Collectief

Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting te Sint-Pieters-Leeuw

ID
11059
URI
https://id.erfgoed.net/personen/11059

Beschrijving

De Nationale Huisvestingsmaatschappij keurde in 1922 de oprichting goed van ‘De Volkshuisvesting’ N.V. of ‘Les Logements Economiques’ S.A. De maatschappij zag het licht vanuit een initiatief van ingenieur en industrieel Charles Lechat vanuit zijn bekommernis om huisvesting voor de minderbegoeden. Medeoprichter Prins de Merode de Westerlo werd de eerste voorzitter. Aanvankelijk was de maatschappij gevestigd in Elsene en actief was in het Brusselse gewest, namelijk in Evere, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe. Tegen het einde van de jaren twintig werd de maatschappij werkzaam in Sint-Pieters-Leeuw, maar het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat de activiteit hier verder toenam. Door gemeentelijke fusies en regionalisering werd het Brusselse patrimonium in 1981 afgestaan aan C.V. Sorelo (Brussel) en wijzigde de naam tot Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting. In de decennia daarop volgden zes fusies, waardoor een omvangrijke maatschappij ontstond die zowel koop- als huurwoningen in haar bezit heeft, als leningen kan uitschrijven. De maatschappijen waarmee gefusioneerd werd, zijn de lokale maatschappij Ruisbroekse Haard (1982), de Samenwerkende Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen te Drogenbos (1984), de Samenwerkende Bouwmaatschappij van het Pajottenland te Ternat (1985), Het Volkswelzijn te Hoeilaart (1993), Mijn Huisje van Wezembeek-Oppem (1995) en tot slot De Brabantse Huisvestingsmaatschappij van Ternat (2009). Zo is de maatschappij thans werkzaam in de gemeenten Ternat, Asse, Liedekerke, Gooik, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Lennik, Drogenbos, Affligem, Hoeilaart, Wezembeek, Oppem en Zaventem.

  • DESMETH R. (ed.) e.a. 2012: 1922-2012, 90 jaar Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, Halle-Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw.
  • S.N. 1992: 70 jaar Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, Sint-Pieters-Leeuw.
  • S.N. 1997: Bouwstenen van sociaal woonbeleid De VHM bekijkt 50 jaar volkshuisvesting in Vlaanderen (deel 2), Brussel, 1997, 107.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)




Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting te Sint-Pieters-Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/personen/11059 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.