Persoon

Hocepied, Maurice

ID
2794
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2794

Beschrijving

Zoon van Léon Hocepied, jongere broer van Marcel Hocepied, vader van Jean Hocepied.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouwen Residenties Neptunus en Noordster

Albert I-Promenade 37-38 (Oostende)
Residenties, respectievelijk zogenaamd NEPTUNUS en NOORDSTER van de jaren 1950 in dezelfde bouwtrant als nummer 36 maar strakker uitgevoerd. Doorlopende gevelbrede rechthoekige erker met ruime en omlopende vensterregisters.


Bankgebouw

Grote Markt 50 (Kortrijk)
Bankgebouw heropgebouwd in 1946, naar ontwerp van Maurice Hocepied en Pierre A. Pauwels. Imposante neoclassicistische gevel opgetrokken in witte natuursteen.


De Bogaerde

Arsenaalstraat 4 (Brugge)
Samenstel van enkele klassenvleugels in neo-Brugse stijl, respectievelijk van links naar rechts uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van 1908, van 1921 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) en van 1948 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge). Typerend voorkomen van Brugse traveeën, type I en getrapte toppen, zijtrapgevels, maaswerk.


Engels klooster

Carmersstraat 83-87, Snaggaardstraat 56 (Brugge)
Gebouwenblok ten zuiden begrensd door de Carmersstraat, ten noorden door de Snaggaardstraat en ten westen door de Speelmansstraat. Het deels ommuurde complex bestaat uit verschillende gebouwen- en gebouwengroepen die er werden opgetrokken vanaf circa 1647 tot de 20ste eeuw.


Hof ter Leiesplete

1e Linie-Regimentstraat 18 (Wielsbeke)
In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Historische hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern teruggaand tot circa 1778.


Huis van Beversluys

Predikherenstraat 25 (Brugge)
Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (twee kleine dakkapellen), gebouwd in "1692" - zie sierlijke datering - in opdracht van Frans van Beversluys, onder meer stadstresorier en ontvanger-generaal van het Brugse Vrije en stichter van het aanpalende godshuis "De Pelikaan". Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1964-1965 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge).


Kasteeldomein Raepenburg

Munkenstraat 4-6 (Oostkamp)
Kasteelsite ontstaan circa 1800, bestaande uit een toegangsdreef, een neoclassicistisch kasteeltje, gelegen in een ruim aangelegd park met in het noorden het koetsgebouw en een ommuurde moestuin. Toegangspoort met eenvoudig smeedijzeren hek, muurpilasters. Eenvoudige laat 19de-eeuwse bakstenen ijskelder. In de tweede helft van de jaren 1920 wordt het kasteel vrij ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Hocepied. Neoclassicistisch kasteeltje van vijf traveeën en een souterrain en twee bouwlagen, afgedekt door leien zadeldaken op een vrij compacte, quasi driehoekige plattegrond.


Lyceum Hemelsdaele

Wapenmakersstraat 12-14 (Brugge)
In opdracht van Baron de 't Serclaes wordt een imposant herenhuis gebouwd naar ontwerp van architect I. Alleweirelt (Brugge) .


Parochiekerk Sint-Jacob-de-Meerdere met kerkhof

St. Jacobsstraat (Damme)
Georiënteerde vroeg-gotische kerk, met koor, portaal en sacristie die in de 17de eeuw (her)opgebouwd zijn. Centraal in de dorpskern gelegen kerk, met omringend het goed bewaarde, omhaagde kerkhof met ruime grasperken en talrijke bomen. Het beeld van het kerkhof wordt bepaald door enkele uitzonderlijke graftekens, namelijk de monumentale neoclassicistische stèle van Petrus (Standaert) en een drietal zeer waardevolle smeedijzeren kruisen, waarvan één met koperplaat.


Stadswoning

Groenerei 13, 12B (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 16de eeuw.


Thema's

Ontwerper van

Arsenaalstraat

Geldmuntstraat

Katelijnestraat

Leeuwstraat (Oudste kern)

Ruitersdreef

Sint-Walburgastraat

Walweinstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hocepied [online], https://id.erfgoed.net/personen/2794 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.