Persoon

Hansche, Ian Christiaen

ID
11985
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11985

Beschrijving

Ian Hansche was een 17de-eeuwse kunstenaar die bekend is omwille van zijn stucwerkplafonds met een sterk verheven reliëf. Hansches werkzaamheden in het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Brabant, het Prinsbisdom Luik en het aanpalende Rijnland situeren zich in de periode 1653-1685.

  • GROOTAERS J. & VERBEKE J. 2016: De restauratie van een uniek stucwerkgewelf van Ian Christiaen Hansche in de bibliotheek van de Parkabdij in Heverlee, Monumenten en Landschappen 35.3, 42-61.
  • GROOTAERS J. & VERBEKE J. 2020: Calcsnyer Ian Christiaen Hansche in de refter van de Parkabdij in Heverlee. De minutieuze restauratie van het monumentaal stucwerkplafond van 1679, Monumenten en Landschappen 39.5, 27-46.
  • ROMBAUTS P. 1993: Een iconografische en iconologische studie van de stucwerkplafonds van Jan Christiaan Hansche in 17e eeuwse gebouwen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, UGent.
  • VAN VAECK M. 1997: Beelden van omhoog. Hansches 17de-eeuwse plafonddecoraties in stucwerk in de kastelen van Horst, Modave en Beaulieu en in het Gentse Brouwershuis, Monumenten en Landschappen 16. 5, 21-56.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein van Schoonhoven

Diestse steenweg 10 (Aarschot)
Neoclassicistisch landhuis met U-vormige plattegrond gebouwd omstreeks 1777 op omgrachte site voorzien van een ijzerzandstenen toegangsbrug; kasteeldomein teruggaand op site van voormalige middeleeuwse burchtmotte tussen vijvers; relicten van grootschalige aanleg met toegangsdreef afgesloten door gesmeed ijzeren hek.


Jezuïetencollege

Voldersstraat 3 (Gent)
Complex in renaissancistische en barok-getinte stijl geschikt rondom een rechthoekige binnenplaats. Barokgetinte straatgevel van twaalf traveeën met twee bouwlagen en een zadeldak met vier dakkapellen. Binnenplaats met drie grote vleugels vermoedelijk daterend van de eerste helft van de 17de eeuw, behalve de noordvleugel, en een klein paviljoen ten oosten.


Kasteel Beaulieu

Petrus Schroonsstraat (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, overblijvende uitspringende hoektoren met vierkant grondplan onder gebogen bedaking met bekronende octogonale lantaarn, ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656.


Kasteel van Horst

Horststraat 28 (Holsbeek)
Het kasteel van Horst, met de kenmerken van een omwald feodaal kasteel, bestaat in zijn huidige vorm uit een vierkante donjon en aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl die rond een binnenplaats zijn gegroepeerd en omgeven worden door een brede slotgracht.


Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


Norbertijnenabdij van Park

Abdij van Park 1-6, 7-9 (Leuven)
Merkwaardig architecturaal ensemble uit de 13de, 16de, 17de en 18de eeuw.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
Gebouw van zandsteen met 12de-eeuwse romaanse toren, schip in 1853 verbreed met neogotische zijbeuken, transeptarm uit de 14de en de 16de eeuw en classicistische zuidsacristie van 1786, gedeeltelijk geruimd ommuurd kerkhof.


Restant van het kasteelpark van Beaulieu

Woluwelaan 100 (Machelen)
Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656 omgeven door landschappelijk park met serpentinevijver ('rivier') en strak afgelijnde vista's tussen bosschages; gemengde parkaanleg met regelmatige en onregelmatige elementen, oorspronkelijk circa 17 hectare, vermoedelijk aangelegd aan het einde van de 18de eeuw.


Rooikapelhoeve

Rooikapelstraat 2 (Oud-Heverlee)
Omvangrijke hoeve met boerenhuis en verbouwde kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw, aanhorigheden uit 17de en 18de eeuw, schuur uit de 19de eeuw.


Sint-Carolus Borromeuskerk, Sodaliteit en Professenhuis

Hendrik Conscienceplein 2-6, 10 (Antwerpen)
Gebouwd als Sint-Ignatiuskerk naar ontwerp van Jezuïetenpater F. d'Aguilon en broeder P. Huyssens. De vleugels van de sodaliteit en het professenhuis werden opgetrokken in dezelfde barokke stijl, die door de verbouwing van het vierde kwart van de 19de eeuw gerespecteerd werd.


Stadswoning met restant van Brouwershuis

Jonkvrouw Mattestraat 1, 1A, Zwartezustersstraat 4 (Gent)
Stadswoning opgevat als een breedhuis met lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, met bepleisterde voorgevel uit de 19de eeuw, doch oudere kern met haaks schilddak. Volgens archiefstukken zou het zogenaamde Brouwershuis zich op deze plaats bevonden hebben, namelijk in 1795 verkocht en verdeeld in twee panden: het pand langs de Zwartezustersstraat werd ingericht als herberg Het Brouwershuis en het pand in de Jonkvrouw Mattestraat werd onder meer gebruikt als openbare verkoopzaal, vergaderzaal van de vrijmetselaarsloge, werkplaats en nu opslagplaats. De voormalige vergaderzaal van de Brouwers behoudt een gesigneerd en gedateerd stucplafond "Jan Hanssche: / 1673".



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hansche [online], https://id.erfgoed.net/personen/11985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.