Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Tongersveld

archeozoölogisch onderzoek, archeobotanisch onderzoek, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
217279
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/217279

Beschrijving

Voor 2017 was er nog nooit een opgraving gebeurd aan de Tongersveldstraat. Deze toevalsvondst liet voor het eerst toe de stratigrafie te registeren van de noordwestelijke zone van het grote Romeinse zuidwest-grafveld. De kelder voor de nieuwe woning was reeds volledig uitgegraven, waardoor enkel de profielwanden konden bestudeerd worden. In het noordoost- en zuidoostprofiel lag aan de basis van het colluvium een horizont met bouwpuin dat de aanwezigheid van een Romeinse steenbouwconstructie in de onmiddellijke omgeving suggereert. Daarnaast werden nog vijf kuilen vastgesteld, waarvan vier kuilen duidelijk Romeins zijn en 1 van recente datum. Eén van de Romeinse kuilen is wellicht een crematiegraf uit de tweede helft van de 2de eeuw. De functie van de andere kuilen kan niet achterhaald worden. In 1 kuil kwam voornamelijk bouwmateriaal voor met kalkstenen van Chémery en Norroy die in de Romeinse tijd voornamelijk gebruikt werden voor decoratieve architectuurelementen als zuilen, kroonlijsten, kapitelen e.d. van monumentale beeldhouwwerken als grafmonumenten. Ook bij de tweede toevalsvondst op de Tongersveldstraat 4 in 2018 in het uitbraakspoor werd een fragment kalksteen uit Norroy gerecupereerd. Aan de Tongersveldstraat 2 werden in 2020 eveneens funderingsresten aangetroffen, die mogelijk kunnen gezien worden als deel van een vierkante of rechthoekige omheiningsmuur rond één of meerdere grafmonumenten. Het voorkomen van natuurstenen afkomstig van decoratieve architectuur kan dit ondersteunen. De toevalsvondst aan de Tongersveldstraat 4 geeft dus niet enkel de stratigrafie prijs van de noordwestrand van het zuidwest-grafveld, maar ook informatie over de inrichting van het grafveld. Het Romeinse loopvlak lijkt bovendien niet erg aangetast te zijn. In deze zone van de begraafplaats kunnen derhalve nog bewaarde begravingen verwacht worden, niet enkel gewone crematies en inhumaties, maar ook monumentale grafmonumenten.

Bron: Couchez K., A. Vanderhoeven, G. Vynckier, B. Cooremans, A. Lentacker en J. Van Laecke 2021: Romeinse kuilen en een crematiegraf in de Tongersveldstraat 4 te Tongeren (Limburg) Eindverslag van een toevalsvondst, Brussel.
Auteurs: Martens, Marleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VANDERHOEVEN A. e.a. 2018: Een toevalsvondst in de Tongersveldstraat 4 te Tongeren (Limburg). Archeologierapport van een toevalsvondst
Type: literatuur
Datum:

Bron: Couchez K., A. Vanderhoeven, G. Vynckier, B. Cooremans, A. Lentacker en J. Van Laecke 2021: Romeinse kuilen en een crematiegraf in de Tongersveldstraat 4 te Tongeren (Limburg) Eindverslag van een toevalsvondst,Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 176, Brussel.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Tongersveldstraat 4 (Tongeren)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Tongersveld [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/217279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.