Gebeurtenis

Vooronderzoek Sint-Jan Berchmanscollege II

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1082204
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082204

Beschrijving

Op het terrein van het Sint-Jan Berchmanscollege zal een deel van de speelplaats heraangelegd worden. Ook wordt er een overdekte fietsenstalling gebouwd. Het projectgebied van de archeologienota was ca. 44.605 m2 groot. Er werden in de archeologienota twee onderzoeksgebieden afgebakend omdat de geplande werken binnen twee verschillende zones uitgevoerd zullen worden. Omdat beslist werd dat de werken in verschillende fases uitgevoerd zullen worden heeft deze nota enkel betrekking op het zuidelijke onderzoeksgebied. Dit onderzoeksgebied zal in de onderhavige nota aangeduid worden als projectgebied en heeft een oppervlakte van ca. 3308 m2. In totaal werd hiervan 166,13 m2 onderzocht, hetgeen neerkomt op 17,8 % van het projectgebied. Hierbij werd een kijkvenster aangelegd in werkput 2, op een plaats waar de bodem goed bewaard was.

Verspreid over het projectgebied werden 3 landschappelijke boringen geplaatst. Binnen het volledige projectgebied kwam een zandbodem voor. Het akkerdek had een dikte van 50 tot 60 cm. In elke boring zien we een dunne ophoging van 5 à 10 cm, gevolgd door de akkerlaag met een dikte van 40 – 50 cm. Onder het akkerdek lag rechtstreeks de oranje-gele C horizont. Over het volledige projectgebied kwam dus een AC profiel voor. Het archeologisch vlak lag over het volledige projectgebied ca. 1 m -mV.

Auteurs: Claesen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Bronnen

Bron: CLAESEN J., GEELEN N., WIJNS D. 2023. Nota met ingreep in de bodem. Mol - Sint-Jan Berchmanscollege Fase II, Kortenaken.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Jakob Smitslaan (Mol)
Naar aanleiding van de heraanleg van de speelplaats van het Sint-Jan Berchmanscollege van Mol werd er een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Sint-Jan Berchmanscollege II [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.