Collectief

Verstraetebouw

ID
12606
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12606

Beschrijving

Het aannemersbedrijf Verstraetebouw, in Rumbeke, zette de activiteiten van de firma Gebroeders Verstraete verder. Direct na WO II leidde Michel Verstraete (1890-1947) het bedrijf, maar hij overleed onverwacht in 1947.

Zijn zoon Frans Verstraete (1924-2008) nam toen de leiding over, en in het begin van de jaren zestig kwamen ook zijn broers Luc Verstraete (1937) en Johan Verstraete (1941) het bedrijf versterken. Het bedrijf was toen gekend als Algemene Bouwondernemingen Verstraete P.V.B.A.

Tijdens de naoorlogse periode ontwikkelde de onderneming zich als een algemeen bouwbedrijf actief zowel in restauratie, renovatie als nieuwbouw. Ook de schrijnwerkerij werd verder uitgebouwd. Kantoren, scholen, ziekenhuizen en rusthuizen behoorden tot hun activiteit. Ook de restauratie van molens behoorde tot hun specialiteiten.

Francis Verstraete (1967), zoon van Luc Verstraete, en Michiel Verstraete (1972), zoon van Johan Verstraete kwamen in het bedrijf repectievelijk in 1996 en 1994. In 2000 was de oorspronkelijke locatie van het bedrijf in Rumbeke te klein geworden, en verhuisde Bouwonderneming Verstraete N.V. naar een industrieterrein te Roeselare. In 2010 werd de naam gewijzigd naar Bouw- en houtonderneming Verstraete N.V. bekend onder de commerciële namen : Verstraetebouw en Verstraetehout. Michel Verstraete verliet het bedrijf in 2018. In 2018 verwierf de onderneming klasse 8D. Vandaag is de firma georganiseerd rond vier business units : bouw, hout, immo en zorg.

Auteurs: Spyckerelle, Jo; Spyckerelle, Luc
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Brandweerarsenaal

Polenplein 15 (Roeselare)
Het "Arsenaal" werd in 1901-1903 gebouwd als brandweerkazerne naar ontwerp van stadsarchitect D. Denys-Carbonez, bijgestaan door zijn zoon Hilaire. In 1990 ingericht als Nationaal Wielermuseum.


Brouwerij De Keyser

Priestersstraat 13 (Ronse)
Voorbouw in eclectische decoratieve baksteenarchitectuur uit eind 19de-begin 20ste eeuw; achteraan, tegen het hoofdgebouw aanleunende voormalige koeltoren met laat 19de-eeuwse kern.


Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


Grijspeerdmolen

Koolskampstraat 12 (Hooglede)
De Grijspeerdmolen, gelegen op een kunstmatig aangelegde molenbelt, is een houten standaardmolen met gesloten voet, die fungeert als korenmolen.


Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.


Kazandmolen

Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.


Kruisstraatmolen

Vladslostraat (Kortemark)
De Kruisstraatmolen is een standaardmolen met gesloten voet, gelegen op een molenbelt. De windmolen doet dienst als korenmolen.


Schelderomolen

Molenstraat (Merelbeke)
De Schelderomolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, bergmolen, gebouwd in 1907 door molenmaker Baerdeman uit Velzeke.


Sint-Niklaasklooster

Voorstraat 47 (Kortrijk)
Een groot deel van het middeleeuwse gebouwenbestand wordt afgebroken in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Enkel de gebouwen aan de Voorstraat, de kapel, klooster en voormalige vleugel van de kostschool blijven behouden. De rest verdwijnt met de bouw van het Sint-Niklaasziekenhuis in 1958.


Stadhuis van Kortrijk

Grote Markt 54 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex in verschillende fases tot stand gekomen en gegroepeerd rond twee binnenkoeren. Het complex wordt heden begrensd door de Grote Markt (ten zuiden), de Rijselsestraat (ten zuiden), de Leiestraat (ten oosten) en de Papenstraat (ten westen).


Steenakkermolen

O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
De Steenakkermolen, ook Dodenmolen genoemd, is een standaardmolen met open voet, en fungeert als korenwindmolen.


Stenen Molen

Kerkhoflei (Ranst)
De Stenen Molen is een stenen korenwindmolen van het bovenkruiertype (bergmolen), opgericht in 1845 door Martinus De Winter-De Backer.


Tombeelmolen

Molenstraat 41A (Avelgem)
De Tombeelmolen is een bakstenen bergmolen die in 1923 gebouwd wordt na vernieling in de Eerste Wereldoorlog van een houten molen met dezelfde naam. De staakmolen die ervoor op dezelfde plaats stond ging minstens terug tot de 17de eeuw. De huidige molen is een zeldzame wederopbouwmolen en één van de laatste windmolens die gebouwd werden vooraleer hun rol werd overgenomen door mechanische maalderijen.


Watermolen Bistmolen

Krekelstraat 99 (Zwalm)
Achterin het erf, bakstenen molengebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1775, ten westen molenaarshuis op de straatgevel gedateerd 1672, aanpalend dienstgebouw.


Zuid-Adbijmolen

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
De Zuid-Abdijmolen is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen. Kenmerkend is dat het een vrij zeldzaam geworden driezoldermolen betreft.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verstraetebouw [online], https://id.erfgoed.net/personen/12606 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.