Persoon

Jaminé, Lambert jr.

ID
2982
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2982

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning God den Vader

Walputstraat 31 (Hasselt)
In 1834 woonhuis van architect L. Jaminé. Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Decanale kerk Sint-Laurentius

Kerkstraat 1 (Hamont-Achel)
Zogenaamde Kathedraal van het noorden, genoemd naar Sint-Laurentius, waarvoor men in Hamont op bedevaart kwam. De huidige kerk werd gebouwd in 1903-04 naar ontwerp van architecten J. Cuypers en J. Stuyt.


Decanale kerk Sint-Pietersbanden

Kerkplein 1 (Lommel)
Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.


Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.


Gasthuis Sint-Barbaradal en grauwzusterklooster

Thonissenlaan 75-77 (Hasselt)
Gasthuis en klooster der cel- of grauwzusters, gesticht in 1626 door Herman Vander Rijst, pastoor van het begijnhof, met als doel het verplegen van de pestlijders.


Gemeentehuis van Eksel

Groenstraat 10-12 (Hechtel-Eksel)
Gemeentehuis, gebouwd in 1863-66 naar ontwerp van provinciaal architect Lambert Jaminé.


Gemeentehuis van Herk-de-Stad

Markt 1-2 (Herk-de-Stad)
Het voormalig gemeentehuis werd gebouwd in 1870-1873 gebouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect L. Jaminé.


Hotel van de gouverneur

Lombaardstraat 25 (Hasselt)
Imposant, neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijftien traveeën en drie bouwlagen, met oude kern, in 1836 verbouwd naar ontwerp van architect L. Jaminé.


Jongensschool

Dorpsstraat 19 (Peer)
Voormalige jongensschool, heden Vrije Gesubsidieerde Basisschool Pieter Brueghel, van 1864-67.


Parochiekerk Sint-Alfonsus

Alfonsstraat (Borgloon)
Neoclassicistische zaalkerk, gebouwd in 1841-44 naar ontwerp van L. Jaminé (Hasselt) als succursale van de kerk van Haren; pas in 1844 wordt Bommershoven een zelfstandige gemeente.


Parochiekerk Sint-Harlindis en Relindis

Betonweg (Oudsbergen)
Moderne kruisbasiliek van 1958-60, naar ontwerp van J. Dreesen. Bakstenen gebouw onder zadel- en lessenaarsdaken; getoogde vensters met bakstenen afzaat.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Kerkhovensesteenweg 426 (Lommel)
Neogotische éénbeukige, kruiskerk van 1852-55, naar ontwerp van provinciaal architect Lambert Jaminé, met de hulp van provincaal onderarchitect Herman Jaminé .


Parochiekerk Sint-Lambertus

Opheersstraat 88 (Heers)
Zaalkerk van vijf traveeën met ingebouwde torenkerk, naar ontwerp van L. Jaminé en ingewijd in 1878.


Parochiekerk Sint-Martinus

Godensteenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.


Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 3B (Tessenderlo)
De huidige kerk is een vervanging van de oorspronkelijke, romaanse kerk van circa 1135; het huidige koor dateert van 1379. Met de bouw van de nieuwe kerk werd aangevangen in 1444.


Parochiekerk Sint-Martinus

Suskesstraat 8 (Heers)
Neoclassicistische zaalkerk, gelegen in een ommuurd kerkhof, aan de westzijde toegankelijk via een hoge trap; tweemaal twee hardstenen pijlers.


Parochiekerk Sint-Pieter

Dorpstraat 10 (Bree)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met voorstaande westelijke toren, en een koor van twee rechte traveeën met vijfzijdige sluiting en sacristie tegen de westelijke, rechte koortravee aan de zuidelijke zijde.


Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkplein 1 (Kortessem)
Romaanse kerk uit de 12de eeuw met vroeggotisch koor uit het derde kwart van de 13de eeuw en vergroting van de noordelijke zijbeuk in neoromaanse stijl in 1870-1875.


Parochiekerk Sint-Quirinus

Bovelingenstraat 346 (Heers)
Neoclassicistische zaalkerk van vijf traveeën met ingebouwde toren aan de oostzijde en halfrond koor. Parochiekerk gebouwd in 1839-1842, naar ontwerp van L. Jaminé.


Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein (Hechtel-Eksel)
Laatgotisch georiënteerd bedehuis met latere aanpassingen, gelegen in het centrum van de dorpskern, vrijstaand en omgeven door een grasplein en parkeerplaatsen, in plaats van het vroegere kerkhof.


Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


Parochiekerk Sint-Trudo

Itterplein 1 (Bree)
De kerk was een quarta capella met patronaat en grootste gedeelte van de tienden in handen van de abdij van Averbode; een klein gedeelte van de tienden was verdeeld over zeven particuliere tiendheffers en de abdij van Herkenrode.


Pastorie van de Sint-Laurentiusparochie

Hasseltsesteenweg 607 (Tongeren)
In zijn huidige vorm, L-vormig gebouw met ommuurde tuin, palend aan de kerkhofmuur, ten zuidwesten van de kerk.


Pastorie van de Sint-Martinuskerk

Mettekovenstraat 8 (Heers)
Gebouwd in 1859 en volgende, door L. Jaminé ter vervanging van de bouwvallige oude pastorie. Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Martinusstraat 34 (Borgloon)
Pastorie, gelegen in een ruime ommuurde tuin naast de kerk. Het ijzeren toegangshek is verankerd in twee hardstenen pilasters, identiek aan deze van het kerkhof. Eerste vermelding van een pastorie in 1624.


Raadhuis van Lommel

Dorp (Lommel)
Ten westen, aan de rand van het met linden omgeven dorpsplein gelegen, alleenstaand neoclassicistisch breedhuis met eclectische inslag, daterend van 1912-13.


School met onderwijzerswoning

Martinusstraat 23 (Borgloon)
Voormalige school met onderwijzerswoning, nu bibliotheek, in 1860-66 gebouwd door L. Jaminé.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jaminé [online], https://id.erfgoed.net/personen/2982 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.