Persoon

Hesbain, Aimé

ID
11635
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11635

Beschrijving

Aimé Hesbain was aannemer van openbare werken. 

  • Informatie verkregen van M. Windey (februari 2023).

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bisschoppelijk Paleis

Schoenmarkt 2 (Antwerpen)
Bisschoppelijk Paleis in classicistische stijl uit 1779-1781. Provinciaal Gouvernement van Antwerpen vanaf 1830, met provincieraadzaal door de architect Eugène Gife uit 1878.


Pakhuizen en kantoorgebouw Belgische Boerenbond

Van de Wervestraat 57-63 (Antwerpen)
Complex gevormd door een pakhuis, een dienstwoning en kantoor in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van de Belgische Boerenbond, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1902. Uitgebreid met een neotraditioneel kantoorgebouw door Joseph Goeyvaerts in 1922, en een pakhuis in art-decostijl door de eigen technische dienst in 1928.

Uitvoerder van

De Mouwe

Grote Markt 5 (Antwerpen)
Voormalig gildehuis van het Kuipersambacht, waarvan de onderbouw is gedateerd in 1579, en de de geveltop 1628. Het pand werd in 1901-1902 door de Stad Antwerpen volledig heropgebouwd naar een ontwerp van Eugène Geefs, uitgevoerd door aannemer Aimé Hesbain.


Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.


Stapelhuis Rubens-Noord

Godefriduskaai 14-16 (Antwerpen)
Pakhuis in neotraditionele stijl, volgens de bouwaanvraag opgetrokken in 1849. Bouwheer was de ondernemer Alphonse Belpaire, die als ingenieur van Bruggen en Wegen wellicht ook instond voor het ontwerp.


Stapelhuis Rubens-Zuid

Oudeleeuwenrui 13 (Antwerpen)
Langgerekt pakhuis op een L-vormige plattegrond tussen de Oudeleeuwenrui en de Spanjaardsteeg, volgens de bouwaanvraag opgetrokken in 1850. Bouwheer was de ondernemer Alphonse Belpaire, die als ingenieur van Bruggen en Wegen wellicht ook instond voor het ontwerp.


Villa in eclectische stijl

Oudekerkstraat 51 (Antwerpen)
Villa in eclectische stijl, die in kern minstens opklimt tot de tweede helft van de 19de-eeuw, en deel uitmaakte van de vroegere landhuizen in het Leikwartier. Het pand werd tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van luitenant-kolonel van de genie L. Buys, naar een ontwerp door de architect Gustave Wardenier uit 1906.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hesbain [online], https://id.erfgoed.net/personen/11635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.