Persoon

Goossens, Luc

ID
12046
URI
https://id.erfgoed.net/personen/12046

Beschrijving

Luc Goossens werd op 25 april 1926 in Gent (Ledeberg) geboren. Hij studeerde aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Gent waar hij in 1950 zijn opleiding beëindigde maar hij volgde ook opleidingen aan het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde aan de Rijksuniversiteit Gent. In 1950 startte hij zijn loopbaan bij de Stad Gent als verantwoordelijke voor de begeleiding van restauratiedossiers van monumenten zoals de Sint-Annakerk. Daarnaast ontwierp hij talrijke beelden in steen, brons en hout. Hij abstraheerde sterk de vormen van zijn beelden waardoor de lijnen en vlakken een hoofdrol spelen. Zijn werk schijnt tussen twee uitersten te bewegen, enerzijds de aanwending van golvende vlakken en scherpe lijnen waardoor ranke schematische figuren ontstaan, anderzijds drukt hij zijn gedachten- en gevoelswereld uit in ronde vormen. In opdracht van het Ministerie van Openbare Werken ontwierp hij het bas-reliëf “Septem Artes Liberales” voor de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. In opdracht van de Stad Gent ontwierp hij de bas-reliëfs “de eindmeet” en “Wielrenners in actie” voor het Kuipke en het monument “Eerste Staal in Vlaanderen” toen de eerste grote staalfabriek haar vesting in Gent een onderkomen gaf (Sidmar). Ook de herdenkingsmedaille “E3” bij de bouw van deze gelijknamige verkeersader is van zijn hand, evenals de wisselbeker “E. D’Hooge”. Verder ontwierp en realiseerde hij heel wat portretten en gevelbeelden voor historische en hedendaagse gevels. Zo creëerde hij voor de verzekeringsmaatschappij Royal Belge aan de Kortrijksesteenweg te Gent de zuilen en de kapitelen. Voor internationale universitaire congressen ontwierp hij erediploma’s en verluchtte hij talrijke folders.  

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Universiteitsbibliotheek, Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blandijnberg 2, Rozier 9, Sint-Hubertusstraat 8, 18 (Gent)
Op de plaats van een voormalige arbeiderscité realiseerde de rijksuniversiteit tussen 1933 en 1945 een bibliotheek en het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (HIKO) naar ontwerp van Henry van de Velde. Van 1957 tot 1962 werd ten zuiden hiervan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte opgetrokken naar plannen van van de Veldes medewerker Eugène Delatte.


Wielerbaan Kuipke

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Het Kuipke is een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, en is vooral bekend omwille van de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent. Het gebouw uit 1965 vervangt een ouder, afgebrand exemplaar uit 1922.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goossens [online], https://id.erfgoed.net/personen/12046 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.