Gebeurtenis

Sloopbegeleiding Zwartzustersvest

in-situbehoud, archeologische opgravingen
ID
1081877
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081877

Beschrijving

N.a.v. de sloop van het voormalige ziekenhuis aan de Zwartzustervest te Mechelen werd een archeologienota opgesteld met een advies voor een werfbegeleiding gedurende de sloop. Deze sloop werd aangevat in februari 2023 en duurde tot en met begin september van datzelfde jaar. Gedurende de werkzaamheden voerde BAAC Vlaanderen bvba op verschillende tijdstippen een terreinbezoek uit om de voortgang van de sloopwerken op te volgen.

Op basis van het uitgevoerde bureauonderoek werd het plangebied opgedeeld in twee advieszones. Zone A betrof de bebouwde zone met onderkeldering. Er werd geoordeeld dat de archeologische waarden in deze zone reeds werden vernield door de vele bouwwerkzaamheden. In deze zone diende m.a.w. geen vervolgonderzoek te worden uitgevoerd. Het advies voor vervolgonderzoek was van toepassing op zone B. Het betrof zones die niet waren bebouwd, maar die werden ingenomen door groenzones en/of verhardingen. In deze zones was de verwachte verstoring minder ingrijpend en de kans op het aantreffen van archeologie bijgevolg hoog. Tijdens bepaalde werken in deze zone (zie onder) diende een werfbegeleiding te worden voorzien. De grootte van de advieszone bedroeg 4408m2.

Tijdens de verschillende werfbezoeken bleek al snel dat de sloopwerkzaamheden weinig tot geen archeologische begeleiding vereisten. Binnen advieszone B werden namelijk de te ontharden zone nooit dieper vergraven dan 50cm onder het bestaande maaiveld. Er werden bijgevolg geen archeologische vlakken en/of werkputten aangelegd.

Auteurs: Vanoverbeke, Robrecht
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: VANOVERBEKE R. 2023Eindverslag Opgraving - begeleiding Sloopdossier - Mechelen, Zwartzustervest, BAAC Vlaanderen Rapport 2606, Evergem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Keizerstraat, Zwartzustersberg, Zwartzustersvest 47 (Mechelen)
Tijdens het proefputtenonderzoek zijn in totaal 14 sporen aangetroffen. Het gaat daarbij om muur- en vloerresten en kuilen. Daarnaast zijn verschillende ophogingslagen en recente verstoringen waargenomen. Er zijn 13 vondstnummers uitgedeeld voor aardewerk, metaal en dierlijk bot.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sloopbegeleiding Zwartzustersvest [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.