Persoon

Vande Weghe, Gerard

ID
1122
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1122

Beschrijving

Vader van de architect Luc Vande Weghe.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Joos de ter Beerstlaan 19 (Pittem)
Woning, in 1935 in opdracht van notaris Felix Hensmans uit Tielt opgetrokken, naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe uit Tielt.


Burgerhuis uit het interbellum

Oude Stationstraat 63 (Tielt)
Interbellumwoonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gesigneerd "G. VD WEGHE ARCH." (plint). Half vrijstaande baksteenbouw met verzorgd parement van geelbruine siersteen.


Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Waalbosstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1947 door Omer Van De Vyvere na een gedane belofte bij genezing. Kopie van een Tieltse kapel die ontworpen is door Gerard Vande Weghe in 1944. Kapel in bruinrode baksteen onder spits zadeldak.


Kapel van den Roozenboom

Euromarktlaan (Tielt)
Gebouwd in 1944 door de bewoners van de Sint-Janstraat en de Roozenboomwijk uit dank voor de bescherming en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel is ontworpen door architect en wijkbewoner Gerard Vande Weghe en uitgevoerd onder aannemer Antoon Braet. Roodbakstenen kapel onder spits zadeldak. Natuurstenen sluitsteen waarop kruis en "ANNO 1944".


Modernistische stadswoning

Blekersstraat 22 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1937, naar ontwerp van Vande Weghe (Tielt), aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid. Parement van gele baksteen, verticaal geaccentueerd door de licht vooruitspringende erker en pilaster van rode baksteen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).


Sint-Godelieveschool

Krommewalstraat 1 (Tielt)
Hoofdgebouw van de voormalige Sint-Godelieveschool, heden "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende - v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen". Mengeling van neoclassicistische en traditionele stijl met aan de zuidzijde voormalige speelplaats. Baksteenbouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak.


Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Imposant gebouw met voorgevel in academische neoclassicistische stijl. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Rijk uitgewerkte voorgevel met bekleding in Franse witsteen, verlevendigd door (imitatie-)banden en verwerking van hardsteen voor onder meer plint en doorlopende dorpels.


Villa

Joos de ter Beerstlaan 35 (Pittem)
Vrijstaande woning in tuin, opgetrokken uit rode bakstenen, boven een plint in breuksteen en onder een tentdak in mechanische pannen.


Woning De Brabandere

Sterrestraat 15 (Tielt)
Woning De Brabandere, gebouwd in 1941 in opdracht van brouwer Maurits De Brabandere en naar ontwerp van de Tieltse architect Gerard Vande Weghe, geregistreerd bij kadaster in 1942. Vrijstaand volume van twee bouwlagen onder schilddak met gebogen belijning eindigend in een brede overkragende kroonlijst, steunend op ijzeren bogen. Centrale dakkapel met driehoekig fronton.


Thema's

Ontwerper van

Schuiferskapellestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vande Weghe [online], https://id.erfgoed.net/personen/1122 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.