Persoon

Vits, Jules

ID
1157
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1157

Beschrijving

Beeldhouwer Jules Vits volgde les aan de Koninklijke Academie voor Teken, Beeldhouw- en Bouwkunde te Gent, zijn studiejaren werden bekroond met een gouden medaille. Toen hij afgestudeerd was, ging hij een tijdje werken in het atelier van Aloïs De Beule. Tot aan de Eerste Wereldoorlog vervaardigde Vits portretbustes, reliëfs en vooral hoogstaand religieus beeldhouwwerk waaronder een ‘Kruisweg met 153 personages’ voor de Kerk van Melle. Later vervaardigde hij ook funeraire monumenten, portretten en elementen die konden ingepast worden bij woningbouw. Tijdens het interbellum maakte hij ook talrijke oorlogsgedenktekens. Reeds in 1922 werd een monument van zijn hand onthuld in Geraardsbergen. In zijn thuisdorp hangt er een gedenkplaat voor de gesneuvelden tegen de kerkgevel, maar ook in Zottegem, Aarsele (Tielt) en in Achel (Hamont-Achel) staan oorlogsmonumenten van Vits. In Gent kreeg hij de opdracht voor het ontwerp van de beeldengroep voor de poortomlijsting van de Leopoldskazerne. Zijn stijl is moeilijk eenduidig te definiëren; in zijn werk zitten zowel elementen uit de neogotiek, de art nouveau, de art deco en het monumentaal realisme. Een thema dat vaak terugkwam in zijn werk zijn dieren.

  • Beschermingsdossier DO002348 (2010)
  • DE WILDE P. 1985: Jules Vits. Korte levensschets, in Gemeentelijke Cultuurraad van Melle (ed.), Jules Vits, Kruisweg + Anton van Wilderode, Gedichten, Melle, 9.
  • ENGELEN C. & MARX M. 2002: Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel, 1772-1773.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis Zomergem

Markt 1 (Lievegem)
Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield. Gemeentehuis in neotraditionele stijl, gebouwd in 1923 naar ontwerp van 1920 van architect Valentin Vaerwyck.


Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


Kunstenaarswoning

Brusselsesteenweg 353 (Melle)
Voormalige woning van beeldhouwer Jules Vits. Bescheiden rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, aangepast in 1904. Gecementeerde lijstgevel voorzien van opschrift: Jules Vits Beeldhouwer 1868-1935. Voorts nogal opvallend witgeschilderd beeldhouwwerk: twee levensgrote mannenbeelden, een borstbeeld, een gelijkaardige figuur in reliëf en reliëffriezen met putti.


Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan, Eekhout 5, Gaspar de Craeyerstraat, Kattenberg 4, Kunstlaan (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt in 1830. Verschillende gebouwen ingeplant op vijfhoekige plattegrond begrensd door de Caspar de Craeyerstraat, Kattenberg, Kunstlaan, Charles de Kerchovelaan en de Eekhout. Ware vestingsbouw van bak- en natuursteen op zware breukstenen plint en met overvloedig verwerking van hardsteen.


Monument ter herdenking van de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen

Dorpsstraat (Pelt)
Monument opgericht in 1923 naar ontwerp van Jules Vits.


Neoclassicistisch hoekcomplex

Bagattenstraat 130, Jan-Baptist Guinardstraat 1 (Gent)
Neoclassicistisch hoekcomplex daterend van 1874. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel verrijkt met contrasterende hardsteen voor plint- en vensteromlijstingen van acht traveeën met drie bouwlagen, onder zadeldak. Gelijkaardige zijgevel van tien traveeën in de Bagattenstraat.


Oorlogsgedenkteken

Aarsele-Dorp (Tielt)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog). Opgericht in 1926 ter herdenking van de gesneuvelde Aarseelse soldaten, opgeëisten en burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Centraal bronzen reliëf met voorstelling van zittende gewonde soldaat, ondersteund door een engel, reikend naar Christus met Heilig Hart, gesigneerd "VITS, MELLE".


Oorlogsmonument

Dorp (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914. Het monument werd ontworpen door Jules Vits en ingehuldigd in 1930.


Oorlogsmonument

Dorp (Wichelen)
Het herdenkingsteken geplaatst in 1923 is opgedragen aan de gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en gedenkt ook de oorlogsslachtoffers van 1940-45. Oorlogsmonument met klassiek vrouwenbeeld staand tegen een afgeknotte obelisk. Volgens signatuur op de sokkel en volgens archiefdocumenten werd het monument en het intussen verdwenen omringende hekwerk geleverd door steenkapper Eduard Rombaux-Roland. Mogelijk is het vrouwenbeeld toe te schrijven aan beeldhouwer Jules Vits van Melle.


Oorlogsmonument

Hovingen (Lievegem)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Waarschoot. Op 12 augustus 1928 werd het oorlogsmonument naar ontwerp van beeldhouwer Jules Vits, ingehuldigd.


Oorlogsmonument met waterbassin

Stationsplein (Geraardsbergen)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelde soldaten, de burgerlijke slachtoffers en opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de gesneuvelden en weerstanders van de Tweede Wereldoorlog van Geraardsbergen, met inbegrip van hetoudere waterbassin met fontein uit 1894.


Oorlogsmonument ontworpen door Jules Vits

Heldenlaan (Zottegem)
Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Zottegem.


Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Generaal Dempseylaan (Hamont-Achel)
Hardstenen monument, naar boven toe versmallend en voorzien van een geprofileerde sokkel op een natuurstenen basis. Gecreëerd door beeldhouwer Jules Vits.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Kluizendorpstraat 80A (Evergem)
Oude kerk opklimmend tot 1122, in 1770-1772 heropgebouwd als eenbeukige kerk van vier traveeën. Nadien werd de kerk in 1774 overwelfd, het koor vergroot en de gevel vernieuwd. Nieuwe vergroting in 1844-45 door toevoeging van twee zijbeuken van vier traveeën en nieuwe westtoren onder leiding van architect Louis Minard. Toren heropgetrokken na oorlogsschade in 1953-56 onder leiding van Henri Vaerwyck-Suys. Ommuurd kerkhof ten zuiden van de parochiekerk met een dodenhuisje, calvariekapel en een collectie aan 18de, 19de en 20ste-eeuwse graftekens.

Bewoner van

Kunstenaarswoning

Brusselsesteenweg 353 (Melle)
Voormalige woning van beeldhouwer Jules Vits. Bescheiden rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, aangepast in 1904. Gecementeerde lijstgevel voorzien van opschrift: Jules Vits Beeldhouwer 1868-1935. Voorts nogal opvallend witgeschilderd beeldhouwwerk: twee levensgrote mannenbeelden, een borstbeeld, een gelijkaardige figuur in reliëf en reliëffriezen met putti.


Thema's

Ontwerper van

Felix Beernaertsplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vits [online], https://id.erfgoed.net/personen/1157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.