Gebeurtenis

Vooronderzoek Begijnenvest

in-situbehoud, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, bureauonderzoek
ID
1081972
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081972

Beschrijving

In het programma van maatregelen werd een plan opgesteld met de aan te leggen proefputten. Er werd voorzien vier proefputten van 4x4m, die omwille van veiligheidsredenen trapsgewijs aangelegd dienden te worden indien ze dieper dan 120cm-mv moesten worden gegraven. Op basis van de bestaande riolering en aanwezige structuren moesten de proefputten een aantal meter verplaatst worden. Hierbij werd wel de onderlinge afstand en het geschrankt patroon behouden. Het proefputtenplan kon hierdoor in het veld behouden blijven. Eerst werd de bovenste betonlaag uitgefreesd waarna met de kraan verdiept werd. Het proefputtenonderzoek kon aantonen dat het plangebied waardevolle archeologische relicten herbergt. De werken staan deel toe deze in situ te bewaren. Daarom wordt een behoud in situ en voor een kleine zone een archeologische werfbegeleiding geadviseerd.

Auteurs: Siemons, Jessica
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: SIEMONS, J., 2023: Begijnenvest 35, Antwerpen: Een nota van het uitgesteld traject (Vooronderzoek met ingreep in de bodem: proefputten, VEC Nota 1127, Geel.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Begijnenvest (Antwerpen)
In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum op 16 augustus 2023 een proefputtenonderzoek aan de Begijnenvest 35 in Antwerpen uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de voorgenomen renovatie van de speelplaats binnen de school.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Begijnenvest [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.