Persoon

Peusens, Dirk

ID
12327
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12327

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Windmolen In Stormen Sterk

Molenstraat (Lille)
In Stormen Sterk is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), opgericht in 1837.

Uitvoerder van

De Kalfmolen

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
Houten standaardmolen met open voet, waarschijnlijk opgetrokken rond 1670 op de Graaf Jansdijk, een zeedijk uit het begin van de 15de eeuw.


Kaasstrooimolen met Pandoerenhoeve

Bruggeneindse Heibaan 13 (Heist-op-den-Berg)
De Kaasstrooimolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaardmolen met gesloten voet. In 2000 werd de uit 1624 daterende Pandoerenhoeve op de site heropgebouwd.


Keijersmolen

Smeetsstraat (Kinrooi)
De Keijersmolen, gebouwd in 1869, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).


Leyssensmolen

Zandstraat (Lommel)
De Leyssensmolen is een houten standerdmolen die werd opgetrokken in 1797 te Olmen. In 2011-2012 werd de molen gedemonteerd en gerestaureerd, en opnieuw opgebouwd op een nieuwe locatie aan het einde van de Zandstraat.


Stalijzermolen

Beverenstraat (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen. De tweezoldermolen werd in 1804 in opdracht van de familie Vanderbrigghe-Depottere gebouwd door de Alveringemse molenbouwer Louis Bogaert.


Tarandusmolen met molenaarswoning

Provinciebaan 22-24 (Gavere)
De Tarandusmolen is een stenen olie- en korenwindmolen, later louter korenwindmolen van het type bovenkruier, grondzeiler, oorspronkelijk met zetelkap, door middel van muurankers gedateerd 1771. Aan de straat ligt de voormalige molenaarswoning, vernieuwd na 1914. Symmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak.


Windekemolen

Hettingen (Oosterzele)
De Windekemolen is een vroeg 19de-eeuwse houten korenwindmolen, type standaard met open voet. De teerlingen staan op een kleine molendam. De molen werd op de gemeentegrens van Scheldewindeke en Balegemde opgericht nadat in 1910 een oudere molen werd vernield door brand.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Peusens [online], https://id.erfgoed.net/personen/12327 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.