Gebeurtenis

Toevalsvondst A. Meersmansdreef 5

evaluerend terreinonderzoek, in-situbehoud, toevalsvondsten
ID
1083263
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083263

Beschrijving

Bij graafwerken voor het verleggen van een leiding en een collector stootte men op muurresten. Aangezien men op de hoogte was van de aanwezigheid van archeologische resten, op basis van het geofysisch onderzoek uit 2020, heeft men de werken meteen gestaakt en de vondst gemeld.

Bij een terreinevaluatie op 26 maart 2024 bleek inderdaad een kleine hoek muurresten (baksteen en kalkmortel) aanwezig in de bodem van een ondiepe sleuf. Het lijkt waarschijnlijk dat deze deel uitmaakten van het Echelpoelhof. Er waren ook grotere delen betonfundering (of rand van een betonplaat?) in de bodem aanwezig. Deze houden duidelijk geen verband met het Echelpoelhof maar zijn eerder te relateren aan de bedrijfsgebouwen of -inrichting die er na de jaren 1970 werden gebouwd.

De bouwheer kon de plannen voor de werken aanpassen en daarmee de gekende site van het Echelpoelhof vrijwaren en verder onderzoek vermijden. De leiding zal op deze locatie niet verlegd worden, maar zal men hier de bestaande leiding verder gebruiken. De aansluiting zal verder naar het zuiden worden gemaakt, met een ruime buffer tussen de locatie van de resten van het Echelpoelhof. De collector zal aan de straatzijde worden geplaatst. Het blootgelegde stukje muur(fundering) wordt terug afgedekt en de hele site zoals gekend uit het geofysisch onderzoek wordt in situ bewaard.

Auteurs: Van Gils, Marijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/120202
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lichterstraat (Puurs-Sint-Amands)
Het geofysisch onderzoek leverde sporen op die aan het Echelpoelhof te relateren zijn.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst A. Meersmansdreef 5 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1083263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.