Gebeurtenis

Vlakdekkende opgraving Grote Herreweg

archeologische opgravingen
ID
1082375
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082375

Beschrijving

Binnen het projectgebied werden vier zones (8 werkputten) onderworpen aan een vlakdekkende opgraving. Tijdens het onderzoek werden meerdere bodemprofielen geregistreerd. Er werd afgegraven op 2 niveaus, waarbij een eerste vlak werd aangelegd ter hoogte van het colluvium dat over het hele terrein werd vastgesteld. Een tweede vlak werd aangelegd op de
eigenlijke C-horizont. Het merendeel van de sporen werden op dit tweede vlak geregistreerd.

Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Derweduwen N. & Bartholomieux B. 2023: Archeologische opgraving Kluisbergen Grote Herreweg (prov. Oost-Vlaanderen), Rapport 2023/04, Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Grote Herreweg 187-198 (Kluisbergen)
In het kader van een te ontwikkelen verkaveling met bijhorende wegen werd in eerste instantie een landschappelijk boor- en proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Door de positieve resultaten hiervan werd vervolgens een vlakdekkende opgraving uitgevoerd op een gedeelte van het terrein. Over het ganse onderzoeksgebied werd een colluviumpakket aangetroffen dat vermoedelijk tot stand kwam in de Romeinse periode. Verder werden een beperkt aantal sporen uit de Romeinse periode aangesneden, waaronder twee brandrestengraven. Op het terrein werden ook enkele grachten en greppels vastgesteld die algemeen in de late middeleeuwen te dateren zijn.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlakdekkende opgraving Grote Herreweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.