Persoon

Hansotte, Gustave

ID
2692
URI
https://id.erfgoed.net/personen/2692

Beschrijving

Gustave Hansotte (Parijs, 1827-Vilvoorde, 1886) studeerde in de periode 1847-1852 aan de de Ecole des Beaux-Arts in Parijs als leerling van Louis-Hippolyte Lebas (1782-1867). Hij kwam wellicht rond de jaren 1855 naar België waarna hij in dienst trad van de provincie Brabant. Als provinciaal architect voor het arrondissement Brussel (1869-1886) creëerde hij een omvangrijk oeuvre waarbij, naar gelang het bouwtype, werd geopteerd voor de gangbare neostijl, gaande van neoclassicisme, neotraditioneel tot neogotiek. Zijn vroegst gekende werk is de in 1901 gesloopte Mariamarkt (1865) te Schaarbeek, waar hij in 1867 eveneens gevel en koepel van de neobyzantijnse Koninklijke Mariakerk voltooide. Hij realiseerde tal van scholen, gemeentehuizen en pastorieën. Daarnaast bouwde, verbouwde en restaureerde hij verschillende kerken. De meest gekende en omvangrijkste religieuze nieuwbouwprojecten zijn de verzorgd gedetailleerde, neogotische Sint-Servatiuskerk in Schaarbeek (1871-76) en de in 1993 gesloopte Sint-Gertrudiskerk van Etterbeek (1885). Bescheidener van volume en opzet zijn de eveneens in neogotische stijl opgetrokken landelijke parochiekerken zoals de Sint-Medardus- en Gildarduskerk van Rossem (1873-74), de O.-L.-Vrouwkerk van Kampenhout (1874) en de Sint-Jozef en Sint-Franciscuskerk (1886-88) van Essenbeek (M.B. 23.02.2001). Meestal ontwierp hij ook de bijhorende hoofd- en zijaltaren. Sinds 1872 was hij ook actief als briefwisselend lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten.

(Nota van Greta Paesmans uit Beschermingsdossier DB002304, o.m. gebaseerd op art. Hansotte, Gustave in Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, p. 338.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Eclectische pastorie Heilig Hart

Verbrande Brugsesteenweg 167 (Grimbergen)
Vrijstaande eclectische pastorie met vage gotische reminiscenties van circa 1903 naar ontwerp van architect J. Pauwels.


Gemeentehuis van Linkebeek en schooltje

Gemeenteplein 2 (Linkebeek)
Gemeentehuis en bijhorende gemeenteschool, opgetrokken naar ontwerp van architect Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1868.


Gemeentehuis van Londerzeel

Markt 1 (Londerzeel)
Gemeentehuis gebouwd in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Hansotte en gedateerd 1872.


Gemeentelijke begraafplaats

Molenveld (Beersel)
Begraafplaats aangelegd in het laatste kwart van de 19de eeuw, vermoedelijk naar ontwerp van de provinciaal architect Gustave Hansotte.


Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning

Brusselsesteenweg 77A-B (Beersel)
Onderwijzerswoning van de gemeentelijke jongensschool, een ontwerp in neotraditionele stijl uit 1877 van provinciaal architect Gustave Hansotte, uitgebreid met gebouwen door Valère Retour in 1958.


Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Gemeenteplein 26 (Asse)
Onze-Lieve-Vrouwgasthuis, in de volksmond ook oud gasthuis genoemd. Vrij uitgestrekt perceel met beeldbepalend U-vormig complex met ingebouwde kapel en binnentuin, gelegen op de hoek met Huinegem.


Parochiekerk Heilig Hart

Verbrande Brugsesteenweg 167 (Grimbergen)
Vrijstaande neogotische kerk van 1887 naar ontwerp van provinciaal architect G. Hansotte met omringend grasplein. Aan de straatzijde kunststenen Heilig Hartbeeld.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en omringend kerkhof

Nieuwbaan 75 (Merchtem)
Neogotische parochiekerk gebouwd naar ontwerp van Gustave Hansotte, kadastraal geregistreerd in 1880 en vergroot met één travee in 1903, achterin op het ontruimde kerkhof is een Mariagrot uit eind 19de eeuw, evenals een recent oorlogsmonument.


