Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Begijnhof

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, bureauonderzoek
ID
217682
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/217682

Beschrijving

Aan de hand van een bureaustudie werd er getracht om een zo volledig mogelijk beeld over de situering van het onderzoeksgebied te verkrijgen. Tijdens deze bureaustudie werden er enkel digitale bronnen gebruikt, waaronder QGIS.

Gezien de resultaten van de uitgevoerde bureaustudie werd overgegaan tot een prospectie door middel van proefputten. Hierbij werden 2 proefputten uitgegraven die als doel hadden om de ondergrond archeologisch in kaart te brengen. . De bodem werd afgegraven tot op het archeologisch relevante niveau. De sporen werden opgeschaafd, gefotografeerd en beschreven. Er werden profielen aangelegd en alle vondsten werden verzameld. De bodem kent globaal een weinig complexe opbouw.

Er werden geen stalen genomen tijdens het vooronderzoek.

Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: APERS T. & HEYVAERT B. 2018: Archeologienota. Verslag van resultaten proefputtenonderzoek. Dendermonde Begijhof (prov. Oost-Vlaanderen), Ingelmunster.
Type: archeologienota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Begijnhof (Dendermonde)
In totaal werden tijdens het terreinwerk 170 sporen vastgesteld waarvan 167 bodemsporen archeologisch relevant. Algemeen is voor wat betreft de opgravingszone de sporendichtheid hoog. Er waren hier maar twee spoor categorieƫn aanwezig, namelijk grafkuilen in functie van menselijke inhumaties en afval-/puinkuilen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/217682 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.