Persoon

De Munter, Jules

ID
1427
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1427

Beschrijving

Van de lokale Merksemse architect en landmeter Jules De Munter, die gevestigd was aan de Frans de l’ Arbrelaan 31, zijn enkele uitbreidingswerken aan publieke gebouwen bekend zoals de toegangsvleugel van de Sint-Lutgardisschool in art deco (1931) en de meer functioneel vormgegeven vleugel van het Hospitaal Sint-Bartholomeus. Over de privéwoningen en appartementsgebouwen die hij realiseerde, is tot nog toe weinig bekend. Het ontwerp voor het beeldbepalende hoekgebouw aan de Bredabaan 301 toont aan dat hij even goed de modernistische vormentaal beheerste. In Berchem kwam nog een realisatie van De Munter aan het licht, namelijk het appartementsgebouw Grotesteenweg 519, ontworpen in 1937, waarin ook een historisch waardevolle lift is bewaard. In Antwerpen was hij met zekerheid actief tussen 1929 en 1955. Er is ons tevens een modernistische woning bekend in Wachtebeke, Godshuisstraat 7, die gebouwd werd in 1933 in opdracht van Omer Van Pottelberghe.

  • Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Rijwoning in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304915 (geraadpleegd op 21 december 2017).
  • Informatie verkregen van Marie-Michèle Dewaele (maart 2019).
  • Informatie verkregen van Rutger Steenmeijer (november 2023).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Sint-Bartholomeusstraat 33 (Antwerpen)
Burgerhuis met zowel art-deco- als neotraditionele stijlelelementen, gebouwd in 1929 voor de in Merksem gevestigde diamantbewerker Emiel Antoon Nieus-Gaillaerd. Het oprichtingsplan is niet bewaard waardoor de ontwerper niet met zekerheid gekend is. Mogelijk is het van de hand van de Merksemse architect Jules De Munter, die in 1932 ook de aanbouw van een pomphuis op de eerste verdieping voor zijn rekening nam.


Burgerhuis in art-decostijl

Gagelveldenstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl, gebouwd voor J. Wyns naar een ontwerp van de lokale architect Jules De Munter uit 1931. In een door gestandaardiseerde tussenoorlogse arbeiders- en meergezinswoningen gedomineerd straatbeeld onderscheidt de gevel zich door zijn verzorgde en meer ornamentele vormgeving.


Hospitaal Sint Bartholomeus

Jaak De Boeckstraat 2, 6 (Antwerpen)
Opgericht in 1868-1869 als Gods- en gasthuis Sint-Bartholomeus naar ontwerp van Eugène Gife, vergroot in 1947-1952 naar ontwerp van J. De Munter, heden Hoger Instituut voor Kinesitherapie.


Modernistisch burgerhuis

Bredabaan 640 (Antwerpen)
Modernistische burgerwoning met voortuin, gebouwd in opdracht van Jan Meyer, wonende op de Bredabaan 588, naar een ontwerp van de architect Jules De Munter uit 1936. De woning maakt deel uit van een vrij homogene rij interbellumpanden die ondanks hun afwisselende stijlen toch een ensemble vormen op de Bredabaan.


Modernistisch hoekappartement

Bredabaan 301 (Antwerpen)
Beeldbepalend modernistisch appartementsgebouw met op de begane grond een café en een winkelruimte, gebouwd voor F. Franck-De Backer naar een ontwerp van de lokale architect Jules De Munter uit 1935.


Neotraditionele gevelwand

Sint-Bartholomeusstraat 1-37 (Antwerpen)
Deze huizenrij in de Sint-Bartholomeusstraat 1 tot 37 vormt een homogeen interbellumensemble bestaande uit burgerhuizen, meergezinswoningen en een feestzaal, opgetrokken in voornamelijk historiserende bouwstijlen, afgewisseld met een aantal gevels in een meer contemporaine art deco of modernistische stijl. De overwegend neotraditionele gevelrij vormt een passend historiserend kader voor de Sint-Bartholomeuskerk en de pastorie, gebouwen die het historische centrum vormen van Merksem.


Parochiekerk Sint-Catharina

Kerkstraat (Schilde)
Zuidnoord-gerichte neogotische kruiskerk, naar ontwerp van Eugeen Gife van 1875.


Patronaatsgebouw met achterliggende feestzaal

Sint-Bartholomeusstraat 9A (Antwerpen)
Na de inslag van een V-bom heropgebouwd patronaatsgebouw van de parochie Sint-Bartholomeus met achterliggende schouwburg en feestzaal. Schouwburg en feestzaal in art deco opgetrokken in 1948 naar een ontwerp van de Merksemse architecten Roger Henderickx en Jules De Munter. Het neotraditionele patronaatsgebouw aan straatzijde werd gebouwd in 1956 naar ontwerp van Constant Suykerbuyk.


Sint-Lutgardisschool

Du Chastellei 48 (Antwerpen)
Diverse schoolvleugels vanaf tweede kwart twintigste eeuw. Art-decogetinte eerste vleugel van 1931 naar ontwerp van J. De Munter.


Woning Jozef Nolf

Ridder van Parijsstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in zakelijke art deco, opgetrokken naar een ontwerp van architectenbureau Vincent Cols en Jules De Roeck van 1932, in samenwerking met de Merksemse architect Jules De Munter. De woning werd gebouwd in opdracht van de op de Bredabaan 415 wonende senator en burgemeester Jozef Nolf.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Munter [online], https://id.erfgoed.net/personen/1427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.