Gebeurtenis

Inventarisatie wegen met erfgoedwaarde

thematische inventarisatie, geografische inventarisatie
ID
1216
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1216

Beschrijving

In 2014 werd een externe studie opgeleverd door Trage Wegen vzw met als titel “Typologie van wegen met erfgoedwaarde inclusief methodologie voor waardering van erfgoedwaarden”. Aan deze externe studie werd in 2016 binnen het agentschap een vervolgtraject gekoppeld met als doel de bruikbaarheid van de voorgestelde methodologie en het plan van aanpak voor inventariseren van wegen met erfgoedwaarde na te gaan. Voor het uittesten van de methodologie voor het inventariseren van wegen met erfgoedwaarde werd een aantal studiegebieden geselecteerd. Het gaat om de gebieden uit de Landschapsatlas ‘Blaasveldbroek en omgeving’, ‘Ettingebos’, ‘Assebroekse Meersen, Beverhoutsveld en Bergskens’, ‘Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg’ en ‘Kasteeldomein van Duras en omgeving’. Bijkomend werden ook in Voeren de wegen met erfgoedwaarde geïnventariseerd in functie van de bescherming als cultuurhistorisch landschap.

Per studiegebied werd het wegennet op basis van dezelfde reeks historische kaarten uit de 18de, 19de en 20ste eeuw geanalyseerd. Er werd een beperkt literatuuronderzoek gevoerd met focus op lokale en/of heemkundige tijdschriften en er werd gezocht naar relevante archiefstukken met vooral aandacht voor figuratieve kaarten. Uitgebreid veldwerk was essentieel om de materiële relicten van wegen terug te vinden en een zicht te krijgen op de landschappelijke context. De geselecteerde wegen met erfgoedwaarde werden opgenomen in de wetenschappelijke Inventaris van het Onroerend Erfgoed.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

's Gravenvoeren (Voeren)
Van op de hoofdbaan van Voeren naar Warsage leidt een smalle zijweg tussen de huizen door oostwaarts. De onverharde weg loopt tussen weilanden en boomgaarden en eindigt als landbouwweg ter hoogte van de Wittekapel. Deze aardeweg loopt parallel met de holle weg tussen de Sint-Annakapel en de Wittekapel. Mogelijk werd de Vartweg gebruikt als, al dan niet seizoensgebonden, alternatieve route van het dorp naar de kapel en verder naar het zuiden.


Steenbos (Voeren)
Bij de Kapel van Schophem leidt een eenvoudige landweg met betonplaten het plateau op. De weg passeert achtereenvolgens een kruisbeeld ter hoogte van een kruispunt en een wegkruis bij een tweede kruispunt. Hier krijgt de weg een onverhard karakter en leidt tussen de uitgestrekte akkers verder naar de Wittekapel. Bij de kapel vervolgt de aardeweg naar het zuidwesten tussen akkers en jonge laagstamboomgaarden en steekt de Weersterweg over tot aan het Dalhemmerkruis. Voorbij het kruis loopt de weg verder tot in Berneau.


's Gravenvoeren (Voeren)
Van op de Berneauweg tussen Voeren en Berneau leidt een onverharde weg naar de Kapel Oude Linde gemarkeerd door drie opgaande eiken. De weg volgt de vallei van de Beek en loopt tussen weilanden met meidoornhagen enerzijds en een hoog talud met gemengde houtkant anderzijds. Deze weg maakt deel uit van het historisch wegennetwerk en vormde een alternatieve en kortere route van 's-Gravenvoeren naar Berneau waarbij de beekvallei werd gevolgd en de drukke hoofdwegen vermeden werden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie wegen met erfgoedwaarde [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1216 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.