Parochiekerk Sint-Amands

Sint-Amandsplein (Grimbergen)
Niet-geörienteerde driebeukige kruisbasiliek, gebouwd tussen 1869 en 1895 naar ontwerp van de Antwerpse Provinciale architect E. Gife en opgetrokken uit donkere baksteen met gebruik van contrasterende witte steen.


Parochiekerk Sint-Catharina en Sint-Cornelius

Kerktorenstraat (Machelen)
Georiënteerde longitudinale kruiskerk in Brabantse gotiek, bedevaartkerk met bouwjaren tussen circa 1400 en 1543 en aanpassingen in de 17de en 18de eeuw, gelegen op een ommuurde hoogte.


Parochiekerk Sint-Clemens

Gemeenteplein 12A (Hoeilaart)
De op een lichte hoogte gelegen neoromaanse parochiekerk werd opgetrokken in de periode 1870-1874 naar een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het oorspronkelijk omringende kerkhof werd ontruimd in het begin van de 20ste eeuw; de laatste kerkhofmuren verdwenen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerklaan (Machelen)
Het oudste gedeelte, de laatgotische koorpartij klimt op tot de 16de eeuw, vergroot in neogotische stijl omstreeks 1900, herstellingen en aanvullingen in de 20ste eeuw, omringend beboomd en ommuurd grasperk met vóór de kerk een Heilig Hartbeeld.


Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)
Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat (Halle)
Neogotische constructie bestaande uit een hoge westertoren, een driebeukig schip, een uitspringend transept en een driezijdig koor, gebouwd circa 1886-88.


Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)
Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.


Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus

Rossemdorp (Meise)
Georiënteerde, neogotische parochiekerk van 1874 naar ontwerp van 1873 van de hand van G. Hansotte, gelegen te midden van een omringend, ommuurd kerkhof, door een latere uitbreiding geopend aan de noordzijde.


Parochiekerk Sint-Michiel

Kapelleweg (Overijse)
Noordoostelijke georiënteerde, neoclassicistische kerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, omgeven door een ommuurd kerkhof.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Zevensterre 4 (Grimbergen)
Pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl met uitgesproken neotraditionele inslag naar ontwerp van provinciale architect G. Hansotte.


Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat 77 (Halle)
West-oost georiënteerde pastorie van 1876-1877, omsloten door een volledig ommuurde tuin. Dubbelhuis van drie traveëen en twee bouwlagen, opgetrokken in bak- en natuursteen en afgedekt met een natuurleien zadeldak.


Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastoriestraat 16 (Vilvoorde)
Pastorie, gelegen op een volledig ommuurd perceel ten oosten van de kerk op de hoek met de Oudstrijdersstraat en opgetrokken in 1885-1886 naar ontwerp van de provinciale architect G. Hansotte. Ommuring aan de Oudstrijdersstraat dateert van 1920, aan de Pastoriestraat een muurtje van 1937 met links en rechts een pijlerkapel.


Pastorie Sint-Niklaasparochie

Grote Baan 226 (Drogenbos)
Neotraditioneel complex met neogotische reminiscenties, kadastraal geregistreerd in 1886, naar ontwerp van bouwmeester G. Hansotte van 1884. De pastorie maakt deel uit van het beschermde landschap rondom de kerk.


Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie

Baasbergstraat 70 (Sint-Pieters-Leeuw)
Bakstenen breedhuis opgetrokken in 1871 naar ontwerp van architect G. Hansotte en gelegen in een deels ommuurde tuin toegankelijk via een rondboogdoorgang.


Pastorie Sint-Ulriksparochie

Sint-Ulriksstraat 35 (Dilbeek)
Neotraditionele pastorie uit het laatste kwart van de 19de eeuw gelegen tegenover het westportaal van de kerk.


Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Sint-Lambertusstraat 16 (Zaventem)
Deze traditionele pastorie, opgetrokken uit zandsteen, gebouwd in 1640, de vermelding ANNO 1761 verwijst naar het jaar dat de pastorie het huidige uitzicht kreeg.


Thema's

Ontwerper van

Nieuwbaan

Schoolstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hansotte [online], https://id.erfgoed.net/personen/2692 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.