Persoon

Beel, Stéphane

ID
270
URI
https://id.erfgoed.net/personen/270

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bankgebouw

Sint-Antoniusplein 2 (Oostende)
Bankgebouw naar ontwerp van architect Stéphane Beel (Kortrijk) van 1989. Originele en functionele invulling van driehoekig hoekperceel. Opbouw en indeling bepaald door twee loodrecht op en los van elkaar opgestelde langwerpige balkvolumes respectievelijk op de begane grond en bovenverdieping.


Bankgebouw

Velodroomstraat 28 (Brugge)
Kantoorgebouw opgetrokken in opdracht van de BAC Spaarbank in 1988-1991 naar ontwerp van de architecten Stéphane Beel en Luc Morel.


Bankkantoor

Dirk Martenslaan 19 (Izegem)
Hoger gelegen bankkantoor van 1993-1996, naar ontwerp van Stéphane Beel (Brugge). Functionalistisch en strak opgebouwd geheel met aansluitende volumes van verschillende hoogte - één en twee bouwlagen - onder plat dak.


Bedrijfsgebouwen

Molenstraat 45-47, Westerlaan 42 (Waregem)
Hedendaags kantoorgebouw, haaks op de oude bedrijfsgebouwen opgetrokken, parallel met de straat. Opvallend volume dat naar de noordzijde zwaar overkraagt, binnenin de locatie van de directieruimte met via een groot venster zicht op het fabrieksterrein en het in- en uitrijdende verkeer.


Burgerhuis

Statieplein 6 (Anzegem)
Vrijstaande, dieper in gelegen burgerwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vooraan, recente aanbouw, vermoedelijk naar ontwerp van Stéphane Beel (Brugge). Dubbelhuis met gecementeerde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door fries, doorgetrokken onderdorpels en waterlijsten.


Burgerhuis De Zwane

Vlamingstraat 62 (Brugge)
Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. 18de-eeuws uitzicht als verbouwing van laatmiddeleeuwse schermgevel.


Dokterswoning

Roerdompstraat 57 (Oostende)
Woning en dokterspraktijk op driehoekig perceel in nieuwbouwverkaveling naar ontwerp van architect Stéphane Beel (Brugge) van 1993, afgewerkt in 1996. Kenmerkende minimalistische vormgeving, zowel exterieur als interieur. Opgebouwd uit laag U-vormig volume waarin centraal in voorgevel dieperliggende inkompartij, aan zuidkant open leefruimtes, noordkant open keuken en eetkamer en achterin met aparte ingang praktijkruimte.


Dubbel burgerhuis van 1986

Stientjesstraat 62 (Anzegem)
Dubbele woning van 1986 naar ontwerp van Stephane Beel (Brugge). Het gebouw is geconcipieerd om zonder verdere verbouwing omgevormd te kunnen worden tot één ruime woning.


Herenhuis

Stationsstraat 45 (Eeklo)
Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1873 door F. Euerard.


Kasteeldomein Baesveld

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.


Landhuis

Damkaai 7 (Kortrijk)
Voormalig landhuis, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).  In 1809 weergegeven op een plan voor de aanleg van een riolering. Het landhuis heeft dan een T-vormige plattegrond; er tegenover aan de overkant van een weggetje ligt een aanhorigheid. Ter hoogte van de aanhorigheid is het systematisch patroon van vijvers voor bleekweiden duidelijk zichtbaar, terwijl ter hoogte van het landhuis een systematische aanleg met rechthoekige stroken waarneembaar is (tuin).


Leerlooierij Vermast

Raamstraat 20, 34 (Eeklo)
Voormalige leerlooierij Vermast opgericht in 1910 in een nieuwbouw aan de Raamstraat; stopgezet in 1938. Gebouwen aangekocht door de nv Melkindustrie Eeklo en ingericht en uitgebreid als stoomzuivelfabriek Stassano Stabilac, volgens bouwvergunning van 1938 naar ontwerp van architect K. Van Cauwenberghe. Verder uitgebreid in 1948 naar plannen van architect Leo Dierickx.


Melkfabriek Stassano Stabilac

Garenstraat 46 (Eeklo)
Voormalige melkfabriek Stassano Stabilac, thans Kantoor van de Christelijke Mutualiteiten Meetjesland.Oprichting op deze locatie van de leerlooierij Vermast met oudste gebouwen aan de Raamstraat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1910, verbouwd en uitgebreid volgens bouwvergunning vanaf 1938 onder leiding van der Eeklose architect K. Van Cauwenberghe.


Museum Plantin-Moretus

Heilige Geeststraat 8, Vrijdagmarkt 22 (Antwerpen)
Herenhuis en drukkerij van Christoffel Plantin, die zich hier in 1576 vestigde. Het traditionele gebouwencomplex werd verder uitgebouwd door Balthazar Moretus in de eerste helft van de 17de eeuw. De voorbouw in régencestijl dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw.


Museumsite Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28-30, Savoyestraat 6-10 (Leuven)
Het in 2009 geopende museum M, een ontwerp van architect Stéphane Beel, verenigt het voormalige Sint-Ivocollege, de portiek van de Vicus Artium en het huis Vander Kelen-Mertens, waarin resten van het voormalige college van Savoye zijn opgenomen.


Sint-Lutgardisschool

Maarschalk Gérardstraat 18 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in zijn huidige vorm te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw, achtereenvolgens eigendom van de families Van Asten en Grisar. Sinds 1928 huisvest het gebouw de Sint-Lutgardisschool, verbouwd en uitgebreid door de architecten Jan Smits en Flor Van Reeth.


Stadswoning

Vlamingstraat 19 (Brugge)
Hoekpand van twee + vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


Tacktoren, koeltoren van brouwerij

Korte Kapucijnenstraat 2 (Kortrijk)
Koeltoren van de voormalige brouwerij Tack, nu kunstencentrum. De brouwerij werd in 1760 opgericht door Pieter Frans Ignatius Tack. Enige tijd later werd deze brouwerij opgesplitst in twee onafhankelijke bedrijven, Tack en Cie. in de Handboogstraat en de brouwerij Tack in het Kapucijnenbeluik, respectievelijk "de groten Tack" en "de kleinen Tack" genaamd. Door de eeuwen heen wordt de brouwerij verscheidene malen uitgebreid en aangepast.


Villa M

Merkemveldweg 26 (Zedelgem)
Opgetrokken in 1992 naar een ontwerp van architect Stéphane Beel (Gent). Achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef die het perceel aan westzijde afbakent. Ingeplant in de voormalige moestuin van het kasteel "Baesveld" waarvan het oostelijk deel nu hoort bij de voormalige oranjerie van het kasteel. Langgerekt, balkvormig volume parallel aan de oude tuinmuur gebouwd. Het volume is een weinig verhoogd, steunend op een naar binnen liggende sokkel en geeft daardoor een zwevend effect. Opgedeeld in gesloten en open delen wat doorheen de ruimte een afwisseling geeft van binnen en buiten met als gevolg een contrast tussen beslotenheid en openheid


Thema's

Ontwerper van

Kraanrei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beel [online], https://id.erfgoed.net/personen/270 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.