Gebeurtenis

Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Heverlee

inventarisatie
ID
1190
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1190

Beschrijving

De herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Heverlee, een deelgemeente van Leuven, omvat een uitbreiding van de inventaris met ruim 240 panden. De herinventarisatie werd uitgevoerd in 2016-2019 door de stad Leuven, met ondersteuning van het agentschap Onroerend Erfgoed.

In 2016 bestond de inventaris van het bouwkundig erfgoed van Heverlee slechts uit een veertigtal panden, grotendeels overgenomen uit de publicatie ‘Bouwen door de eeuwen heen, Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur. Deel 1. Arrondissement Leuven.’ uit 1971. Op deze oude inventaris vinden we vooral panden terug die getuigen van de oudste geschiedenis van Heverlee. De twee belangrijkste erfgoedensembles zijn de Abdij van Park en het kasteeldomein van Arenberg (de Croy) dat later getransformeerd werd tot Universiteitscampus. Beide gebieden zijn vanwege hun historische, architecturale, esthetische, wetenschappelijke  en landschappelijke waarde ook beschermd.

Ondertussen zijn de selectiecriteria en de onderzoeksmogelijkheden voor onroerend erfgoed in belangrijke mate veranderd, waardoor de inventaris aan een grondige update toe was, vooral op vlak van 19de- en 20ste-eeuwse architectuur. Alhoewel Heverlee sinds de 19de eeuw een sterke stedenbouwkundige evolutie heeft gekend, waren gebouwen die van deze transformatie getuigen,  opvallende afwezigen in de inventaris: industriële sites, kennisinstellingen, tuinwijken, modernistische architectuur, enzovoort.

De stad Leuven sprak in 2016 de nood uit aan een nieuwe, geobjectiveerde inventarisatie. Het doel was tweeledig. Enerzijds wilde men alle gebouwen en ensembles met erfgoedwaarde in Heverlee methodisch in kaart brengen en bestuderen, om deze op te nemen op de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed van het agentschap Onroerend Erfgoed. Daarnaast wilde de administratie duidelijk communiceren naar de burger waar het stedelijk onroerend erfgoedbeleid op inzet en op welke manier onroerenderfgoedwaarden in stadsontwikkeling worden geïntegreerd.

De selectie op basis van intensief veldwerk gebeurde in de zomer van 2016 door een team samengesteld uit erfgoedonderzoekers van de stad en het agentschap Onroerend Erfgoed. Zij selecteerden een lijst van ruim 240 panden. Op basis van literatuur- en archiefonderzoek schreef Liedewij Elsen, ambtenaar bij de dienst monumentenzorg van de stad Leuven, alle fiches uit. Het agentschap verzorgde de redactie en invoer in de inventariswebsite.

Auteurs: Hooft, Elise; Cannaerts, Leen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Celestijnenlaan 101 (Leuven)
In 1954 werd de toelating verleend tot het bouwen van het Sint-Janshuis. Dit studentenhuis met kapel en woning voor de directie werd opgetrokken naar het ontwerp van de architect Roger Bastin in opdracht van professor Morren, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het opvallende modernistische gebouw bevindt zich in het Arenbergpark, ten noordwesten van het Arenbergkasteel en gevat in het groene parkgebied tussen de Celestijnenlaan en de platanendreef die in het verlengde van het kasteel ligt.


Tervuursesteenweg 92 (Leuven)
Parochiekerk in regionalistische stijl met neogotische reminiscenties van de wijk Terbank, naar een ontwerp door de architect Frans Vandendael. De driebeukige kerk met klokkentoren in baksteenbouw, werd opgetrokken vanaf 1953 en geconsacreerd in 1955.


Waversebaan 220 (Leuven)
Klooster van de jezuïeten toegewijd aan Sint-Jan Berchmans, gebouwd in 1956-1959 naar een ontwerp door de architect Jos Ritzen. Het uitgestrekte complex in regionalistische stijl omvat een klooster met kapel en onderwijsgebouwen, gelegen in een parkdomein.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Heverlee [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1190 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.