Gebeurtenis

Vooronderzoek Burg 28-30

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1082357
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082357

Beschrijving

Er was in de eerste plaats een begeleiding van de sloop van de aanwezige gebouwen aangewezen om te vermijden dat archeologische sporen of restanten van historische bebouwing beschadigd werden. Verder liet de sloopbegeleiding ook toe om aanwezige verstoringen van het bodemarchief ten gevolge van de bestaande bebouwing reeds in kaart te brengen. Er diende ook een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd te worden om na te gaan of binnen het onderzoeksgebied relevante archeologische sporen aanwezig zijn. Er werden 2 werkputten (2 proefsleuven) aangelegd. De proefsleuven lagen parallel aan elkaar, hadden een breedte van 2 m en werden machinaal aangelegd. In totaal werden er 18 sporen geregistreerd (13 grondsporen en 5 muren). De aangetroffen relevante archeologische resten op het bovenste relevante archeologische niveau dat overeenstemt met bewoningsresten uit de nieuwe tot de nieuwste tijd worden bedreigd door de geplande werken. Daarom is de uitvoering van een opgraving nodig in een zone van ca. 371 m2.

Auteurs: Reyns, Natasja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: REYNS, N. EN BRUGGEMAN, J., 2023: Nota Torhout – Burg 28-30, Rapporten All-Archeo bv 1840, Bornem.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Burg (Torhout)
De archeologienota werd opgemaakt naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het gaat om de archeologische zone Historische stadskern van Torhout.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Burg 28-30 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082357 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.