Persoon

De Wilde, Maurice

ID
1664
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1664

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bloemistenvilla in nieuwe zakelijkheid

Antwerpse Steenweg 92 (Lochristi)
Grote rode bakstenen bloemistenvilla in nieuwe zakelijkheid naar verluidt gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van architect Maurice De Wilde.


Burgerhuis

Aannemersstraat 18 (Gent)
Dit burgerhuis in een art-nouveaugetinte stijl werd in 1913 ontworpen in opdracht van Alphonse Van den Bussche. De plannen voor deze woning werden getekend door architect Maurice De Wilde. De rijwoning heeft een bepleisterde lijstgevel en telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak.


Burgerhuis

Aannemersstraat 8 (Gent)
Dit burgerhuis met art-nouveau-inslag werd in 1914 ontworpen in opdracht van Alphonse Van den Bussche. De aannemers waren August Van Acker en Maurice De Wilde, en vermoedelijk was Maurice De Wilde eveneens de ontwerper. De bakstenen rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een asymmetrisch pannen zadeldak.


Burgerhuis

Wolterslaan 103-105 (Gent)
Dit burgerhuis in art-decostijl met beaux-artsgetinte kenmerken werd eind 1928 ontworpen door bouwkundige Maurice De Wilde, en opgetrokken in 1929. De rijwoning telt drie bouwlagen onder een plat dak en is voorzien van een lijstgevel met een rood baksteenparement, verlevendigd met bepleisterde vlakken.


Burgerhuis

Scheldestraat 110-112 (Gent)
Dit burgerhuis in art-decostijl met beaux-artsgetinte kenmerken werd in 1927 ontworpen door architect Maurice De Wilde. De echtgenote van de architect, Irma De Cleene, diende de bouwaanvraag in. De rijwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak en de lijstgevel op een hardstenen plint is opgebouwd uit een rood baksteenparement, verlevendigd met bepleisterde vlakken.


Generalaat van de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Sint-Jozefstraat 1, 1A (Gent)
Generalaat, kadastraal geregistreerd in 1936, ontworpen in art deco in opdracht van de Vereniging van de Congregatie der Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het pand werd volgens het kadaster in 1964 uitgebreid met een achterliggende vleugel. Gelegen in de site van het Glorieux-instituut.


Kasteeldomein Succa

Succalaan , Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.


Meergezinswoning

Scheldestraat 114-116 (Gent)
Deze meergezinswoning met huurkwartieren op de eerste en tweede verdieping in beaux-artsstijl werd in 1928 ontworpen door Maurice De Wilde in opdracht van Rudolphe Van Damme. De rijwoning met bakstenen lijstgevel telt vier bouwlagen onder een asymmetrisch pannen zadeldak.


Sint-Jan-Berchmans jongensnormaalschool

Sint-Jozefstraat 8 (Gent)
Baksteenbouw met plat dak in nieuwe zakelijkheid van 1936-38 naar ontwerp van architect Maurice De Wilde. Van de drie, in U-vorm geplande vleugels kwamen er slechts twee tot stand. Het hoofdgebouw vertoont reminiscenties aan de verwezenlijkingen van architect W.M. Dudok.


Technisch Instituut Depoorter

Sint-Pietersnieuwstraat 6 (Ronse)
Voormalig Sint-Vincentiusgesticht sinds 1928 Glorieux Instituut met klooster van de broeders van Goede Werken, sinds 1888 broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes genoemd, lagere school en Technisch Instituut Depoorter. Het gebouwenbestand bewaart onder meer een neogotische kapel gewijd aan Sint-Vincentius uit 1880 en schoolgebouwen uit het interbellum en de vroege naoorlogse periode, naar ontwerp van architecten M. De Wilde en R. Cordier.


Villa Johanna

Antwerpse Steenweg 43 (Lochristi)
Ruime bakstenen villa met cottage-allures, daterend van 1926-1927 naar ontwerp van van architect Maurice De Wilde. Woonhuis van de voormalige handelsbloemisterij Demijer met ondiepe voortuin afgesloten door ijzeren leuning. Aangebouwde dienstwoning in aanverwante stijl.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Wilde [online], https://id.erfgoed.net/personen/1664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.