Gebeurtenis

Waardering vesting Antwerpen en haar fortengordels

beschermingen, thematische inventarisatie
ID
1279
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1279

Beschrijving

Het onderzoek naar de erfgoedwaarden en selectiecriteria van de fortificaties in de vesting Antwerpen heeft geleid tot het actualiseren van de beschikbare informatie en de aanvulling van nieuw, nog niet geïnventariseerd erfgoed in de inventaris van Onroerend Erfgoed. De vesting Antwerpen omvat twee fortengordels rond de stad, met name de binnenste en de buitenste fortengordel, die in de periode tussen 1850 en 1947 tot stand kwamen, als gevolg van nieuwe inzichten in de verdediging van het land (concentrationisme). De fortificaties omvatten forten, schansen, antitankgrachten, relicten van omwallingen. De vesting Antwerpen bestond ooit op het moment van zijn maximale uitbreiding uit 80 onderdelen, waarvan er 57 bewaard zijn gebleven.

  • VERBOVEN H. 2021: Erfgoed waarderen. Hoe doe je dat? Fortengordels rond Antwerpen: deel 1, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 207/1, Brussel, https://doi.org/10.55465/MPLD2466.
  • VERBOVEN H. 2021: Erfgoed waarderen. Hoe doe je dat? Fortengordels rond Antwerpen: deel 2 (waarderingskader in een matrix), Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 207/2, Brussel, https://doi.org/10.55465/XAYZ4027.

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Kapelstraat (Temse)
Het fort van Steendorp is een fort van de vesting Antwerpen, in de buitenste fortengordel, gebouwd in de periode 1878-1892. Het diende als bruggenhoofd op de linkerscheldeoever, stroomopwaarts van de Rupelmonding.


Ketenislaan (Beveren)
Fort Liefkenshoek is een vierhoekig, gebastioneerd fort (17,7 ha) langs de Schelde ten noorden van Antwerpen, waarvan de oudste fortgebouwen uit het begin van de 19de eeuw dateren, maar dat in oorsprong tot het einde van de 16de eeuw terug gaat. Het fort is tijdens de scheiding tussen de Noordelijke (Nederland) en Zuidelijke Nederlanden (België) ontstaan.


Bosbeekweg (Sint-Katelijne-Waver)
Halve schans Bosbeek (2 ha) is een betonnen pantserschans in de buitenste fortengordel rond Antwerpen, gebouwd in de periode 1906-14. Tot 1947 in gebruik.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Sint-Bernardsesteenweg (Antwerpen)
Deze bescherming betreft schans XVII, het schanseiland in zijn geheel zijnde de droge gracht, de vuurkam, de loopgraven, de bunker, de koepel, het schansgebouw en het perceel met de toegang tot het schansgebouw.


Sint-Bernardsesteenweg (Antwerpen)
Deze bescherming betreft schans XVII, het schanseiland in zijn geheel zijnde de droge gracht, de vuurkam, de loopgraven, de bunker, de koepel, het schansgebouw en het perceel met de toegang tot het schansgebouw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waardering vesting Antwerpen en haar fortengordels [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.