Collectief

Manufactures Ceramiques d'Hemixem, Gilliot & Cie

ID
12292
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12292

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

't Kasteel

Kasteelstraat 22 (Oostende)
Landhuis van 1904, gelegen aan de noordelijke rand van het dorp. Groot volume gelegen in een beboomde tuin, waarvan enkel de voortuin is bewaard, afgesloten door middel van muur en gietijzeren hekken tussen bakstenen postamenten.


Appartementsgebouw in art-decostijl

de Limburg Stirumstraat 44 (Blankenberge)
Appartementsgebouw in art-decostijl met typische vormgeving van de muuropeningen van de onderbouw en zware, gevelbrede erkers met hoekbalkons.


Burgerhuis

Huidevetterskaai 6-9, 10 (Gent)
Burgerhuis gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in opdracht van Hendrik De Dryver, lid van een familie actief in de bouwsector. Huis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain, onder pseudo-mansardedak met dakkapellen. Lijstgevel in een decoratief wit geglazuurd baksteenparement met accenten van groen geglazuurde stenen en arduin, verlevendigd met tegelpanelen van het bedrijf Gilliot & Cie uit Hemiksem.


Burgerhuis

Provinciale Steenweg 173 (Schelle)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met art-nouveau-reminiscenties.


Burgerhuis

Leemweg 19 (Sint-Laureins)
Op de rooilijn ingeplant, alleenstaand rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, gebouwd in 1899 en naar verluidt verhoogd met een bouwlaag en voorzien van het huidige parement van witte en groene geglazuurde tegels in 1929.


Burgerhuis en architectenwoning Joseph Goeyvaerts

Rotterdamstraat 51-55 (Antwerpen)
Geheel van twee burgerhuizen in art-nouveaustijl naar een ontwerp door de architect Joseph Goeyvaerts uit 1912. Opdrachtgever van nummer 51 was zijn schoonmoeder, de weduwe Victor Merckx-Verellen, zelf bouwde hij het nummer 53 als eigen woning met kantoor.


Burgerhuis in art nouveau

Tentoonstellingslaan 149 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain onder zadeldak, ontworpen volgens een bouwaanvraag uit 1913. De gevel kenmerkt zich door decoratief uitgewerkte tegelpanelen, vervaardigd in de ateliers van Gilliot et Compagnie.


Burgerhuis in art nouveau

Nieuwland 6-10, 6A-K, 8A-C (Gent)
Breedhuis in art nouveau uit begin 20ste eeuw, gebouwd in opdracht van Hendrik Den Dryver als handelszaak en woonhuis.


Burgerhuis Mahieu

Vlaamsekunstlaan 21 (Antwerpen)
Meesterwoning in opdracht van Jean-Philippe Mahieu naar ontwerp uit 1933 van architect Edouard De Winter (inscriptie op de pui). De werken zijn uitgevoerd door aannemer Flor. Avonts, gevestigd in de Lindelei 63 te Hemiksem. Opgericht in sobere art deco, sluit deze woning aan bij de burgerhuizen aan het begin van de Vlaamsekunstlaan en in de Jan Van Rijswijcklaan.


Burgerhuis naar ontwerp van P. J. Van Renterghem

Frans Spaestraat 15 (Gent)
Aannemer Peter Jozef Van Renterghem was in 1913 ontwerper en bouwheer van dit burgerhuis, samen met de twee aanpalende panden, als een enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een zadeldak. Het parement van wit geglazuurde baksteen wordt verlevendigd door elementen in arduin en door sierlijke tegelpanelen, vervaardigd door de firma Gilliot et Compagnie.


Burgerhuis naar ontwerp van Serafinus De Taeye

Muinkkaai 117 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain, naar ontwerp van architect-aannemer Serafinus De Taeye et Compagnie, van 1906.


Burgerhuis ontworpen door Edmond Maes

Tijgerstraat 35 (Gent)
Burgerhuis, volgens de bouwaanvraag van 1911 ontworpen door architect Edmond Maes. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain en afgedekt door een laag zadeldak.


Burgerhuis ontworpen door Prosper Buyck

Muinklaan 20 (Gent)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van architect Prosper Buyck. Gelegen achterin voortuintje met bewaard ijzeren hekwerk, eveneens naar ontwerp van 1908. Voorgevel van witte baksteen boven arduinen onderbouw met twee keldervensters.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Lieven de Winnestraat 22 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van drie traveeën en drie bouwlagen, volgens een bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van architect Urbain Crommen, in opdracht van schilder Frans De Budt.


Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Sint-Baafsplein 21 (Gent)
Breedhuis van één travee en drie bouwlagen, onder een mansardedak. Het eethuis met woongelegenheid op de bovenste verdieping, naar ontwerp van architect Urbain Crommen, dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Burgerhuis, gedateerd 1907

Koningin Astridlaan 57, 57A (Gent)
Burgerhuis met art-nouveau-invloeden en neoclassicistisch geïnspireerde vormentaal, naar een bouwaanvraag uit 1907. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain, afgedekt door een zadeldak.


Hoekhuis

Sluizeken 17 (Gent)
Imposant hoekhuis op trapezoïdale plattegrond, volgens een aanvraag van 1906 gebouwd als ruim winkelpand met daarnaast een café. Het gebouw van vier bouwlagen hoog en elf traveeën breed is afgedekt met een mansardedak en vertoont een merkwaardige mengeling van neoclassicistische- en art-nouveau-elementen in een constructie waarvan de onderste drie bouwlagen neigen tot een glazen skeletbouw.


Modepaleis

Nationalestraat 16 (Antwerpen)
Indrukwekkend neobarok hoekcomplex met van bij oorsprong kledingzaken, naar ontwerp van de Brusselse architect Louis Ravet uit 1882, met een koepelbekroning en pui door Joseph Goeyvaerts uit 1911. Ingeplant in de as van de Kammenstraat en de Nationalestraat waar deze de Steenhouwersvst en de Lombardenvest kruisen.


Modernistische woning Douchar

Koningin Astridlaan 67 (Hasselt)
De modernistische woning werd in de jaren 1930 ontworpen door Leon Stynen in opdracht van Théo Douchar-Koninckx. Architect Arthur Baar speelde een belangrijke rol in de uitvoering en de opvolging van de werken.


Slagerij

Elzelestraat 59 (Ronse)
Zogenaamd "Charcuterie - Boucherie", "De Bodt-Devos - Téléph. 487 - Jambons du pays", zie faiencetegeltableaus. Volgens bouwplan van 1928 verbouwde gevels van één, één afgeschuinde hoektravee met getrapte top en twee traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen parement verrijkt met witte bakstenen banden, ontlastingsbogen en dito tableaus. Sierankers D B in top. Behouden winkelinrichting met kamerbreed tegeltableau met bloemen, landschappen en reeks opgehangen hammen bovenaan; deze lambrisering is vervaardigd door de Manufactures Céramiques d'Hemixem, Gilliot & Cie, naar ontwerp uit 1911 van de jong gestorven Franse kunstenaar Henri Bonnerot.


Twee meergezinswoningen in art-decostijl

Oever 26-28, Steegsken 7 (Antwerpen)
Geheel van twee meergezinswoningen in art-decostijl op de hoek van Oever en Steegsken, kort na elkaar opgetrokken naar ontwerpen door de architect Louis De Vooght uit 1926 en 1927. Als eerste kwam Steegsken 7 tot stand, gevolgd door het hoekgebouw Oever 26-28. Opdrachtgever was Victor Sturm handelaar in vloer- en wandtegels, en aannemer van vloer- en tegelwerken.


Varkensuitbeenderij Dierckx

Lange Slachterijstraat 3-5 (Antwerpen)
Varkensuitbeenderij Dierckx, ingericht tijdens het interbellum op de begane grond van een meergezinswoning die in 1932 ontstond uit de samenvoeging van twee smallere woningen.


Villa Albert

Rogierlaan 17 (Blankenberge)
Bel-etageburgerhuis van 1893 naar ontwerp van de Blankenbergse architect Anselm Vernieuwe. Neoclassicistisch getinte lijstgevel, zie bepleistering met imitatiebanden en schijnvoegen, en de uitgewerkte omlijstingen van de rondboogvensters.

Bewoner van

Kantoorgebouw van de keramiekfabriek

Molendreef 20 (Hemiksem)
Voormalig kantoorgebouw van de keramiekfabriek, gelegen aan de grens met Schelle aan de Vliet.


Villa Ludwig

St. Bernardse steenweg 100 (Hemiksem)
Achterin gelegen alleenstaand herenhuis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, in omringende beboomde tuin. Koetshuis van circa 1900, met art-nouveau-elementen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Manufactures Ceramiques d'Hemixem, Gilliot & Cie [online], https://id.erfgoed.net/personen/12292 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.