Persoon

de Lange, Joseph

ID
1360
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1360

Beschrijving

De van oorsprong Nederlands-Joodse architect Joseph de Lange bouwde tijdens de eerste helft van de 20ste een bloeiende praktijk uit in Antwerpen, voornamelijk in dienst van de Joodse religieuze gemeenten en burgerij. Begonnen in 1903, ontwierp hij vóór de Eerste Wereldoorlog zowel in eclectische als in art-nouveaustijl. De woning Kleinberg die tot de vroegste realisaties uit het interbellum behoort, gaf een eerste aanzet tot de gematigde art-decostijl waarnaar zijn architectuur later in de jaren 1920 zou evolueren. Kort vóór de woning Kleinberg, bouwde de Lange verderop in de van Breestraat de nog veel klassieker ogende dokterswoning Brandès. Zijn bekendste werk uit deze periode is het bekroonde, maar niet uitgevoerde wedstrijdontwerp uit 1923, voor de latere synagoge Romi Goldmuntz in de Oostenstraat. De architect vluchtte na de Duitse inval in 1940 met zijn gezin naar de Verenigde Staten, en overleed te Antwerpen in 1948 zonder zijn loopbaan te hebben kunnen hervatten.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw voor diamantverwerking

Vestingstraat 62 (Antwerpen)
Dit zes bouwlagen tellende pand is volledig ingenomen door ateliers voor juweliers en diamantslijpers.


Beurs voor Diamanthandel

Pelikaanstraat 76-78 (Antwerpen)
Imposant eclectisch gebouw dat ontworpen werd in 1912 door J.R. Vanhoenacker en John Van Beurden, door de Eerste Wereldoorlog werd het pand pas in 1921 afgewerkt en officieel geopend.


Burgerhuis

Oostenstraat 30 (Antwerpen)
Woning met rode bakstenen gevel in hele sobere art nouveau, in 1906 ontworpen door architect Jos. de Lange voor J.S. Eisenmann, die woonde op de Leopoldlei 6.


Burgerhuis in art-decostijl

Desguinlei 164 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Dr. Art. Cornette, naar een ontwerp door de architect Joseph de Lange uit 1926. De bouwheer valt wellicht te identificeren met de jurist, letterkundige, en kunsthistoricus Arthur Henry Cornette (1880-1945), echtgenoot van Emma Johanna Wagner.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Van Breestraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl met vroege art-deco-accenten, gebouwd in opdracht van de diamantair Henri Kleinberg, naar een ontwerp door de architect Joseph de Lange uit 1921. Wederopbouw van een uitgebrand pand na de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Rudolfstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer J. Verhulst, naar een ontwerp door de architect Joseph de Lange uit 1923.


Dokterswoning in beaux-artsstijl

Van Breestraat 25 (Antwerpen)
Dokterswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de arts Abraham "Fritz" Brandes, naar een ontwerp door de architect Joseph de Lange uit 1920. Wederopbouw van een uitgebrand pand na de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914.


Flatgebouw

Steenbokstraat 28 (Antwerpen)
Van nummer 28 kennen we het bouwjaar door het jaartal "1925" in de geveltop.


Herenhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 188 (Antwerpen)
Herenhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van Albert Salti, naar een ontwerp van architect Joseph de Lange uit 1928. De rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, omvat twee bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien).


Hotel Bamdas-Tolkowsky

Lamorinièrestraat 238-240 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van het diamantairsechtpaar Bamdas-Tolkowsky, naar een ontwerp door de architect Joseph de Langhe uit 1910. Henri Verbuecken voerde de interieurdecoratie uit van het hotel, dat in 1913 werd voltooid.


Hotel de Proli

Groenplaats 41-42 (Antwerpen)
Statig herenhuis met dubbelhuisopstand in classicistische stijl, herbouwd na 1758 door graaf Charles de Proli, met een classicistisch poortrisaliet uit 1782. Verbouwd tot appartementsgebouw met feestzalen van het aanpalende Hôtel Saint-Antoine, naar ontwerp van Jos. de Lange uit 1926.


