Persoon

De Wolf, Franciscus

ID
11139
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11139

Beschrijving

Zoon van de meester-metselaar en aannemer Adrien De Wolf.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Cleyn Brantijser

Wolstraat 2-4 (Antwerpen)
Complex herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en een aangepast gevelfront gemarkeerd door een rococopoort uit het midden van de 18de eeuw.


De Groote Lely en De Cleyn Lely

Ambtmanstraat 6-12 (Antwerpen)
In 1503 bouwde Arnold van Liere hier een hotel zogenaamd "De Groote Lely", dat later in de 16de eeuw gesplitst werd in drie hotels toebehorend aan de familie de Moucheron.


De Waghetol

Oude Waag 6 (Antwerpen)
Voormalig waaggebouw opgericht door de Stad Antwerpen in 1513 (of 1515) en in functie tot 1548, later gildehuis van de Smeden. Gevelrestauratie met een stadstoelag door de architecten Maurice Dieltiëns en Jef Huygh in 1923, in opdracht van de drukker Jozef Buerbaum.


De Witte Engel

Lange Nieuwstraat 55 (Antwerpen)
Herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in régencestijl werd aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw. Franciscus De Wolf voegde in 1852 de hardstenen lekdrempels toe in opdracht van dispacheur Augustin Louis Jaumar.


De witte Lelie

Keizerstraat 16 (Antwerpen)
Herenhuis in zijn huidige vorm een samenstel van twee gekoppelde diephuizen uit de 16de eeuw. Het rechter pand onderscheidt zich door een laatgotische krulgevel die in de eerste helft van de 16de eeuw kan gedateerd worden. Het linker pand heeft een traditionele trapgevel die eerder uit de tweede helft van de 16de eeuw stamt.


Den Wolsack

Oude Beurs 27 (Antwerpen)
Complex herenhuis met traditionele kern, dat opklimt tot de 16de eeuw en 17de eeuw. Classicistische "Hofkamer" in de tuin heropgebouwd door François Adrien Van den Bogaert in 1772. Neoclassicistisch gevelfront door Franciscus De Wolf uit 1837, in opdracht van Jean Daniel Peyrot, met laatbarokke poort.


Herenhuis met traditionele kern

Kipdorp 43 (Antwerpen)
Herenhuis met traditionele kern, dat mogelijk opklimt tot de 16de eeuw. Het betrof oorspronkelijk een U-vormig complex met drie vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken rond een binnenplaats, waarvan de voorbouw in 1862 door de architect Frans J.H. Bex werd verhoogd met een tweede verdieping.


Hooghuis

Grote Goddaard 30 (Antwerpen)
Voormalige huizen "Rupelmonde" en "Spaensch Oorkussen" die opklimmen tot de tweede helft van de 16de eeuw, en in 1695 werden samengevoegd en verhoogd door het Bontwerkersgilde. Neorococo-poortje door Jules Hofman uit 1890.


Neoclassicistisch burgerhuis

Blauwmoezelstraat 10 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Jacobs, naar een ontwerp door de architect Franciscus De Wolf uit 1839.


Neoclassicistisch burgerhuis

Jodenstraat 6 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd naar een ontwerp door Franciscus De Wolf uit 1840. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1830 tot midden jaren 1850. Uit het bouwdossier valt de opdrachtgever niet af te leiden.


Neoclassicistisch burgerhuis

Paardenmarkt 28 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Dandes, naar een ontwerp door Franciscus De Wolf uit 1835. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1830 tot midden jaren 1850.


Neoclassicistisch herenhuis

Louizastraat 8 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ullens de Schooten, naar een ontwerp door de architect Franciscus De Wolf uit 1850. In opdracht van de heer Biart aangepast door Louis Van Cuyck in 1871. In 1935 vestigde de Geneeskundige Kring van Antwerpen zich in dit pand, na aanpassingen door Ferdinand Dermond.


Neoclassicistisch herenhuis

Meir 109 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in opdracht van de heer Reyniers-Vrancken, naar een ontwerp van de architect Franciscus De Wolf uit 1851. Het bouwperceel maakte deel uit van de verkavelde gronden van het 17de-eeuwse miniemenklooster.


Witte Roos

Torfbrug 3 (Antwerpen)
Laat-barok burgerhuis met dubbelhuisopstand gedateerd 1725. Verhoogd met de tweede verdieping door de architect Franciscus De Wolf in 1835, in opdracht van de heer Jacobs.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Wolf [online], https://id.erfgoed.net/personen/11139 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.