Persoon

van Papenhoven, Alexander

ID
10417
URI
https://id.erfgoed.net/personen/10417

Beschrijving

Bouwmeester en beeldhouwer. Schoonbroer van Jan-Pieter van Baurscheit (1699-1768). In 1749 directeur-leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Neoclassicistisch herenhuis

Markgravestraat 17 (Antwerpen)
Neoclassicistisch herenhuis naar een ontwerp door Heliodore Leclef uit 1866, een verbouwing van een bestaand pand in opdracht van de koopman Joseph Gevers-Pauwels. Barok Onze-Lievevrouwebeeld toegeschreven aan Alexander van Papenhoven uit 1698.


Onze-Lieve-Vrouw met kind

Melkmarkt 28 (Antwerpen)
Barokke Onze-Lieve-Vouw met kind uit de 18de eeuw, toegeschreven aan Alexander van Papenhoven.


Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Heilig Hartstraat (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek met laat-gotisch koor en transept van 1486-1517, tot 1918 omgeven door kerkhof.


Sint-Carolus Borromeuskerk, Sodaliteit en Professenhuis

Hendrik Conscienceplein 2-6, 10 (Antwerpen)
Gebouwd als Sint-Ignatiuskerk naar ontwerp van Jezuïetenpater F. d'Aguilon en broeder P. Huyssens. De vleugels van de sodaliteit en het professenhuis werden opgetrokken in dezelfde barokke stijl, die door de verbouwing van het vierde kwart van de 19de eeuw gerespecteerd werd.


Sint-Pauluskerk en dominicanenklooster

Sint-Paulusplaats 15, 20, Sint-Paulusstraat 8, Veemarkt (Antwerpen)
De Sint-Pauluskerk, het Predikherenpand en de Calvarieberg liggen ingeplant in het huizenblok dat omsloten wordt door de Veemarkt, de Nosestraat, de Sint-Paulusplaats, de Sint-Paulusstraat en de Zwartzustersstraat.


Vleeshuis

Vleeshouwersstraat 38 (Antwerpen)
Halle in gotische stijl gebouwd door het gilde van de Beenhouwers in 1501-1504, naar en ontwerp van bouwmeester Herman de Waghemakere. Aangekocht door de Stad Antwerpen in 1899, en na restauratie door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen heropend als Museum van Oudheden in 1913.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: van Papenhoven [online], https://id.erfgoed.net/personen/10417 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.