegem)
Rechthoekig gebouw in eclectische stijl naar ontwerp van K. Janssens, gedateerd 1911.


Gemeentehuis van Waarloos

Ferdinand Maesstraat 47-49 (Kontich)
Hoekgebouw van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, 1903-1904 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Karel Janssens.


Herenhuis in beaux-artsstijl

Carnotstraat 123, Constitutiestraat 76 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl samen met Carnotstraat 125 gebouwd in opdracht van de houtkoopman Frans Herremans, naar een ontwerp door de architecten Jan De Vroey en Charles Janssens uit 1908. Het achterliggende koetshuis en paardenstal in neotraditionele stijl kwam gelijktijdig tot stand.


Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Lange Nieuwstraat 38-40 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architecten Léonard en Henri Blomme uit 1880. Opdrachtgever was de graanhandelaar Joseph Van Put. Het tot bankgebouw getransformeerde hotel werd in 1920 in opdracht van de Société Hypothécaire Belge uitgebreid door de architecten Nestor Gerard, Charles en Henri Janssens.


Hoekhuis met traditionele kern

Melkmarkt 1, Wijngaardstraat 2 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Melkmarkt en Wijngaardstraat, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, doch aangepast in de loop van de 19de eeuw.


Kantoorgebouw Securitas

Kipdorp 44-48 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl, in twee fasen gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij “Securitas”, opgericht in 1819. De eerste fase (zes rechter traveeën) kwam tot stand naar een ontwerp door de architecten Charles en Henri Janssens uit 1924. Henri Janssens tekende in 1938 voor de tweede fase (vijf linker traveeën), uitgevoerd in 1939.


Kunstenaarswoning Isidore Meyers

Provinciestraat 75 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de kunstschilder Isidore Meyers, naar ontwerp van de architecten Léonard en Henri Blomme Blomme uit 1880, uitgevoerd in 1881.


Landhuis Bloemenhof

Boechoutsesteenweg 116 (Hove)
Landhuis van circa 1901 in neotraditonele stijl met cottage-elementen, naar ontwerp van Charles Janssens.


Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Huikstraat 48 (Antwerpen)
Meergezinswoning in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer H. Lincks-Bullerkotten, naar een ontwerp door Charles Janssens uit 1903. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, wiens loopbaan eind jaren 1880 van start ging.


Neoclassicistisch burgerhuis

Leopold de Waelstraat 16 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis ontworpen in 1903 door Charles Janssens voor A. Van Beylen-Aerts.


Neotraditionele stadswoning

Antwerpsesteenweg 32 (Kontich)
Neotraditioneel rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1898, naar ontwerp van Charles Janssens.


Neotraditionele stadswoning

Magdalenastraat 13 (Kontich)
Rijhuis, gedateerd 1898, van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak in neotraditionele stijl en vermoedelijk naar ontwerp van Charles Janssens.


Patisserie Van Spilbeeck

Minderbroedersrui 7 (Antwerpen)
Burgerhuis met historische kern, waar op de begane grond het intacte winkelinterieur van de voormalige patisserie van de befaamde bakkersfamilie Van Spilbeeck is bewaard, wellicht daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


Wederopbouw burgerhuizen

Amerikalei 23, 31-35 (Antwerpen)
Deze woningen werden in 1921 heropgebouwd na de vernielingen door bominslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog in dit deel van de Amerikalei.


Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Carnotstraat 125 (Antwerpen)
Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl samen met Carnotstraat 123 gebouwd in opdracht van de houtkoopman Frans Herremans, naar een ontwerp door de architecten Jan De Vroey en Charles Janssens uit 1908.


Thema's

Ontwerper van

Gentplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Janssens [online], https://id.erfgoed.net/personen/3002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.