Persoon

De Meyer, Bernard

ID
1400
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1400

Beschrijving

Bernard De Meyer, vader van architect Paul De Meyer, realiseerde als architect een opmerkelijk oeuvre van traditionele woningen en art nouveau-ontwerpen in de omgeving van Lier. De voornaamste kenmerken van zijn architectuur zijn een liefde voor materialen, materiaalpolychromie, detaillering, asymmetrie en een kunstambachtelijke afwerking met ondermeer smeedwerk of grafitto. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij actief in Nederland en Engeland, onder meer als architect van de Nederlandse Spoorwegen. Na de oorlog was hij betrokken bij de wederopbouw van Lier en onderging zijn oeuvre een stilistische verschuiving naar cottage en art deco. Hij richtte in de jaren 1920 een bedrijf op dat prefab betonnen elementen produceerde en waardoor het aantal architectuurontwerpen afnam. Een interessant project is de cinema Belgica in Lier (1911-1912) in een art decovormentaal. In 1939 beëindigde hij zijn carrière en vestigde zich in Bouwel.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveauburgerhuis

Koningin Astridlaan 102 (Mechelen)
Art-nouveau-enkelhuis met twee traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Burgerhuis

Mechelsesteenweg 41 (Lier)
Art-nouveaugetint rijhuis van twee traveeën, verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, waarvoor bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van B. De Meyer.


Burgerhuis

Tramweglei 41 (Lier)
Rijhuis van twee traveeën of één brede travee, van circa 1913; bouwaanvraag tot wederopbouw met hergebruik van onbeschadigde natuursteen, van 1921 naar ontwerp van B. De Meyer.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Kolveniersvest 12 (Lier)
Art-nouveauhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain, onder zadeldak in combinatie met mansardedak boven de deurtravee.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Desguinlei 204 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer G. Dekens, naar een ontwerp door Bernard De Meyer uit november 1906. Opgetrokken in 1907, is gebouw representatief voor het vroegste oeuvre van de in Lier gevestigde architect, en vormt zijn enige gekende realisatie in Antwerpen.


Burgerhuizen

Baron Opsomerlaan 47-48 (Lier)
Burgerhuizen met neo-Lodewijk XVI-ornamenten, in spiegelbeeldschema, waarvoor bouwaanvraag van 1912.


Burgerhuizen in spiegelbeeldschema

Mechelsesteenweg 37-39 (Lier)
Art-nouveaugetinte huizen in spiegelbeeldschema, waarvoor bouwaanvraag van 1913 naar ontwerp van B. De Meyer.


Cinema Belgica

Pettendonk 60 (Lier)
Huis bestaande uit de combinatie van een gecementeerde lijst- en klokgevel, respectievelijk drie en één brede travee en twee bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Dokterswoning

Heilige-Geeststraat 8 (Lier)
Als dokterswoning gebouwd huis van drie traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van B. De Meyer, waarvoor bouwaanvraag van 1907.


Hoekhuis met art-nouveaupui

Berlaarsestraat 63 (Lier)
Art-nouveaugetint hoekhuis van één, plus drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, waarvoor bouwaanvraag van 1906 naar ontwerp van B. De Meyer.


Stadswoningen met winkels in wederopbouwstijl

Antwerpsestraat 30-40 (Lier)
Gegroepeerde wederopbouwarchitectuur.


Winkel in art-nouveaustijl

Kolveniersvest 20 (Lier)
Winkel met wisselende travee-indeling en twee tot drie bouwlagen onder leien bedaking, waarvoor bouwaanvraag van 1906 naar ontwerp van B. De Meyer.


Winkelhuis Saint-Joseph

Berlaarsestraat 4 (Lier)
Winkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, waarvoor bouwaanvraag van 1922 naar ontwerp van B. De Meyer, met art-deco-elementen.


Thema's

Ontwerper van

Leopoldplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Meyer [online], https://id.erfgoed.net/personen/1400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.