Persoon

Lattenist, Félix

ID
12259
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12259

Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Gedenkteken

Bevrijdingslaan (Avelgem)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Heldenmonument opgericht in 1952. Uitvoering door Lattenist (steenkapper, Avelgem) en F. Kieckens (decorateur, Aalst). Monument, bestaande uit een dubbele trede van blauwe hardsteen, sokkel van groengrijze breuksteen en muur van witte natuursteen met overkragende kroonlijst.Voorstelling van de overwinningsgodin met zwaard en palmtak geflankeerd door soldaten en een arbeider die in de verte kijken.


Oorlogsgedenkteken

Kerkomtrek (Zwevegem)
Arduinen gedenkzuil op vierkante sokkel met naar boven toe versmallende zuil met kruis van 1950, gesigneerd door Lattenist, voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de weerstanders van de Tweede Wereldoorlog.


Sint-Niklaasinstituut

Deerlijkstraat 34-36 (Zwevegem)
Sint-Niklaasinstituut, opgericht in 1866. De vroegste gebouwen, zijnde het kloosterhuis en klassenvleugels, gebouwd tussen 1868 en 1890. In 1893 in westelijke richting uitgebreid. In 1897 wordt een rechthoekig volume opgetrokken aan de straat, dat in 1934 wordt verbouwd tot een langgestrekte vleugel. In het derde kwart van de 20ste eeuw nog verschillende uitbreidingen in zuidelijke richting. Dieper in gelegen voormalig klooster, ca. 1866. Eenvoudige bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Links (westen), recentere klassenvleugel vermoedelijk aangepast in de jaren 1940. Rechts, dwarse vleugel, opgetrokken ca 1891. Blinde straatgevel geritmeerd door verticaliserende lisenen waartussen getoogde blinde vensters met bakstenen borstwering. Ten oosten, langgestrekte vleugel opgetrokken in twee fases, vermoedelijk in 1897 en 1934. Verankerde baksteenbouw geritmeerd door lisenen, verbonden door muizentandfries.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lattenist [online], https://id.erfgoed.net/personen/12259 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.