Gebeurtenis

Booronderzoek Zinckval

booronderzoek
ID
1082380
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082380

Beschrijving

Naar aanleiding van het syntheseonderzoek opzoek naar mottekastelen in Vlaanderen werd een booronderzoek uitgevoerd op een ophoging aan het Zinckval in Aartselaar. De boorcampagne bestond uit 24 boringen verdeeld over drie transecten. De site bevindt zich op bebost terrein. Met 13 boringen was het langste transect (103 m) noordwest-zuidoost georiënteerd. Het doorsnijdt de heuvel, een in de microtopografie gemarkeerde circulaire greppel en het vermoedelijke terrein van een boerenerf ten zuidoosten van de heuvel. Naar het noordwesten loopt het tweede, kortere transect (45 m), met 8 boringen, loodrecht op het eerste. De boringen bevonden zich aan de rand van de motteheuvel en op de vermoedelijke plaatsen van de verdedigingsgracht. Het laatste transect omvat slechts drie boringen en is zuidwestnoordoost georiënteerd. Indicaties van een motteheuvel of neerhof werden echter niet aangetroffen. De ophoging werd dan ook verder geïnterpreteerd als een konijnenheuvel.

Auteurs: Delistavros, Jane
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: HERREMANS D. (red.) 2023: ‘Syntheseonderzoek Archeologie – Is het gras groener aan de andere kant van de heuvel? De studie van mottekastelen vanuit landschappelijk en beheersmatig perspectief’
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zinkvalstraat (Aartselaar)
Tijdens een syntheseonderzoek werd een structuur onderzocht aan de Zinkvalstraat.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Booronderzoek Zinckval [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.