Japanse villa van 1929

Boniverlei 7 (Edegem)
Symmetrisch opgebouwde villa van 1929, gelegen in omhaagde tuin.


Kantoor- en bankgebouw

Vestingstraat 72-74 (Antwerpen)
Op de stompe hoek van de Vesting- en de Pelikaanstraat, tegenover het monumentale diamantbeursgebouw Fortunia, is een eenvoudig kantoor- en bankgebouw gelegen met een gevel in witte natuursteen. Het pand werd ontworpen in 1929 door architect Jos de Lange in opdracht van Arthur Kohn, wonende in de Vestingstraat 72.


Koffiebranderij

De Burburestraat 6-8 (Antwerpen)
In 1907 ontwierp J.L. Hasse een gebouw voor een koffie- en cichoreibranderij, kantoren, magazijnen en een standplaats voor "autovrachtwagens".


Meergezinswoning in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 149 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art deco, in 1922 voor Paul Raphael Cautru ontworpen door architect Florent Vaes. Aanvankelijk telde het gebouw slechts drie verdiepingen en een pseudo-mansarde. De vierde en vijfde verdieping, opnieuw een pseudo-mansarde (leien), werden in 1935 toegevoegd naar een ontwerp van Joseph de Lange.


Meergezinswoning met koetshuis in art-nouveaustijl

Begijnenvest 77-79 (Antwerpen)
Geheel in art-nouveaustijl, gevormd door een meergezinswoning met koetshuis en paardenstallen, op de hoek van Begijnenvest en Brabantstraat. Architect Joseph de Lange tekende in 1909 voor het ontwerp, in opdracht van zijn ooms Leopold en Nathan Snitsler, de broers van zijn moeder Jeanette de Lange-Snitsler, beide uitgeweken diamantairs afkomstig uit Amsterdam.


Pakhuis

Vlaanderenstraat 6 (Antwerpen)
Pakhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Paul Huybrechts, naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1899. Door Jo Crepain gerenoveerd tot eigen architectenkantoor en -woning in 1995-1997.


Synagoge

Filip Van Maestrichtplein 3 (Oostende)
Synagoge gebouwd in 1910-1911 naar ontwerp van architect Joseph de Lange (Antwerpen).


Synagoge Romi Goldmuntz

Oostenstraat 2-4 (Antwerpen)
L-vormig gebouw, met gecementeerde en beige geschilderde voorgevel, van twee bouwlagen onder platte daken, uit de tweede en derde kwart van de 20e eeuw, waarin grote en kleine synagoge, feestzalen en conciërgewoning.


Synagoge van de Portugese ritus

Hoveniersstraat 31 (Antwerpen)
Synagoge van de Sefardische gemeenschap in neoromaanse stijl, naar een ontwerp door de architect Joseph de Lange uit 1910, uitgevoerd in 1912-1913.


Villa Louise

Bist 125 (Antwerpen)
Villa Louise, een villa in eclectische stijl, werd rond 1900 gebouwd als vakantiewoning voor Jan Baptiste Venkeler-Tersago. De ontwerper van de villa is ons niet bekend.


Woning Demmeken

Schuttershofstraat 4 (Antwerpen)
Voormalig huis zogenaamd "Demmeken", in de 19de eeuw herberg, "Oud Antwerpen". Merkwaardig breedhuisje in traditionele bak- en zandsteenstijl, daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd door architect Joseph de Lange in 1936.


Woning Heldenstad

Plankenbergstraat 141 (Antwerpen)
Dit hoekpand in eenvoudige cottagestijl, drie bouwlagen onder een hoog pannen zadeldak, werd in 1932 opgetrokken naar ontwerp van de architect Jos de Lange.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Lange [online], https://id.erfgoed.net/personen/1360 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.