Persoon

De Witte, Eugène

ID
1676
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1676

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Residentie Mistral

Zeedijk 109 (Oostende)
Gebouwd in 1957 naar ontwerp van architect Eugène De Witte (Wetteren) op de plaats van een door oorlogsgeweld vernielde villa, waarin een muur als gedeelte van de Atlantikwall was opgetrokken. Betonconstructie van acht bouwlagen onder plat dak met zonnescherm, op natuurstenen sokkel. Gekenmerkt door rechts hoekterrassen. Garages op gelijkvloers, één appartement per verdieping.


Decanale kerk van Onze-Lieve-Vrouw

Markt 1 (Deinze)
Parochiekerk, gebouwd in de loop van de 14de eeuw in Scheldegotiek. Vlak bij de Leie, op de linker buitenbochtoever ingeplante geoosterde kerk met westgevel uitziend op de Markt. De plattegrond toont een basilicale aanleg met kruisingstoren op vierkante aanzet, schip eindigend op twee achtzijdige geveltorentjes en twee zijbeuken van vijf traveeën, niet-uitspringende transepten van één travee met rechte sluiting en koor van drie rechte travee en vijfzijdige sluiting. Uitwendig volledig opgetrokken uit Doornikse steen in groot regelmatig verband met verwerking van breuksteen in onregelmatig verband en sporadisch verwerking van Ledesteen.


Gemeentehuis Laarne

Dorpsstraat 2 (Laarne)
Classicistisch gebouw aan het dorpsplein gelegen ten noordwesten van de parochiekerk, beschermd als monument bij Regentsbesluit van 08.02.1946. Volgens archivalische gegevens en het jaartal op de voorgevel, in 1767 gebouwd als schepenhuis en herberg door Theodoor Jozef van Vilsteren, baron van Laarne.


Gemeentehuis Wetteren

Markt 1 (Wetteren)
Het voorontwerp voor het gemeentehuis en vredegerecht is van de Gentse architect Ferdinand De Noyette. Door zijn overlijden kort nadien diende zijn broer, architect Modeste De Noyette, de definitieve plannen in. In 1873 was het bouwwerk klaar. Het gemeentehuis met duidelijk stedelijke allure werd gerealiseerd in een classiciserende eclectische stijl met voornamelijk neobarokke elementen en een opmerkelijk neoclassicistisch interieur.


Gemeentelijke begraafplaats

Achttien augustuslaan (Wetteren)
Begraafplaats opgedeeld in vier ruime parken, met elkaar verbonden via slingerende paden afgezoomd met haag en bomenrij. Zogenaamd parkkerkhof naar ontwerp van architect Eugeen De Witte en geopend op 2 november 1951. Achterin gelegen en voorafgegaan door toegangsdreef met herdenkingsmonument voor gedeporteerden aangehouden op 18 augustus 1944. IJzeren toegangshek met hekpijlers van natuursteenblokken. Vierkant grafmakershuisje gedateerd 1950.


Hoeve met losse bestanddelen

Elsstraat 1 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen binnen de landelijke wijk Ertbuur. De hoeve vormt van oudsher samen met de naastgelegen hoeve een site met walgracht. De hoeve op de noordoostelijke helft van de site zou naar verluidt voorheen gedateerd zijn in de jaren 1780 of 1790 en klimt in elk geval op tot het einde van de 18de eeuw.


Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


Kasteeltje De Warande en gemeentelijk sportcentrum

Warandelaan 14 (Wetteren)
Achterin gelegen vrijstaande villa, ingeplant in groot beboomd domein toegankelijk via klein poortgebouw en vroegere conciërgewoning nabij de straat. Kasteeltje langs de zuidoostzijde begrensd door brede trappenpartij afdalend naar lager gelegen zwembaden. Villa met bijhorende vijver opgetrokken en aangelegd in 1931-1932. In 1951 kregen de omliggende gronden een nieuwe bestemming als sportcentrum De Warande met Olympisch zwembad, naar een ontwerp van architecten Eugène De Witte en Alfred Dethoor.


Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9 (Wetteren)
Meergezinswoning De Oranjerie, voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde in landschapstuin naar een ontwerp van Fuchs van 1870. Naast de oranjerie uit het begin van de 19de eeuw rest nog de vroegere hovenierswoning. Ook de vroegere toegang tot het kasteeldomein, aan de Parklaan, bleef behouden. Een vaste brug, voorafgegaan door vier schamppalen, aan weerszij met gesmeed hekwerk met dezelfde rocaillemotieven als in de poort met 19de-eeuws voorkomen.


Parochiekerk Heilige Joannes-Maria Vianney

Heizijdestraat (Lebbeke)
Modern kerkgebouw met vrijstaande campanile met uurwerk op het zuidwesten aan de straat en achterin gelegen gebedsruimte, opgetrokken uit beton met bakstenen parement en onder schuin afhellend en vooraan overstekend plat dak, naar plannen van architect Eugène De Witte van 1961-1965. Inwijding op 11 mei 1969.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen

Liefkenshoek 22 (Wetteren)
Modern kerkgebouw uit 1982 naar ontwerp van architect Eugène De Witte uit Wetteren. Betonnen gebouw onder plat dak met losstaande open klokkentoren en losstaand ijzeren kruis voor de kerk. Uitgebouwd inkomportaal aan de zuidzijde. Aangeplant voorplein met gestileerd beeldhouwwerk van Daniel Maes, gedateerd 1988.


Villa

Nieuwstraat 48 (Wichelen)
Villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, gebouwd in opdracht van E. Van Herreweghe volgens bouwplan van architect E. De Witte van 1946.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Witte [online], https://id.erfgoed.net/personen/1676 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.