Persoon

De Mol, Jan

ID
1415
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1415

Beschrijving

Zoon van architect Antoon De Mol.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw Langohr

Van Stralenstraat 17 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw, gekenmerkt door bow window, uitgevoerd in baksteen, natuursteen en arduin, gebouwd 1950-1951 naar ontwerp van Renaat Braem in samenwerking met Jan De Mol.


Architectenwoning Jan De Mol

Verdussenstraat 36 (Antwerpen)
Bescheiden flatgebouw in brutalistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door ingenieur-architect Jan De Mol, naar een ontwerp uit 1969. Het programma omvat een garage op de begane grond, twee huurflats op de eerste en tweede verdieping, en een duplexflat met de eigen woning en het atelier van de ingenieur-architect, die de derde en de dakverdieping beslaat.


Burgerhuis in art deco

Arthur Goemaerelei 56 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van Jos Laroche, naar een ontwerp van de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Béliard (nr. 58) opgetrokken, eveneens ontworpen door Cols en De Roeck, waarvan de tuin achter het perceel doorloopt.


Hoogbouwwijk Sint-Maartensdal

Sint-Maartensdal 1-7 (Leuven)
Grootschalige en monumentale hoogbouwwijk met sociale appartementen gebouwd door de Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor Huisvesting Leuven tussen 1960 en 1967 naar de plannen van de architecten R. Braem, J. De Mol en A. Moerkerke.


Kantoor- en bankgebouw

Vestingstraat 72-74 (Antwerpen)
Op de stompe hoek van de Vesting- en de Pelikaanstraat, tegenover het monumentale diamantbeursgebouw Fortunia, is een eenvoudig kantoor- en bankgebouw gelegen met een gevel in witte natuursteen. Het pand werd ontworpen in 1929 door architect Jos de Lange in opdracht van Arthur Kohn, wonende in de Vestingstraat 72.


Kunstenaarswoning Floris Jespers

Marialei 40 (Antwerpen)
Woning met atelier in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstschilder Floris Jespers, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1929. Het project betrof de complete verbouwing van een bestaand pand, waar Jespers al langer gevestigd was. Al in 1932 liet hij door de architect Léon Stynen de pui verbouwen.


Meergezinswoning met neotraditionele trapgevel

Rosier 47 (Antwerpen)
Meergezinswoning met neotraditionele trapgevel op een geknikt perceel tussen Rosier en Vleminckveld, gebouwd in opdracht van de heer H. Winnepenninckx, naar een ontwerp door de ingenieur-architect Jan De Mol uit 1952.


Stuivenberggasthuis

Boerhaavestraat 18-20, Lange Beeldekensstraat 267, Pothoekstraat 109 (Antwerpen)
Algemeen ziekenhuis in eclectische stijl op het bouwblok gevormd door de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat, opgericht door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen. Het ontwerp door de architect François Baeckelmans uit 1872-1873, werd gewijzigd door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel in 1876, en onder hun leiding uitgevoerd in 1877-1884. Tot de belangrijkste uitbreidingen behoren het Bewaarhuis voor Geesteszieken door de architect Edouard Van Opstal uit 1904-1907, en de woning van de Hoofdapotheker door de architect John Van Beurden uit 1912.


Wachthuisjes Loodswezen en electriciteitscabine bij Royerssluis

Royerssluis (Antwerpen)
Wachthuisjes van het Belgisch en Nederlands Loodswezen uit 1910, en van de Antwerp Dock Pilots and Boatmen Corporation S.M. "Brabo" uit 1948, en elektriciteitscabine van de Compagnie Electrique Anversoise uit 1912.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Mol [online], https://id.erfgoed.net/personen/1415 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.