Gebeurtenis

Inventarisatie Dendervallei tussen Ninove en Geraardsbergen

vaststellingen, geografische inventarisatie
ID
1265
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1265

Beschrijving

Het Strategisch Project Denderland (2015-2018) omvat een ontwikkelingsprogramma voor een beleefbare Dendervallei ter uitvoe­ring van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen (RSV). Ruimte Vlaanderen, W&Z en de provincie Oost-Vlaanderen hebben in dit kader een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om te komen tot een ORBP (overstromingsrisicobeheerplan) voor de Dendervallei. Het beoogde actieplan moet niet alleen een antwoord bieden op overstromingsrisico’s maar ook economische en maatschappelijke meerwaarde creëren en bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Ter voorbereiding op een toekomstig RUP werden de gebieden in de Landschapsatlas die binnen dit projectgebied liggen geactualiseerd en vastgesteld. Het gaat om volgende gebieden:

  • 'Welle- en Kapellemeersen' in Aalst, Affligem en Denderleeuw.
  • 'Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze' in Aalst, Dendermonde en Lebbeke.
  • 'Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos' in Geraardsbergen en Ninove.

Voor de huidige afbakening werd uitgegaan van de gebieden zoals ze afgebakend werden in 2001 naar aanleiding van de eerste opmaak van de Landschapsatlas. Het betreft de gebieden: ‘Wellemeersen en Kapellemeersen’, ‘Dendermeersen tussen Mespelare en Wieze’ en ‘Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos’.

Ten opzichte van deze eerste afbakening werden een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zones zonder erfgoedwaarde werden uitgesloten en zones die de erfgoedwaarde ondersteunen en versterken werden geïntegreerd. Voor verschillende landschapselementen met erfgoedwaarde werden afzonderlijke fiches aangemaakt in de wetenschappelijke inventaris.

 

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Bovenkassei (Geraardsbergen)
Roze beschilderde bakstenen wegkapel geflankeerd door twee lindebomen, uit begin 19de eeuw.


Erembodegem (Aalst)
Net voorbij het kruispunt van Kapelleveld en Papeveld leidt een grindweg naar beneden richting de Dendervallei. De weg leidt langs een open weiland en passeert vervolgens door een populierenbos en langs de berm van de E40 om uit te komen op het jaagpad op de rechteroever van de Dender. Waar de weg de populierenaanplanting bereikt is aan een van de opgaande bomen een kleine Onze-Lieve-Vrouwkapel bevestigd. De wegel komt al voor op de Kabinetskaart van de Ferraris en wordt in de 19de eeuw aangeduid als 'Berg straat'. Deze weg vormde van op de hoger gelegen gronden in het dorp een toegangsweg naar de meersen en vormde op zich de scheiding tussen de 'Kapelle meersch' en de 'Wierook meersch'. Mogelijk is de huidige kapelboom een voortzetting van een wegkapel of kapelboom langs deze oude ontsluitingsweg.


Roost (Ninove)
In het gehucht Flierendries leidt een zijweg doorheen de meersen naar de Dender. Langs de kant van deze weg staat een geknotte es aan het begin van een houtkant op een talud. Deze houtkant vormt de grens tussen een huiskavel en een perceel weiland. De knotboom werd aangeplant in de hoek van de huiskavel met als doel de eigendomsgrens te bewaken.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Erembodegem (Aalst), Hekelgem, Teralfene (Affligem), Denderleeuw, Welle (Denderleeuw)
De Wellemeersen en Kapellemeersen situeren zich op grondgebied van Welle en Erembodegem. Het is een voormalig hooiweidegebied met strookvormige bospercelen, aan beide zijden van de Dender gelegen. In de 20ste eeuw werden de hooiweiden door populierenaanplanten vervangen. De Sint-Amanduskapel met bron, aan de top van een steile helling ten oosten van de Kapellemeersen gelegen, groeide tot een bedevaartsoord uit.


Gijzegem, Herdersem (Aalst), Mespelare, Oudegem, Sint-Gillis-bij-Dendermonde (Dendermonde), Denderbelle, Wieze (Lebbeke)
Het gebied omvat een groot deel van de historische meersen op de linker- en rechteroever van de gekanaliseerde Dender. Het bestaat uit aaneengesloten percelen gras- en weiland met drainagesloten, rijen knotwilgen en relicten van de Oude Dender. Aan de rand van de open meersen, op de iets hogere en dus droge gronden liggen de dorpen Mespelare, Denderbelle en Wieze die uitkijken over de Dendervallei. Het kasteeldomein van Wieze ligt in het zuiden van het meersenlandschap.


Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie Dendervallei tussen Ninove en Geraardsbergen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1265 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.